Am lansat grupuri libere de discuții despre psihologie și stare de bine, pentru adulți și adolescenți. Înscrie-te aici.

Când ar trebui să mergi cu copilul tău la medicul psihiatru pediatru?

Când ar trebui să mergi cu copilul tău la medicul psihiatru pediatru?

Pentru un părinte, indicația de a merge cu copilul său la un medic psihiatru poate reprezenta un moment de anxietate sau de panică. Însă, nu trebuie să fie așa, dacă privești această experiență ca pe o oportunitate de informare, educare și de echilibrare a vieții copilului sau adolescentului. Nevoia de claritate în ceea ce privește dezvoltarea optimă de comportament a unui copil sau a unui adolescent poate necesita vizita la un medic specializat, fără ca acest lucru să aibă ca și consecință un diagnostic psihiatric și un tratament medicamentos. 

Medic psihiatru pediatru – cu ce se ocupă?

De obicei, un copil ajunge la un psihiatru pediatru la indicația medicului de familie sau a unui alt specialist, apoi medicul psihiatru explorează și evaluează întregul univers al copilului. De la comportamentul său și problemele emoționale, până la dinamica relațională cu membrii familiei și ai colectivității, starea sa generală de sănătate și nivelul de dezvoltare, precum și istoricul personal și familial al problemelor de sănătate.

În cadrul primei întâlniri, medicul îl va observa pe copil în felul în care se comportă (la copiii cu vârste mai mici, interacțiunea dintre medic și aceștia se bazează pe joc). Astfel, va putea să facă o primă evaluare clinică, care cuprinde examinarea stării psihice a copilului, ținând cont și de interacțiunea dintre acesta și părinți. 

Trebuie să înveți să acorzi atenție și să iei în serios nevoile sufletului și minții, la fel cum acorzi atenție oricărei alte părți a organismului. O intervenție timpurie, cu ajutorul specialiștilor, poate realmente schimba viața” – ne sfătuiește Mirela Hățiș, medic specialist psihiatru copii și adolescenți.

Principalele afecțiuni care necesită atenția medicului 

Ca părinte, dacă observi un comportament disruptiv sau apariția unor semnale de alarmă în dezvoltarea copilului, vizita la un psihiatru pediatru poate fi de un real ajutor.

Principalele probleme care pot apărea la un copil, din primul an de viață și până la împlinirea vârstei de 18 ani, care necesită atenția unui medic psihiatru pediatru sunt: 

  • Tulburare hiperchinetică cu deficit de atenție (ADHD);
  • Tulburări din spectru autist;
  • Probleme de învățare;
  • Tulburări de vorbire;
  • Anorexie sau bulimie;
  • Tulburări emoționale;
  • Tulburări afective (depresie, anxietate, manie/hipomanie);
  • Tulburări de conduită;
  • Tulburare de atașament.

Semnale de alarmă de care să ții seama

  • Dificultăți în efectuarea activităților zilnice (de la dificultăți școlare până la dificultatea de a mai găsi plăcere în activități relaxante zilnice);
  • Schimbări ale dispoziției (dispoziție tristă, iritabilitate) sau ale comportamentului uzual cu comportamente de autovătămare și/sau ideație de suicid;
  • Deficit de atenție;
  • Tulburări de comportament;
  • Agitație psihomotorie. 

Cum îți pregătești copilul pentru vizita la medicul psihiatru pediatru?

Consultația de psihiatrie pediatrică se referă atât la copil, cât și la familia acestuia. Fiecare ședință presupune observarea și intervievarea copilului sau adolescentului de către psihiatru, urmate de o discuție cu familia. În unele cazuri, psihiatrul poate să solicite și o discuție cu personalul didactic. 

În fața unei astfel de situații, este important să îți pregătești copilul pentru experiența prin care va trece. Cel mai important lucru este să îi spui adevărul și să îi explici pe înțelesul său ce urmează se se întâmple. Dacă cel mic nu va fi surprins de niciuna dintre etapele procesului de evaluare psihiatrică și va ști la ce să se aștepte, experiența nu va fi una dezagreabilă. Dimpotrivă, poate fi una plăcută. De asemenea, este important să-i menționezi că:

  • va avea ocazia să vorbească despre ce vrea el, să se joace și să pună întrebări;
  • nu va fi pedepsit pentru lucrurile pe care le va spune. 

Dacă îți faci griji în legătură cu copilul tău, vino la Centrul Medical Bellanima unde specialiștii noștri în sănătatea psihică sunt pregătiți să te ajute.

 

Fondat în anul 2013 ca primul centru medical din România dedicat tratării depresiei şi tulburărilor asociate, Centrul Medical Bellanima pune astăzi la dispoziţia clienţilor săi experienţa şi cunoştinţele unei echipe de specialişti din domeniul psihiatriei, psihologiei clinice și psihoterapiei pentru diagnosticarea şi tratarea, în mod integrat si pluridisciplinar, unei arii vaste de tulburări şi probleme psihice, pentru toate grupele de vârstă.

Programează o ședință online sau în cabinet

0374 554 340

Spune-ne mai multe despre ce te preocupă.

Identificăm soluția potrivită pentru tine și te contactăm în curând.

    Serviciile noastre pot fi oferite atât în cabinet, cât și online. Contactați-ne pentru mai multe detalii.

    0374 554 340

    Luni – Vineri:
    09:00 – 20:00

    Newsletter

    Incepe aici
    close slider

    Ofertă promoțională

    Consiliere psihologica preliminara (2h) - 240 lei


    Primul pas pe care il recomandam clientilor nostri, pentru a intelege ce anume poate fi imbunatatit din punctul de vedere al starii lor interioare, este evaluarea psihologica preliminara (2h) care are un pret special in aceasta luna.

    La Bellanima, fiecare caz este tratat in mod personalizat, in functie de dificultatile, nevoile, obiectivele si resursele clientului nostru...


    Detalii Pachet