Am lansat grupuri libere de discuții despre psihologie și stare de bine, pentru adulți și adolescenți. Înscrie-te aici.
psihiatrie

Când ai nevoie de o consultație de psihiatrie și cum te poate ajuta?

Când ai nevoie de o consultație de psihiatrie și cum te poate ajuta?

Problemele de sănătate psihică care pot fi diagnosticate și tratate de către un specialist în psihiatrie reprezintă în continuare, într-o mai mică sau mai mare măsură, un tabu în societatea noastră. Cu toate acestea, trebuie subliniat faptul că sănătatea emoțională și mintală necesită aceeași atenție precum sănătatea fizică. Avem grijă de corpul nostru prin alimentație, mișcare, analize și investigații medicale periodice. Avem grijă oare și de mintea noastră și de sufletul nostru?

Pentru a trece peste stigma asociată tulburărilor mintale trebuie să avem o imagine clară a problemelor care țin de psihiatrie, cum ne poate ajuta un medic psihiatru și ce se întâmplă în timpul unui consult de psihiatrie.

Sfatul medicului Brîndușa Caval

Orice om poate trece printr-o perioadă dificilă la un moment dat în viață. De multe ori, chiar oamenii rezistenți, care au învins multe greutăți prin forțele proprii, ajung să obosească psihic și să aibă nevoie de o perioadă de ghidaj.

Abordarea terapeutică se face în funcție de fiecare persoană. În unele cazuri, medicația este soluția optimă pentru stabilizarea inițială a stării psihice, după care intervenția prin psihoterapie contribuie la menținerea echilibrului, cunoașterea de sine, îmbunătățirea relațiilor interpersonale, prevenția recăderilor și creșterea calității vieții.

După părerea mea, dincolo de criterii de diagnostic și tratamente, psihiatria este despre regăsirea luminii din noi.

Suntem niște ființe complexe, unice, cu nevoi emoționale și dorințe. Poate e bine să ne oprim din când în când și să ne privim pe noi așa cum suntem, minte, corp și suflet. Să vedem ce se întâmplă cu adevărat în noi. Să începem să avem mai multă grijă de noi. Să ne regăsim și să ne bucurăm din nou de viață.

Mai multe detalii despre psihiatrie

Psihiatria este ramura medicinei care se ocupă cu diagnosticarea, tratamentul și prevenția tulburărilor mintale, emoționale și de comportament.

Un medic psihiatru poate solicita mai multe tipuri de teste psihologice și de laborator, care, alături de discuțiile purtate cu pacienții în timpul consultațiilor de psihiatrie, oferă o imagine clară a situației pacientului în cauză.

Pregătirea pe care o primesc specialiștii în psihiatrie permite acestora să înțeleagă relațiile complexe dintre tulburările mintale, bolile fizice, predispoziția genetică și istoricul familial, pentru a stabili un diagnostic și a propune un plan de  tratament adecvat.

Medicii de psihiatrie pediatrică și cei pentru adulți pot parcurge mai multe programe de supraspecializare și au dreptul de practică în arii care țin de:

  • Psihiatrie geriatrică;
  • Psihiatrie medico-legală;
  • Psihiatrie pentru tulburari în legatură cu consumul de substanțe și dependențe;
  • Gestionare durerii (în cazul pacienților cu boli în stadii terminale);
  • Medicina somnului (somnologie).

Ce tip de afecțiuni se tratează la un cabinet de psihiatrie?

Tulburările mintale care sunt tratate de către un specialist în psihiatrie sunt cele care afectează luarea deciziilor, dispoziția și comportamentul persoanelor care suferă de aceste probleme. La baza acestor tulburări de sănătate mintală pot sta predispoziția genetică, diferiți factori care țin de stilul de viață sau evenimente traumatizante.

Persoanele care ajung într-un cabinet de psihiatrie pot avea probleme ocazionale – pe perioade limitate de timp – sau cronice, iar acestea influențează capacitatea acestora de a interacționa cu cei din jur, de a forma și menține relații și de a funcționa în mediul social, profesional sau personal. Printre cele mai comune afecțiuni și tulburări care sunt diagnosticate și tratate de către specialiștii în psihiatrie se numără:

Depresia

Aceasta este o afecțiune comună care ține de psihiatrie. La nivel global, se estimează că peste 264 de milioane de persoane suferă de depresie. În general, femeile sunt mai predispuse la această tulburare decât bărbații.

Tulburarea bipolară

Aceasta afectează aproximativ 45 de milioane de persoane la nivel global și duce la alternanța între episoadele de manie, hipomanie și cele de depresie.

