Am lansat grupuri libere de discuții despre psihologie și stare de bine, pentru adulți și adolescenți. Înscrie-te aici.

Care sunt motivele cel mai des invocate la inceperea unei terapii

Se intampla adesea ca oamenii care traiesc expriente dureroase sau care au nemultumiri legate de viata lor sa considere ca lucrurile dificile cu care se confrunta nu sunt atat de serioase incat sa merite o privire mai atenta. Ca urmare, de multe ori, tendinta de a minimiza semnificatia propriilor stari interioare nu face decat sa intarzie adresarea si rezolvarea problemei.

Pentru toate persoanele care se confrunta cu dificultati emotionale, primul pas spre „mai bine” este intotdeauna decizia de a cauta ajutor specializat, care inseamna constientizarea starii negative si, mai ales, dorinta de a face o schimbare in bine. Din experienta noastra, exista o arie foarte vasta de motive pentru care clientii nostri apeleaza la un specialist: de la simptome fizice, la dificultati sociale sau dileme profesionale:

  • Au nevoie de sprijin pentru a-si indeplini mai bine rolul (de partener de cuplu, de parinte, de prieten etc)

Se intampla uneori sa existe dificultati de adaptare in noile roluri din viata fiecaruia din diferite motive: fie pentru ca nu au avut parte de modele pentru aceste roluri, fie pentru ca modelele avute nu au fost cele mai bune. Alteori, pentru a indeplini rolul respectiv, trebuie sa acceseze o parte a sinelui care a fost ranita. In astfel de cazuri, sprijinul terapeutic ajuta la crearea unor asteptari corecte, incurajeaza vindecarea si este prezent in gasirea de solutii si resurse.

  • Au dificultati sau provocari legate de viata profesionala

Pentru multe persoane, o buna parte din motivatia profesionala e reprezentata de sentimentul de implinire pe care il asigura ceea ce fac la munca. Asadar, este firesc sa aiba nevoie de sprijin in momentele in care nu se simt implinite – fie ca vorbim de reorientari in cariera, fie de medii de lucru solicitante (cu un volum mare de munca sau cu o cultura organizationala disfunctionala).

  • Se confrunta cu dureri fizice fara o cauza medicala aparenta, probleme cu somnul sau schimbari semnificative ale apetitului alimentar

Starea psihica poate influenta, de multe ori, si sanatatea fizica. Un exemplu comun este acela al persoanelor deosebit de anxioase, care ajung sa aiba probleme cu somnul. Exista insa multe alte situatii in care cele doua se influenteaza reciproc. O evaluare completa poate ajuta la gasirea motivului pentru care a aparut simptomul respectiv si, mai departe, la stabilirea unui unei interventii terapeutice care sa rezolve problema.

  • Au trait evenimente traumatice sau dureroase

Cei care au pierdut un om drag sau care au trecut prin evenimente care le-au pus la incercare limitele au nevoie adesea de sprijin specializat. Astfel, ei pot intelege mai bine ceea ce simt, pot accepta realitatea si pot gasi resursele de care au nevoie pentru  a merge mai departe.

  • Se confrunta cu diferite tipuri de adictii (alcool, tutun, droguri, jocuri de noroc etc)

Desi inca exista multe prejudecati legate de aceste tulburari, este important de stiut ca dependentele sunt afectiuni psihice, care pot fi gestionate intr-un maniera sanatoasa, cu sprijin specializat, insa si cu implicarea asumata a celui in cauza. Acesta consta in psihoterapie si poate include si tratament psihofarmacologic.

  • Au stari negative, care ii impiedica sa functioneze in ritmul lor obisnuit

Exista o arie larga de afectiuni psihice care interfereaza cu ritmul propriu, care consuma energia si pot face ca o persoana sa fie mai putin prezenta in propria viata. Fie ca vorbim de depresie si anxietate, fie ca vorbim de tulburarile obsesiv-compulsive sau de cele de personalitate, diagnosticarea lor intr-un moment cat mai apropiat declansarii asigura un proces de recuperare mai eficace.

Un exercitiu pe care noi il recomandam adesea este toleranta – bunavointa aratata celor din jur, cu tot cu luptele lor interioare, despre care ceilalti stiu foarte putin in general. Poate ca fiecare dintre persoanele care simt ca ceva nu functioneaza cum trebuie in propria viata ar trebui sa faca acest exercitiu: sa isi priveasca mai de aproape ranile, sa isi recunoasca vulnerabilitatile, sa aiba incredere in ceea ce simte, iar cand propriile lupte ajung sa fie coplesitoare, sa aiba curajul si responsabilitatea de a cere ajutor.

Programează o ședință online sau în cabinet

0374 554 340

Spune-ne mai multe despre ce te preocupă.

Identificăm soluția potrivită pentru tine și te contactăm în curând.

    Serviciile noastre pot fi oferite atât în cabinet, cât și online. Contactați-ne pentru mai multe detalii.

    0374 554 340

    Luni – Vineri:
    09:00 – 20:00

    Newsletter

    Incepe aici
    close slider

    Ofertă promoțională

    Consiliere psihologica preliminara (2h) - 240 lei


    Primul pas pe care il recomandam clientilor nostri, pentru a intelege ce anume poate fi imbunatatit din punctul de vedere al starii lor interioare, este evaluarea psihologica preliminara (2h) care are un pret special in aceasta luna.

    La Bellanima, fiecare caz este tratat in mod personalizat, in functie de dificultatile, nevoile, obiectivele si resursele clientului nostru...


    Detalii Pachet