Ce este și ce nu este oboseala cronică?
Oboseala, mai ales oboseala cronică, este răspunsul organismului la suprasolicitarea fizică și psihică, fiind percepută ca o stare generală de slăbiciune și epuizare. În mod obișnuit, oboseala este un răspuns punctual, determinat de evenimente sau situații în care organismul este suprasolicitat, fizic sau intelectual. De cele mai multe ori, odihna și relaxarea fizică și psihică ne ajută să trecem peste aceste momente. De accea putem vorbi despre oboseala normală, care este o stare trecătoare, explicabilă într-un anumit context în care suntem suprasolicitați.
Însă atunci când organismul nu se recuperează prin odihnă corespunzătoare, iar starea de oboseala persistă, atunci ne putem gândi la oboseală cronică, burnout sau chiar sindromul oboselii cronice (SOC). În următoarele rânduri o să aflăm cum să le deosebim.
De ce apare oboseala cronică?
”Este important să ne angajăm mintea și corpul în emoții pozitive, să ne concentrăm atenția pe ceea ce putem să controlăm, să facem lucruri care ne ajută starea de bine și să fim atenți la dialogul interior negativ, care mereu promite că ne va ajuta să ne rezolvăm problemele, dar niciodată nu o face” – Geanina Aprodu, psihoterapeut CBT și hipnoză clinică la Centrul Medical Bellanima.
Oboseala poate avea diferite cauze, printre care:
- efort fizic și psihic intens;
- privarea de somn dar și somnul în exces;
- deficitul de minerale – în special carența de fier;
- deficitul de vitamine;
- dieta dezechilibrată cu un aport caloric ridicat;
- medicamente ce pot avea ca efecte adverse somnolența și oboseala.
Oboseala, ca simptom
Oboseala este însă și un simptom întâlnit în mod frecvent în multiple afecțiuni, printre care:
- durerea cronică;
- sindromul de oboseală cronică;
- tulburări depresive și anxioase;
- boli oncologice;
- boli autoimune;
- boli reumatismale;
- boli ale inimii;
- hipo- și hipertiroidismul;
- boli neurologice degenerative;
- anemia;
- apneea de somn;
- boli renale;
- boli pulmonare cronice.
Când vorbim de oboseală cronică?
Deosebirea între oboseala normală și oboseala cronică este aceea că, în cazul oboselii cronice, oricât de mult am încerca să ne odihnim, rezervele organismului nu se refac, nu este reluată funcționarea optimă și starea de slăbiciune persistă.
Oboseala cronică afectează capacitatea de concentrare, atenția sau capacitatea de a rezolva probleme, scăzând astfel nivelul de implicare și eficiența zilnică. Sunt evitate sau amânate inclusiv activități curente, cum ar fi igiena personală sau pregătirea mesei, deoarece sunt resimțite ca fiind obositoare.
Astfel, persoane care altădată erau active și productive se regăsesc într-o stare de neputință și frustrare greu de acceptat și tolerat.
Când vorbim de burnout?
Denumit și ”sindromul arderii complete”, burnout-ul este o oboseală emoțională, resimțită la nivel psihic, fizic și emoțional, fiind rezultatul unei lungi perioade de stres.
Burnout-ul este rezultatul stresului cronic la locul de muncă, un stres care nu este gestionat corect sau realist. Burnout-ul reprezintă epuizarea profesională, este insatisfacția pe care o simțim atunci când vedem că sarcinile de muncă ne depășesc fișa postului, este sentimentul de neputință față de dorința de a performa.
Rezistența scăzută la stres, nevoia de a fi mereu mai buni, perfecționismul, stima de sine scăzută, precum și nevoia constantă de validare reprezintă factori de vulnerabilitate pentru manifestarea sindromului epuizării profesionale.
Sindromul de oboseală cronică (SOC)
Unele persoane pot fi diagnosticate cu o boală, printre ale cărei manifestări se numără oboseala. Este vorba despre sindromul de oboseală cronică – encefalomielita mialgică – o afecțiune cronică imunologică și neurologică, încă insuficient studiată și înțeleasă. Se consideră că debutul acestei boli ar fi marcat de o infecţie virală sau de un eveniment cu puternic impact emoţional. Oboseala este doar unul dintre simptomele asociate acestei boli. SOC este caracterizat de oboseală cronică ce durează cel puțin 6 luni și care nu se ameliorează prin odihnă, dar și de alte simptome care, de asemenea trebuie să persiste cel puțin 6 luni, printre care dureri musculare și de încheieturi, dureri de stomac, dureri de cap și gât, senzația de oboseală după eforturi fizice sau psihice (chiar și de intensitate mică), afectare cognitivă, somn neodihnitor, dificultatea de a sta în picioare.
