Am lansat grupuri libere de discuții despre psihologie și stare de bine, pentru adulți și adolescenți. Înscrie-te aici.
Comportamentul copilului cu autism, Bellanima

Semne de autism – comportamentul copiluluiSemne de autism – comportamentul copilului

Autismul (tulburarea din spectrul autismului, conform DSM-V) este o tulburare de neurodezvoltare; așadar, primii doi ani de viață sunt considerați critici pentru debutul  și observarea semnelor de alarmă pentru autism. 

Semnele autismului diferă de la copil la copil: prin intensitatea, frecvența și numărul simptomelor. Astfel, observațiile părinților despre limbajul, comportamentul și modalitatea de socializare a copilului devin punct de reper.

În general, este cunoscut faptul că un copil cu autism se confruntă cu dificultăți la nivel social și are un comportament marcat de repetitivitate; dar acestea nu sunt singurele semne la care părinții trebuie să fie atenți.

Așadar, cele mai afectate aspecte ale dezvoltării și, astfel, principalele 10 semne de alarmă pentru autism sunt:

Semne de autism sociale

Contact vizual  

Copilul nu face contact vizual și nu răspunde la zâmbetul părintelui sau la expresiile sale faciale.

Lipsă de atenție sau reacție

Nu privește în direcția indicată de către părinte (spre un obiect, loc etc.); în același timp, nu arată obiecte cu degetul, nu le prezintă și nu le aduce părinților pentru a-și împărtăși interesul.

Expresii faciale

Expresiile sale faciale sunt nepotrivite situațiilor trăite. În același timp, copilul are dificultăți în decodarea expresiilor faciale ale celorlalți și în înțelegerea emoțiilor altor oameni. 

Lipsa jocului

În lipsa jocului social interactiv, comportamentul copilului cu autism manifestă dificultăți în a-și face prieteni și a menține prieteniile. Atunci când se joacă, preferă să se joace cu anumite părți dintr-o jucărie, nu cu jucăria pe de-a-ntregul.

Semne de autism de comunicare și limbaj

Pronunție

Copilul nu pronunță cuvinte până la 15 luni și nu pronunță propoziții formate din două cuvinte până la vârsta de doi ani de zile.

Repetiție

Copilul repetă cu exactitate ceea ce spun alte persoane fără să înțeleagă semnificația cuvintelor (este ca un ecou).

Lipsă de răspuns

Copilul nu răspunde atunci când este strigat pe nume, dar reacționează la alte sunete care se aud în același timp (mieunatul unei pisici sau claxonul unei mașini). De altfel, poate fi extrem de atras de anumite sunete, melodii, reclame.

Confuzie de prenume

Copilul cu comportament autist poate încurca pronumele: folosește “tu” atunci când se referă la sine și folosește “eu” atunci când se adresează altora.

Semne de autism comportamentale

Nevoia de reguli

Copilul manifestă o insistență pentru a se juca după reguli foarte fixe, aderă excesiv la rutină și are interese foarte restrictive și fixe (inclusiv în ceea ce privește preferințele culinare). Prin urmare, schimbările sunt extrem de dificile pentru copil. Totodată, copilul manifestă comportamente de autostimulare (adică mișcări repetitive ale corpului sau ale obiectelor, cum ar fi balansarea corpului, lingerea unor obiecte, fluturatul mâinilor și altele). Foarte important: chiar dacă aceste comportamente repetitive apar în dezvoltarea firească a copiilor, ele depășesc normalitatea prin frecvență, persistență și durată, devenind semne de alarmă pentru autism.

Sensibilitate extremă

Copilul manifestă o sensibilitate foarte ridicată sau foarte scăzută la anumite mirosuri, sunete, lumini, texturi, atingeri. Unii copii cu autism se simt copleșiți de anumiți stimuli sau de-a dreptul confuzi. În același timp, alți copii care prezintă semne de autism sunt incapabili să proceseze anumiți stimuli sau par imuni la anumiți stimuli.

De reținut că cele 10 semne de alarmă pentru autism menționate pot avea diferite forme de manifestare, diferite intensități. Astfel, ceea ce este foarte important este ca părinții să devină buni observatori ai semnelor de autism menționate, iar la primele îngrijorări sau dubii, să se adreseze specialiștilor (specialiștilor ABA, în principal). Intervenția timpurie în autism este crucială! Este foarte important ca intervenția să înceapă atunci când creierul copilului este foarte maleabil, iar circuitele neuronale încă sunt în etapa de formare. 

Specialiștii care te ajută pe acest subiect

Programează o ședință online sau în cabinet

0374 554 340

Spune-ne mai multe despre ce te preocupă.

Identificăm soluția potrivită pentru tine și te contactăm în curând.

    Serviciile noastre pot fi oferite atât în cabinet, cât și online. Contactați-ne pentru mai multe detalii.

    0374 554 340

    Luni – Vineri:
    09:00 – 20:00

    Newsletter

    Incepe aici
    close slider

    Ofertă promoțională

    Consiliere psihologica preliminara (2h) - 240 lei


    Primul pas pe care il recomandam clientilor nostri, pentru a intelege ce anume poate fi imbunatatit din punctul de vedere al starii lor interioare, este evaluarea psihologica preliminara (2h) care are un pret special in aceasta luna.

    La Bellanima, fiecare caz este tratat in mod personalizat, in functie de dificultatile, nevoile, obiectivele si resursele clientului nostru...


    Detalii Pachet