Află mai multe despre noul nostru serviciu, o altfel de evaluare pentru o viață împlinită.
cărți-dezvoltare-personală-de-la-specialiști

Cărți de dezvoltare personală sau de unde ne inspirăm

Cărți de dezvoltare personală sau de unde ne inspirăm

Ideea de dezvoltare personală a fost și este una îndelung dezbătută, o prioritate pentru unele persoane, un concept lipsit de semnificație pentru altele. Orice perspectivă am avea, față de această idee nu putem rămâne indiferenți, mai ales în lumina numeroaselor propuneri de pe piața editorială de cărți de dezvoltare personală. 

Dezvoltarea personală poate fi înțeleasă în diferite moduri, cum ar fi: ca încercare de a găsi răspunsuri la întrebări fundamentale despre noi și despre lume sau ca îmbunătățire a propriilor talente, abilități, sau aspecte mai puțin mulțumitoare din viața noastră. Autoactualizarea, aflată în vârful celebrei piramide a lui Maslow este una dintre nevoile noastre profund umane, recunoscută de psihologi.” – Irina Ciureanu, psihoterapeut.

În rândurile următoare prezentăm mai multe înțelesuri ale conceptului de “dezvoltare personală”. Totodată, propunem o listă de lecturi cu care să porniți sau să continuați propriul drum spre dezvoltarea personală. 

Ce este dezvoltarea personală? 

Așadar, vedem dezvoltarea personală ca fiind foarte personală: este un lucru pe care îl facem pentru propria creștere, dezvoltare și evoluție. Dar dacă această idee de bază este una incompletă? 

Dezvoltarea personală îmbracă mai multe forme și depinde de circumstanțele vieții fiecărei persoane. Implică însă depășirea unor obstacole de ordin psihologic, emoțional și/sau din trecutul fiecăruia. Obstacole care ori ne încetinesc, ori ne blochează de-a dreptul. Dar avem nevoie de interacțiuni cu alte persoane pentru a ne da seama dacă ceva s-a schimbat în noi ca urmare a depășirii acelor obstacole. Un proces de dezvoltare personală implică un schimb activ între persoană și mediul său – adică persoana formează și este formată de către lumea înconjurătoare. Dezvoltarea personală înseamnă a investi în tine însuți. Acesta este primul pas –  autocunoaștere și alimentarea potențialului propriu. O listă de cărți de dezvoltare personală te pot ajuta în acest punct. Dar există și un pas doi – tranziția către ceilalți, mutarea reflectorului pe cei din cercul nostru, pe comunitate, pe ideea de a-i ajuta și pe ceilalți să își îmbogățească experiența pe care o numim viață.

În ce direcții merge efortul de dezvoltare personală? 

Este alegerea fiecărei persoane cărui aspect al vieții dorește să-i acorde atenția sa. Fie că este aspectul de care nu este mulțumită, aspectul care provoacă o durere, aspectul care provoacă neputință. În general, obiectivele de dezvoltare personală sunt legate de:

– sănătatea psihică (depresie, anxietate, furie, alte tulburări);

– carieră (o nemulțumire pe plan profesional);

– relații personale, de prietenie și romantice;

– relații de familie;

– stimă de sine, încredere în sine;

– educație (dorința de a obține o anumită diplomă sau calificare);

– nutriție, stil de viață, sănătate. 

Pentru o persoană cu o tulburare mintală, dezvoltarea personală poate însemna efortul depus pentru a trăi o viață condusă de propriile valori, în loc de o viață condusă de schimbări de dispoziție sau de comportamente disfuncționale. Înseamnă să te cunoști, inclusiv să-ți cunoști limitele, și să alegi căi de acțiune mai utile. În acest sens, Abraham Maslow, psiholog umanist, preciza acum zeci de ani că deplina dezvoltare personală necesită o abordare puțin mai filosofică, una care merge mai departe de a depăși o situație dureroasă sau de corectarea unor viziuni incorecte. El aduce în discuție clarificarea proprie a conceptelor de adevăr, frumos, dreptate – de valori. 

Dezvoltarea de abilități   

Dezvoltarea personală presupune evoluție mintală, fizică, psihică, socială, emoțională și spirituală care să-ți permită să trăiești o viață productivă și mulțumitoare între granițele locului în care decizi să te stabilești. Pentru a face asta, este nevoie să-ți dezvolți abilități – ele stau la baza creșterii.
Aceste abilități de viață se referă la exersarea capacității de a-ți recunoaște și descrie emoțiile și sentimentele (îmbogățirea vocabularului emoțional), capacitatea de a oferi și de a primi feedback, stabilirea de scopuri realiste și realizabile, căutarea și exersarea abilității de a rezolva probleme. 

Cărți de dezvoltare personală recomandate

Dezvoltarea personală te poate pune față în față cu termeni precum neuroplasticitate (capacitatea creierului de a stabili noi conexiuni și de a determina noi comportamente ca răspuns la noi informații și stimuli), reziliență (capacitatea omului de a trece peste evenimentele negative din viață), bunăstare psihică, stabilitatea identității personale, integrare socială – iar multe persoane află despre aceste concepte din cărțile pe care le citesc sau articolele pe care le urmăresc.

