Am lansat grupuri libere de discuții despre psihologie și stare de bine, pentru adulți și adolescenți. Înscrie-te aici.
Ce înseamnă autism, Bellanima, București

Ce e autismul și cum ajută terapia ABA?

Ce e autismul și cum ajută terapia ABA?

Oricât de multe informații am citi, oricât de multe povești de viață am auzi, parcă niciodată nu este suficient: suntem într-o căutare continuă de noi și noi informații despre ce e autismul. 

Pentru început, e important de înțeles că tulburare din spectrul autismului este o tulburare de neurodezvoltare complexă, cu grade diferite de afectare, în funcție de caracteristicile și severitatea simptomelor. Dificultățile apar la nivelul interacțiunilor sociale, la nivelul limbajului verbal și nonverbal și la nivel comportamental; pe lângă anumite dificultăți, tulburarea poate aduce cu sine și anumite puncte forte. 

Ce înseamnă autism? 

Înseamnă, în esență, un mod diferit de a înțelege lumea înconjurătoare. Copilul cu autism își exprimă cu greutate sentimentele și ideile, fie verbal, fie nonverbal, nu face contact vizual și preferă să fie singur, cele mai mici schimbări îi sunt dificile, jocul său nu este unul funcțional, este deosebit de atras de lucruri specifice (texturi, mirosuri, gusturi) și are un  comportament stereotipat (mișcări repetitive: fluturarea mâinilor, balansarea corpului) și un  comportament de tip compulsiv manifestat prin alinierea obiectelor (jucăriilor), nu răspunde când este strigat până la vârsta de 12 luni, nu indică obiecte până la vârsta de 14 luni, nu se joacă jocuri de rol până la vârsta de 18 luni. Pentru copilul cu autism, relațiile sunt dificil de înțeles deoarece conversațiile și expresiile faciale ale celorlalți sunt greu de descifrat. 

Prin urmare, ce e autismul? O viață întreagă de învățare a abilității de a fi social și a abilității de a fi cât mai independent și implicat în comunitatea din care face parte. 

Autism: ce înseamnă diagnosticul și tratamentul

Diagnosticul de autism poate fi stabilit numai de către specialiști. Nu există un test anume care se poate face, ci mai multe evaluări: 

  • istoric medical, familial și social;
  • examen fizic;
  • teste de neurodezvoltare;
  • eventuale teste de laborator;
  • fișe de observație.

“Este importantă începerea imediată a programului terapeutic, întrucât șansele de recuperare cresc semnificativ în cazul în care copilul este inclus cât mai precoce după primirea diagnosticului într-un program de intervenție specializat și adaptat nevoilor acestuia.” – Simona Drăgoi, terapeut ABA.

Standardul de aur folosit ca intervenție în autism este ABA, terapia comportamentală aplicată sau analiza comportamentală aplicată. ABA este, în esență, o abordare dedicată înțelegerii și îmbunătățirii comportamentului uman. ABA este considerată cea mai eficientă formă de tratament pentru autism, dovedită științific; este, la bază, un program de învățare care își propune să modifice comportamentul copilului, cu obiectivul final de a-i îmbunătăți abilitățile, cuprinzând tehnici și procedee adaptate copilului, cu scopul de a facilita integrarea sa socială, dezvoltarea abilităților cognitive, dar și promovarea unui stil de viață cât mai independent.

Scopul terapiei ABA

Scopul principal al terapiei ABA nu este acela de a schimba esența unei persoane sau de a elimina neurodiversitatea pe care autismul o aduce cu sine; scopul este acela de a maximiza oportunitatea copilului de a trăi o viață independentă. Terapia ABA se adaptează la copil, la interesele sale, la familia sa și la situația familială. De altfel, și familia primește instrucțiuni și formarea necesare pentru a continua acasă terapia cu copilul, după ce află ce e autismul de la specialiști. Terapeutul ABA lucrează cu copilul între 10-40 de ore pe săptămână, timp de minimum un an de zile; șansele de recuperare cresc semnificativ în cazul în care copilul este inclus cât mai precoce, după primirea diagnosticului, într-un program de intervenție specializat și adaptat nevoilor sale.

Pentru mai multe informații despre ce e autismul și intervenția ABA, te așteptăm la o programare în clinică sau online.

Specialistul care te ajută pe acest subiect

Articol de Cristina Glomnicu, editor de specialitate în cadrul Centrului Medical Bellanima. 

Programează o ședință online sau în cabinet

0374 554 340

Spune-ne mai multe despre ce te preocupă.

Identificăm soluția potrivită pentru tine și te contactăm în curând.

    Serviciile noastre pot fi oferite atât în cabinet, cât și online. Contactați-ne pentru mai multe detalii.

    0374 554 340

    Luni – Vineri:
    09:00 – 20:00

    Newsletter

    Incepe aici
    close slider

    Ofertă promoțională

    Consiliere psihologica preliminara (2h) - 240 lei


    Primul pas pe care il recomandam clientilor nostri, pentru a intelege ce anume poate fi imbunatatit din punctul de vedere al starii lor interioare, este evaluarea psihologica preliminara (2h) care are un pret special in aceasta luna.

    La Bellanima, fiecare caz este tratat in mod personalizat, in functie de dificultatile, nevoile, obiectivele si resursele clientului nostru...


    Detalii Pachet