Obiceiuri sănătoase și sănătatea mintală
Cum ne formăm obiceiuri noi
Dezvoltând obiceiuri sănătoase, îți poți atinge potențialul, spune autorul și speaker-ul James Clear în cartea sa “Atomic habits. Schimbări mici, rezultate remarcabile”. Succesul este rezultatul rutinei zilnice, nu al schimbărilor făcute o singură dată în viață. Suntem ceea ce facem zi de zi.
Dar să pornim de la definiții. Obiceiurile sunt acele acțiuni care apar automat ca răspuns la un indiciu din mediu. Ca exemplu, ne punem centura de siguranță (acțiunea sau obiceiul) atunci când ne urcăm la volan (indiciul contextual). Un obicei este un comportament care a fost repetat de suficiente ori încât a devenit unul automat. Simplu spus, obiceiurile sunt scurtături psihice deprinse din experiență.
Multe obiceiuri se formează fără să plănuim ca ele să devină un obicei. Pur și simplu se aliniază cu prioritățile și cu valorile noastre de la un anumit moment. Însă ele pot fi și cultivate în mod intenționat – sau eliminate – pentru a se alinia cu noile priorități. Sau mai bine spus, cu noua identitate.
Obiceiurile și identitatea
Cu cât o convingere sau o acțiune este mai profund legată de identitatea noastră, cu atât mai greu ne este să o schimbăm. Ne este la îndemână să adoptăm convingerile comunității din care facem parte sau să ne comportăm conform imaginii pe care ne-am creat-o despre propria persoană, chiar dacă este greșit.
Astfel, cel mai mare obstacol în calea schimbării pozitive de la orice nivel este conflictul de identitate. Spre exemplu, ne poate părea logic un anumit obicei sănătos, dar dacă intră în conflict cu identitatea proprie, nu ni-l vom însuși. De aceea nu ne putem atașa prea mult de o anumită versiune a identității noastre. Evoluția implică dezvăț. Pentru a deveni cea mai bună versiune a ta, trebuie să-ți reconsideri convingerile și obiceiurile și să-ți extinzi identitatea.
Iar identitatea se formează din obiceiurile pe care le avem! Mai clar, obiceiurile sunt modalitatea prin care ne concretizăm identitatea. Oricare ar fi identitatea ta actuală, crezi în ea doar pentru că ai o dovadă concretă asupra ei.
Așadar, o nouă identitate are nevoie de dovezi noi. Acesta este un proces simplu, în doi pași:
- decide-te ce tip de persoană vrei să fii. Pentru ce lupți? Care îți sunt principiile în viață? Valorile? Ce vrei să devii?
- dovedește acest lucru prin mici progrese;
De exemplu, vrei să fii un autor. Întrebarea care apare este: ce tip de persoană ar fi capabilă să scrie o carte? Răspunsul: probabil una consecventă și disciplinată. Acum atenția ta se va muta de la scrierea unei cărți (rezultat) la însușirea consecvenței și a disciplinei (identitate).
Etapele formării unui obicei nou
Formarea unui obicei nou începe cu faza de inițiere – adică alegerea noii activități și a contextului în care aceasta va fi realizată. De regulă, persoanele care-și stabilesc un plan specific pentru momentul și locul în care vor pune în aplicare noul obicei, au mai multe șanse să-l mențină. Detaliile contează. Accesibilitatea contează. Mulți oameni cred că le lipsește motivația când, de fapt, le lipsește precizia!
Faza de automatizare se dezvoltă în timpul fazei de învățare, timp în care comportamentul este repetat în contextul ales pentru a întări legătura dintre obicei și context. Una dintre cele mai eficiente strategii de formare și susținere a unui obicei nou este intrarea într-o comunitate sau grup unde acest obicei este privit drept normal, obișnuit. Noile obiceiuri par de atins atunci când vedem în jurul nostru oameni care le practică.
Formarea obiceiului nou culminează cu faza de stabilitate, moment în care noul obicei a fost format; de acum încolo, obiceiul va persista în timp cu un efort minim sau cu intenționalitate minimă.
Cât durează să ne formăm un obicei nou?
Este important ca acțiunea pe care ne propunem să o transformăm în obicei să fie ușor de efectuat – să nu treacă de punctul în care ni se pare dificil. Secretul este să facem în așa fel încât efectuarea unui obicei nou și pozitiv să fie mai ușoară decât evitarea lui.
Cu repetiție zilnică, formarea unui obicei nou poate dura în jur de 10 săptămâni – important de menționat că repetarea obiceiului devine mai ușoară odată cu trecerea timpului, progresiv mai ușoară. Deci motivația trebuie menținută până la formarea și stabilizarea obiceiului.