O carte te poate ajuta să înțelegi de ce ai avut emoții pozitive sau negative într-un anumit context – fie pentru că te regăsesti în protagonistul unei cărți, fie pentru că ti se oferă o explicație plauzibilă pentru un episod de viață. Oricum ar fi, o carte captivantă este precum un spectacol care îți oferă acces și în culise. Iată o listă de asemenea cărți de dezvoltare personală recomandată de specialiști:

“Întreabă-te de ce”, de Simon Sinek 

Toată cartea este construită în jurul acestei întrebări, punând accentul pe ceva ce face parte din fibra umană, interogarea motivațiilor noastre. “Care sunt motivele pentru care faci ceea ce faci?”, “De ce faci ceea ce faci zi de zi?”, “În ce măsură te definesc acțiunile zilnice? Pornind de la astfel de întrebări, autorul ne încurajează să ne găsim “de ce”-ul personal și să mergem pe firul lui spre noi descoperiri.

“Curajul de a fi vulnerabil”, de Brené Brown

O carte de dezvoltare personală despre îmbrățișarea propriei vulnerabilități – a fi vulnerabil înseamnă a simți. Despre asumare (Dacă-ți asumi povestea asta, tu vei stabili cum se termină. Când încerci s-o faci uitată, povestea e cea care-ți impune un anumit rol. Dacă ți-o asumi însă, ai șansa să fii tu cel care-i creează finalul”). Mai mult, pe parcursul cărții, autoarea oferă exemple din viața ei în care a trebuit să aibă curajul să fie vulnerabilă și ce s-a întâmplat după. 

“Mentalitatea învingătorului. O nouă psihologie a succesului”, de Carol Dweck

Autoarea ne prezintă, ca urmare a mai multor studii și experimente, de ce unii oameni reușesc în mod constant ceea ce își propun; iar atunci când eșuează, aceștia își revin mult mai rapid decât alții. Cheia ar fi atitudinea față de ceea ce ți se întâmplă. Totodată, autoarea propune conceptul de “mentalitate de creștere”, prin care “creștem” mereu, indiferent ce ni se întâmplă.

“Omul în căutarea sensului vieții”, de Viktor Frankl

Autorul, un psihiatru evreu care a supraviețuit terorii lagărelor naziste din Al Doilea Război Mondial, expune și analizează subtil de ce unii prizonieri din lagăre au supraviețuit și alții nu –  ce a făcut diferența? Cartea aceasta este cea mai bună carte pe care ai putea să o citești dacă te întrebi ce sens ar putea avea viața – te pune pe gânduri. Chiar îți poate schimba concepția generală asupra vieții și morții.

“Arta subtilă a nepăsării”, de Mark Manson 

Cartea este una foarte personală, autorul nesfiindu-se să expună povești și impresii personale într-o manieră umoristică, dar și episoade dramatice. Autorul împărtășește una dintre concluziile sale: durerile și problemele sunt parte inerentă a vieții. Nu putem scăpa de ele și nici nu ar trebui să încercăm să trăim o viață fără probleme. Totodată, ne provoacă la a ne găsi propriile valori și la a ne concentra mai mult pe soluții, decât pe a fi pozitivi tot timpul. 

“Călăul dragostei și alte povești de psihoterapie”, de Irvin Yalom

Autorul, psihiatru și scriitor, prezintă zece cazuri, zece povești din practica sa și provocările pe care le-a întâmpinat în cadrul întâlnirilor cu persoanele care au apelat la serviciile sale. Diversitatea cazurilor prezentate ne oferă diferite perspective despre ce înseamnă responsabilitatea, incertitudinea, mecanismele de apărare (și importanța creării altora noi atunci când cele vechi sunt demontate), răbdarea, dragostea. În plus, ne oferă acces la gândurile pe care le poate avea un terapeut în cadrul ședințelor sale. 

“Cele cinci limbaje ale iubirii”, de Gary Chapman

Această carte este pentru persoanele dornice să înțeleagă cum au nevoie să fie iubite, în timp ce identifică modul în care partenerul lor simte nevoia să fie iubit. Autorul prezintă cinci astfel de moduri: declarații, timp petrecut în doi, daruri, contact fizic, serviciile. Căsniciile nefericite s-ar datora, adesea, acestui motiv simplu: vorbim limbaje diferite de iubire. Astfel, din această carte putem învăța cum să nu mai risipim efort în direcțiile nepotrivite. 

Un bun punct de vedere este acela de a privi dezvoltarea personală ca pe un proces de lungă durată. Nu doar ca pe ceva pe care îl practicăm în timpul liber. Dezvoltarea personală, prin abilitățile pe care căutăm să le dezvoltăm, trebuie integrată în rutină.

Programează o ședință online sau în cabinet

0374 554 340

Spune-ne mai multe despre ce te preocupă.

Identificăm soluția potrivită pentru tine și te contactăm în curând.

    Serviciile noastre pot fi oferite atât în cabinet, cât și online. Contactați-ne pentru mai multe detalii.

    0374 554 340

    Luni – Vineri:
    09:00 – 20:00

    Newsletter

    Incepe aici
    close slider

    Ofertă promoțională

    Consiliere psihologica preliminara (2h) - 240 lei


    Primul pas pe care il recomandam clientilor nostri, pentru a intelege ce anume poate fi imbunatatit din punctul de vedere al starii lor interioare, este evaluarea psihologica preliminara (2h) care are un pret special in aceasta luna.

    La Bellanima, fiecare caz este tratat in mod personalizat, in functie de dificultatile, nevoile, obiectivele si resursele clientului nostru...


    Detalii Pachet

    phone