Persoanele care suferă de sindromul de oboseală cronică nu sunt doar obosite – ci de-a dreptul incapacitate din cauza bolii si viața de zi cu zi le este afectată. Tulburările cognitive sunt cele mai debilitante – tulburări de memorie și atenție, afectarea vitezei de procesare a informațiilor și găsirea cuvintelor, probleme în înțelegerea limbajului, deteriorări la nivelul capacității de concentrare, asociate cu un sentiment general de disconfort și lipsa stării de bine.
Sindromul de oboseală cronică este, înainte de toate, o condiție medicală.
Psihoterapia ca intervenție și parte din tratament pentru oboseala cronică
Oboseala cronică, burnout-ul și sindromul de oboseală cronică pot fi confundate cu anumite tulburări psihice, printre care depresia. De fapt, ele se află într-o relație de comorbiditate, așa cum este cazul depresiei și oboselii cronice, formând împreună un cerc vicios dificil de întrerupt. Deoarece oboseala, în forma sa cronică, reprezintă atât simptom, cât și factor favorizant în menținerea și creșterea în intensitate a diferitelor afecțiuni psihice, este important să putem să facem un diagnostic diferențiat.
Pentru a ne asigura că avem diagnosticul corect și primim cât mai repede ajutorul necesar, este important să apelăm la specialiști. Este esențial ca orice problemă de natură medicală să fie cât mai devreme identificată și clarificată, pentru ca pacientul să poată beneficia de cea mai bună abordare, care de cele mai multe ori este multidisciplinară.
Fie că vorbim despre oboseală cronică, burnout sau sindromul de oboseală cronică (diagnosticat de către medicul specialist), psihoterapia ar trebui să facă parte din planul de intervenție și tratament.
Cum ajută psihoterapia?
În prezent, nu există un tratament specific pentru sindromul oboselii cronice, psihoterapia având rol asupra gestionării simptomelor, acordării de ghidare și sprijin pentru ca persoana în cauză să se adapteze la viața de zi cu zi. Sprijinul emoțional poate deveni cu atât mai important cu cât furia, teama, frustrarea și neputința pot crește în intensitate simptomele bolii de fond.
Și în cazul oboselii cronice dar și a burnout-ului, în cadrul ședințelor de psihoterapie este abordat stilul de viață al persoanei și este creat un sistem de suport. Spre exemplu, psihoterapia cognitiv-comportamentală oferă strategii de a face față situației specifice cu care se confruntă individul și chiar ameliorarea simptomelor resimțite. În același timp, terapeutul îl poate ajuta pe acesta să facă pace cu el însuși – să nu se învinovățească pentru neputința pe care o simte, ci să o privească cu mai multă blândețe. Clienții vorbesc foarte mult despre simptome, despre diagnostic şi abia la urmă despre ei.
“Aici și acum”
Lucrând împreună cu terapeutul asupra percepției, gândurilor și comportamentelor pe care individul le are, acesta își poate recupera sentimentul de control asupra propriilor stări prin schimbarea modului de a gândi, de a se raporta la o anumită situație, învățând să se relaxeze și să trăiască în prezent, ”aici și acum”. Psihoterapia individuală devine, astfel, un sprijin important pentru cel aflat în demersul său de a întrerupe cercul vicios ce accentuează și menține simptomele sale.
Articol scris de Cristina Glomnicu, editor de specialitate în cadrul Centrului Medical Bellanima.
Fondat în anul 2013 ca primul centru medical din România dedicat tratării depresiei şi tulburărilor asociate, Centrul Medical Bellanima pune astăzi la dispoziţia clienţilor săi experienţa şi cunoştinţele unei echipe de specialişti din domeniul psihiatriei, psihologiei clinice și psihoterapiei pentru diagnosticarea şi tratarea, în mod integrat si pluridisciplinar, unei arii vaste de tulburări şi probleme psihice, pentru toate grupele de vârstă.