Ce tip de terapie psihologică ți se potrivește?
Din cauza stilului de viață pe grabă, plin de griji, cu întâmplări nefaste, există posibilitatea să ne confruntăm cu sentimente copleșitoare, cu anxietate, neliniște, temeri sau stări de tristețe (și lista poate continua) care la un moment dat ne acaparează.
Cum poate ajuta un demers psihoterapeutic sau o terapie psihologică așa cum deseori oamenii ne întreabă?
Un psihoterapeut este un specialist din sfera serviciilor psihologice care se ocupă cu creșterea calității vieții clienților săi. În funcție de abordarea psihoterapeutică pe care o profesează, acesta va ajuta clientul să îmbunătățească stilul de viață, modul de a gândi, comportamentele disfuncționale.
Este important de cunoscut faptul că tipurile de psihoterapie sunt multiple și ar fi un avantaj pentru client atunci cand solicită servicii de terapie psihologică să întrebe care sunt ipotezele principale de lucru și care este competența specialistului și în ce fel îl poate ajuta.
Cum se desfășoară ședințele de terapie psihologică?
Întâlnirile cu psihoterapeutul se desfășoară față în față cu o frecvență săptămânală sau, în funcție de nevoile și disponibilitatea fiecărui individ, mai des sau mai rar.
Unul dintre instrumentele principale ale psihoterapeutului este conversația liberă cu clientul său. Terapia psihologică este o relație colaborativă între client și specialist cu implicarea dialogului și securizarea spațiului în care clientul se simte liber să fie el însuși. În timpul sesiunii, specialistul te va încuraja să îți exprimi grijile, fricile, amintirile dureroase pentru a înțelege mai bine cu ce te confrunți, cu asigurarea din partea specialistului că nu vei fi judecat sau expus. Toate informațiile obținute în cadrul discuțiilor sunt strict confidențiale. Practic, ședința de terapie psihologică este un cadru securizant unde putem elibera orice gânduri fără a fi etichetați sau evaluați negativ, scopul fiind de a găsi modalitatea funcțională de a identifica resursele cele mai bune pentru rezolvarea de probleme sau contexte de viață.
Practic, psihoterapia ne ajută să ne reorganizăm stilul de gândire, gândurile pozitive sau negative, să identificăm declanșatorii pentru situațiile de criză cu care ne confruntăm și să înțelegem că putem să schimbăm perspectiva. Asta ne va ajuta să gestionăm mai bine gândurile catastrofizante care, din păcate, nu fac decât să ne aducă stări de tristețe, de neliniște și în consecință să ne pierdem răbdarea cu noi și cu cei din jur, ca într-un final sentimentele copleșitoare să ne acapareze.
În ce fel de situații te poate ajuta terapia psihologică?
Psihoterapeutul poate îndruma clienții pentru îmbunătățirea calității vieții de zi cu zi atunci când ei se confruntă cu stări anxioase, depresive, dependențe/adicții, tulburări de alimentație, stimă de sine scăzută, frici, fobii. Terapia psihologică poate ajuta în dobândirea unei comunicări eficiente, cunoașterea drepturilor personale, învățarea stabilirii de priorități. Te poate ajuta să-ți dai seama dacă te afli în relații disfuncționale care îți aduc mai multe costuri decât beneficii. Poate ajuta familiile pentru o mai bună comunicare. Poate a îmbunătăți modul în care reacționezi în anumite situații și cum să gestionezi mai eficient situații tensionate întâlnite în viața de zi cu zi. o terapie psihologică te poate ajuta pur și simplu în privința dezvoltării personale, cum să devii o mai bună variantă a ta și să trăiești mai conștient, sănătos și fericit.
Ne bucurăm să vedem că a crescut numărul solicitărilor de servicii psihologice și ne bucurăm să vedem mai multă deschidere din partea oamenilor către specialiști care îi pot îndruma și le pot crește calitatea vieții. Ce vrem să transmitem, este că echipa Bellanima vă stă la dispoziție. Centrul Medical Bellanima are colaborări multiple cu specialiști din domeniul sănătății mintale și cu psihoterapeuți formați în multe abordări terapeutice. Astfel, tot ce ai de făcut este să ne apelezi cu încredere și noi suntem aici să te ghidăm în alegerea psihoterapeutului și terapiei psihologice potrivite pentru nevoia ta.