Schizofrenia și alte tipuri de psihoze

Psihozele sunt caracterizate prin probleme legate de percepție, emoții, limbaj, comportament și raționamentele din spatele deciziilor.

Demența

Demența reprezintă o deteriorare a funcției cognitive dincolo de ceea ce presupune îmbătrânirea normală și este de obicei de natură cronică și progresivă. Afectează memoria, gândirea, orientarea, înțelegerea, capacitatea de învățare, limbajul, comportamentul  și judecata.

Când ai nevoie de un consult de psihiatrie?

Tulburările mintale majore nu se manifestă la întâmplare și, adesea, familia și prietenii pot sesiza mici schimbări legate de comportamentul și dispoziția persoanelor afectate. Din această cauză este importantă recunoașterea semnelor care indică faptul că noi sau cei dragi au nevoie de un consult de psihiatrie.

Tratamentele și terapiile oferite de către un specialist în psihiatrie pot ține sub control anumite afecțiuni, să prevină cronicizarea și complicațiile sau chiar să împiedice apariția lor. Printre semnele și simptomele care indică faptul că o persoană are nevoie de un consult de psihiatrie se numără:

  • Modificarea apetitului;
  • Problemele legate de somn (insomnie sau nevoia acută de somn);
  • Schimbările de dispoziție;
  • Apatia, lipsa interesului și a plăcerii;
  • Dificultățile legate de concentrare, memorie, gândire logică, luarea deciziilor;
  • Sensibilitatea crescută, iritabilitate sau plâns facil;
  • Comportamentele modificate, neobișnuite;
  • Senzația de singurătate;
  • Oboseala și lipsa de energie sau energie excesivă;
  • Agitația sau lentoarea;
  • Scăderea funcționalității socio-profesionale.

Ce trebuie să știi înainte să apelezi la un psihiatru?

Vizita la un cabinet de psihiatrie vine la pachet cu frica de necunoscut. Această frică poate avea legătură cu lipsa detaliilor legate de ceea ce se întâmplă în timpul unei consultații, anxietatea legată de posibilul diagnostic sau stigmatul asociat sănătății mintale.

În timpul unui consult de psihiatrie vor fi puse întrebări care vizează:

  • Starea de spirit a pacientului;
  • Istoricul familial de boli mintale;
  • Eventualele tratamente de psihiatrie urmate;
  • Tratamentul medicamentos urmat;
  • Simptome sau manifestări;
  • Îngrijorările pacienților.

În funcție de tulburările diagnosticate și de specificul fiecărui pacient, un specialist în psihiatrie va recomanda un plan de tratament care poate include:

  • Tratamente medicamentoase;
  • Psihoterapie;
  • Recomandări legate de stilul de viață.

Cum te poate ajuta un consult de psihiatrie?

Ajutorul oferit de către specialiștii în psihiatrie poate veni în multe forme, aceștia fiind responsabili cu diagnosticarea și tratamentul tulburărilor mintale. Pregătirea lor medicală le oferă dreptul de a prescrie medicamente și diferite forme de terapie pacienților care ajung în cabinetele de psihiatrie.

Trebuie subliniat faptul că ajutorul pe care un specialist în psihiatrie îl poate oferi este unul condiționat de cooperarea de care dau dovadă pacienții. Este important ca aceștia să facă primul pas și să se prezinte la un consult de psihiatrie, să răspundă în mod deschis întrebărilor și să urmeze recomandările legate de medicamente și psihoterapie.

Dacă ești într-un impas personal, din care ai impresia că nu știi să ieși, vino la Centrul Medical Bellanima!

Specialiștii care te ajută pe acest subiect

Programează o ședință online sau în cabinet

0374 554 340

Spune-ne mai multe despre ce te preocupă.

Identificăm soluția potrivită pentru tine și te contactăm în curând.

    Serviciile noastre pot fi oferite atât în cabinet, cât și online. Contactați-ne pentru mai multe detalii.

    0374 554 340

    Luni – Vineri:
    09:00 – 20:00

    Newsletter

    Incepe aici
    close slider

    Ofertă promoțională

    Consiliere psihologica preliminara (2h) - 240 lei


    Primul pas pe care il recomandam clientilor nostri, pentru a intelege ce anume poate fi imbunatatit din punctul de vedere al starii lor interioare, este evaluarea psihologica preliminara (2h) care are un pret special in aceasta luna.

    La Bellanima, fiecare caz este tratat in mod personalizat, in functie de dificultatile, nevoile, obiectivele si resursele clientului nostru...


    Detalii Pachet

    phone