Ascultarea activă: una dintre cele mai puternice și accesibile forme de conectare
Ascultarea activă este o abilitate cheie în comunicare. Atunci când ascultăm activ, nu doar auzim, ci și absorbim informația pe care cineva o împărtășește cu noi.
Ascultarea activă: o acțiune cu intenție
Cultural vorbind, ne raportăm la ascultare ca la un proces automat, despre care nu sunt multe de spus. Nu putem fi mai departe de adevăr! Să ascultăm activ nu reprezintă doar bunătate față de ceilalți, ci este și un cadou pentru noi înșine, spune Carl Rogers, psiholog american și unul dintre fondatorii psihologiei umaniste.
Asociația Psihologilor Americani definește ascultarea activă drept tehnica terapeutică prin care terapeutul ascultă cu atenție și adresează întrebările potrivite cu scopul de a înțelege pe deplin mesajele clientului și profunzimea emoțiilor sale. Folosind ascultare activă în terapie, se construiește și se menține o alianță terapeutică ce creează oportunități de vindecare și creștere. Prin reflectarea emoțiilor pe care le auzim, persoana se simte sprijinită și încurajată să continue explorarea terapeutică.
Deși a pornit ca abilitate terapeutică, aplicabilitatea ascultării active se extinde, cu ușurință, asupra tuturor interacțiunilor umane. Ascultarea activă depășește granițele unui cabinet, fiind una dintre cele mai puternice și accesibile forme de conectare pe care o avem!
Ce implică ascultarea activă?
Ascultarea activă este, înainte, de toate o atitudine. Partea bună? Se poate exersa, așa cum ne antrenăm un mușchi pentru a se dezvolta. Ascultarea activă implică și tăcere activă: să știm să tăcem, să nu ne fie teamă de tăcere, să știm să stăm în emoții (chiar și în cele negative).
Reversul ascultării active este neadresarea de întrebări: atunci când nu vrem să-l ascultăm pe celălalt, ultimul lucru pe care vrem să-l facem este să declanșăm un scenariu în care să fie nevoie să ascultăm mai mult. Așadar, atunci când nu suntem dispuși să ascultăm, nu suntem dispuși nici să întrebăm.
Mai mult decât a fi o atitudine, ascultarea activă creează condițiile pentru creștere și dezvoltare personală. Este un aspect cheie în a face pe cineva să se simtă mai puțin singur, mai puțin blocat.
Ce nu este ascultarea activă
Adesea, propriile emoții sunt cel mai mare dușman atunci când încercăm să ascultăm activ. Pe scurt, vorbim de lipsa controlului de sine: oamenii cu care vorbim ne animă, ne apar tot felul de asociații în minte, ne trezim invadați de idei în timp ce ascultăm.
Pentru a asculta activ, cel mai important este să fim prezenți cu totul, să ne concentrăm pe a gândi împreună cu persoana din fața noastră, în loc să gândim pentru ea. Astfel, atunci când ascultăm activ, ascultăm ceea ce ni se spune, dar și emoția sau atitudinea din spatele informației.
Tehnici de ascultare activă
În terapia umanistă, Carl Rogers a descoperit că ascultarea activă duce la vindecare și eliberare.
Ne dorim să fim în preajma persoanelor care ne ascultă activ deoarece acestea au abilitatea de a scoate la iveală lucruri noi despre noi înșine. Sunt persoane care aud chiar și ceea ce nu spunem sau ceea ce nu știm cum să formulăm.
Această abilitate este baza comunicării eficiente în orice context: personal, profesional sau social.
Concret, ce putem face pentru a îmbunătăți și exersa ascultarea activă:
- să fim prezenți complet în conversație. Spune ce ai auzit, ce ai înțeles – în acest mod, te asiguri că ai surprins corect gândurile, ideile și emoțiile persoanei din fața ta. Totodată, cealaltă persoană se va simți validată și auzită, în timp ce presupunerile și neînțelegerile sunt clarificate.
- să menținem contactul vizual și să observăm indicii non-verbali. Poți observa, astfel, ce cuvinte sau gesturi au o mare încărcătură emoțională;
- să adresăm întrebări deschise care încurajează continuarea dialogului. Scopul este de a face persoana să se simtă auzită și înțeleasă. Folosește formulări de tipul: “Spune-mi mai multe”, “Cum te-a făcut asta să te simți?”, “Ce mai simți nevoia să-mi spui?”;
- să reformulăm spusele celuilalt. Astfel, persoana va recunoaşte, ca într-o oglindă, imaginea a ceea ce tocmai a rostit; această imagine îl va ajuta să-şi clarifice propriul punct de vedere și să continue să se exprime. Verifici ceea ce auzi prin parafrazare, adică prin reformulare (“Spui că vrei să…?”, “Sună de parcă…”, “Înțeleg că te simți…”, “Din perspectiva ta, pare că…”, “Observ că pentru tine este important să…”). Parafrazarea este cea care duce la răspunsul: “Da, aşa este”.
- să ascultăm pentru a înțelege, nu pentru a răspunde. Atunci când ascultăm activ, nu ascultăm pentru a da replici, ci pentru a-l înțelege pe celălalt la un nivel profund;
- să nu oferim sfaturi și soluții nesolicitate; Atunci când cineva vine către noi cu o problemă, tendința este să avem o abordare de reparator: încercăm să identificăm problema și să oferim soluții. Deși în spatele acestei abordări sunt intenții bune, efectul poate fi o subminare a capacității persoanei de a-și rezolva singură problemele, de a-și identifica singur resursele și de a-și dezvolta reziliența. De aceea, prin ascultare activă, prin validare și înțelegere, persoana se va simți mai încrezătoare în capacitatea sa de a naviga propriile dificultăți. Așadar, în loc de a oferi soluțiile noastre, mai bine să adresăm întrebări care să fie relevatoare pentru cel din fața noastră, de tipul: “Ți s-a mai întâmplat asta?”, “Ce te-a ajutat în trecut?”, “De ce ai nevoie acum?”, “Care ar fi primul pas pe care îl poți face?”;
- să fim răbdători. Răbdarea este importantă pentru a nu-l întrerupe pe celălalt. Nu-l grăbi pe celălalt, mai ales când vorbește despre un subiect delicat pentru el, încărcat de emoție. Oferă-i timp să vorbească fără teama că vei interveni sau că îl vei întrerupe, ori că vei termina propozițiile în locul său. Răbdarea implică și capacitatea de a rămâne în tăcere, fără a fi tentat să umpli liniștea cu experiențe și povești proprii.
Gând de final
Ascultarea activă este o abilitate care se practică, se perfecționează, nu ne naștem cu ea. În final, ceea ce știm este că ne place să fim în preajma oamenilor care ascultă cu adevărat. Ne exprimăm mai ușor atunci când suntem ascultați cu interes, uneori chiar ne emoționăm când simțim beneficiul de a fi ascultați total.
Surse articol:
https://aeon.co/essays/the-psychologist-carl-rogers-and-the-art-of-active-listening
https://www.verywellmind.com/what-is-active-listening-3024343
https://www.psychologytoday.com/intl/blog/in-it-together/202006/active-listening-skills