Când ne propunem prea mult
Adesea, facem mici schimbări, dar pentru că rezultatele nu sunt spectaculoase, devenim delăsători, reluându-ne vechile obiceiuri. Printre piedicile în formarea unor noi obiceiuri sănătoase se numără faptul că mereu ne găsim justificări sau scuze, faptul că ne lăsăm pradă stării de moment (important este să nu depinzi de stările tale, ci de scopurile tale), faptul că nu am dezvoltat un sistem (adică acel proces care ne conduce la atingerea obiectivelor). Cheia este să începi cu ceva mărunt: spre exemplu, vrei să fii mai sănătos? Începe să mănânci un fruct pe zi. Vrei să citești mai mult? Începe cu 5 pagini pe zi.
Atunci când vrei să fii consistent în formarea unui nou obicei, trage-te la răspundere; poți folosi diverse aplicații pentru monitorizarea progresului. Totodată, vorbește și cu alte persoane despre obiectivele tale și roagă-le să te tragă la răspundere dacă te abați de la ele. Sprijinul social poate crește șansele de formare a unui nou obicei sănătos.
Micile obiceiuri pot îmbunătăți sănătatea psihică
Obiceiurile stau la baza rutinei zilnice și ne modelează viața în moduri profunde, pe care nici nu le realizăm. Bune sau rele, obiceiurile au un impact puternic asupra bunăstării noastre; de aceea este important să le înțelegem mecanismul, pentru a ne forma noi obiceiuri sănătoase.
Obiceiurile sănătoase ne fac să ne simțim mai încrezători în sine, să simțim că trăim cu sens și că suntem în controlul vieții noastre (măcar într-o anumită măsură). Obiceiurile ne ajută să nu pierdem timpul și să nu spunem “Da” unor situații care ne distrag.
Alte strategii de menținere a motivației și perseverenței în formarea obiceiurilor sănătoase
- Creează-ți un mediu care să sprijine noul obicei, ne spune James Clear. Dacă dorești să citești mai mult, spre exemplu, pune o carte pe pernă dimineața sau creează un loc în casă care să fie locul dedicat cititului, dotat cu lumină bună și cu un scaun confortabil.
- Contextul contează. Comportamentul nu este caracterizat de obiecte, ci de relația pe care o avem cu acestea. Analizează modul în care interacționezi cu spațiul în care trăiești. Fiecare loc dezvoltă o anumită conexiune cu anumite obiceiuri sau rutine.
- Este important să ai un motiv bun pentru crearea unui obicei nou. Acest motiv trebuie să fie foarte personal și plin de semnificație pentru tine pentru a te ține motivat. Sublinierea părților pozitive ale obiceiurilor reprezintă o modalitate ușoară de a te reseta mintal și de a te simți mai atras către anumite obiceiuri. De exemplu, dacă scopul este să faci sport zilnic, gândește-te la cum vei arăta sau cum te vei simți ca urmare a repetării acestei acțiuni. Iar începutul poate să fie unul extrem de mărunt, cum ar fi cumpărarea unui echipament de sport.
- Accesibilitatea contează. Persoanele care-și stabilesc un plan specific pentru momentul și locul în care vor pune în aplicare noul obicei, au mai multe șanse să-l mențină. Detaliile contează, accesibilitatea contează. Mulți oameni cred că le lipsește motivația când de fapt le lipsește precizia.
- Cuplează un nou obicei cu unul actual. De exemplu, după ce te speli seara pe dinți, rămâi un minut în liniște (pentru a declanșa obiceiul de a medita).
- În final, trebuie subliniată importanța răbdării și consistenței în procesul de formare a unui nou obicei. Acest proces este unul gradual, nu unic, necesită timp și efort.
Concluzii
Suntem ceea ce facem zi de zi, așadar obiceiurile ne definesc. De aceea este important să le revizuim periodic. Analizează ce obiceiuri au persoanele pe care le admiri și aplică-le, ușor, ușor, în viața ta.
Surse articol:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3505409/
- https://www.psychologytoday.com/us/basics/habit-formation
- https://www.betheshyft.com/healthwatch/how-to-form-sustainable-healthy-habits-ways-backed-by-psychology/
- https://www.psychologicalhealthcare.com.au/blog/simple-habits-mental-health-2023/
- https://therapyinanutshell.com/atomic-habits-for-mental-health/
- https://medium.com/@praiseojekudo/what-i-learned-from-reading-atomic-habits-by-james-clear-and-how-it-improved-my-mental-health-4cb0edd9b76b
- https://vivhealth.com.au/reading/atomic-habits-by-james-clear/
- https://the-psychiatrist.co.uk/f/the-psychology-of-habits
- James Clear, cartea “Atomic habits. Schimbări mici, rezultate remarcabile”