Am lansat grupuri libere de discuții despre psihologie și stare de bine, pentru adulți și adolescenți. Înscrie-te aici.
Autism, cauze, Bellanima, București

Care sunt cauzele autismului?

Care sunt cauzele autismului?

 

Tulburarea din spectrul autismului este o condiție complexă, complicată și, din păcate, neînțeleasă pe deplin; conform celor mai recente studii ale CDC (Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA), una din 54 de persoane (cu vârsta sub 21 de ani) primește un diagnostic de autism. Cu aceste cifre în față, este ușor de înțeles de ce această tulburare este printre cele mai studiate la ora actuală. Iar printre cele mai comune întrebări legate de autism se numără: “Care sunt cauzele autismului?”. 

Autism, cauze principale 


Specialiștii din domeniu menționează faptul că genetica și factorii de mediu îndeplinesc un rol important în apariția autismului. Dar nu avem un răspuns clar referitor la cauzele autismului: o genă anume, un obicei anume, o predispoziție anume. Autismul este, astfel, consecința interacțiunii complexe dintre mai mulți factori. 

Factorul genetic contribuie la apariția autismului deoarece tulburarea are un grad mare de ereditate; în același timp, specialiștii testează diverse ipoteze legate de cauzele autismului, printre care scanarea structurii creierului pentru a detecta anumite diferențe, identificarea unor segmente aparte din codul genetic pe care un copil cu autism ar fi putut să le moștenească. Totodată, există anumite aspecte legate de părinții copilului care pot deveni, pentru autism, cauze de apariție: 

  • infecții maternale;
  • diabet;
  • hipertensiune arterială;
  • vârsta înaintată a părinților (deoarece odată cu vârsta cresc șansele de mutații genetice spontane);
  • expunerea mamei la poluarea cu ozon în al treilea trimestru de sarcină;
  • dezechilibre metabolice. 

Așadar, nu putem indica foarte clar care sunt cauzele autismului; dar ce știm este că există anumiți factori favorizanți în apariția autismului. Printre factorii de mediu favorizanți se numără: nașterea prematură (până în 26 de săptămâni) și greutatea scăzută la naștere; expunerea la anumite metale grele și la toxinele din mediu. Totodată, sunt specialiști care indică poluarea drept un factor de risc, dar acest lucru este greu de dovedit, deoarece multe alte variabile intră în calcul. Printre factorii care reduc riscul de apariție a autismului se numără vitaminele care conțin acid folic; recomandarea este ca acestea să fie administrate mamei înainte de concepție și pe durata sarcinii. 

Diagnostic

Creșterea dramatică a numărului de cazuri din ultimii zeci de ani este pusă pe seama modificărilor în modul de diagnosticare și pe mai buna informare generală asupra acestei condiții, a cauzelor autismului și manifestărilor sale. Tot din informații validate și corecte nu a fost găsită nicio asociere între vaccinuri, în general, și tulburările din spectrul autismului. Academia Americană de Pediatrie menționează faptul că un număr majoritar de experți în domeniu sunt de părere că autismul este o tulburare de dezvoltare care începe de dinainte de naștere: la persoane diagnosticate cu autism au fost descoperite anomalii în structurile creierului, anomalii care se dezvoltă în primele săptămâni de sarcină (în timpul vieții intrauterine). Totodată, există și copii nevaccinați care au fost diagnosticați cu autism!

Dacă ar fi să privim și o parte pozitivă ar fi aceea că autismul este una dintre cele mai studiate tulburări, la ora actuală derulându-se numeroase cercetări care au scopul de a descoperi cu mai multă acuratețe cauzele autismului. Specialiștii din diferite domenii studiază biologia autismului pentru a ajunge la cauze mai clare și, astfel, la un diagnostic și tratament care să revoluționeze modul de abordare a acestei condiții.

„Între timp, părinții unui copil cu autism sunt încurajați să se documenteze întotdeauna din surse sigure și, cel mai important, să apeleze la specialiștii care dețin informații științifice verificate și validate” ne spune Simona Drăgoi, terapeut ABA.

Pentru mai multe informații despre cauzele autismului și intervenția specifică, te așteptăm la o programare în clinică sau online.

Articol de Cristina Glomnicu, editor de specialitate în cadrul Centrului Medical Bellanima. 

Programează o ședință online sau în cabinet

0374 554 340

Spune-ne mai multe despre ce te preocupă.

Identificăm soluția potrivită pentru tine și te contactăm în curând.

    Serviciile noastre pot fi oferite atât în cabinet, cât și online. Contactați-ne pentru mai multe detalii.

    0374 554 340

    Luni – Vineri:
    09:00 – 20:00

    Newsletter

    Incepe aici
    close slider

    Ofertă promoțională

    Consiliere psihologica preliminara (2h) - 240 lei


    Primul pas pe care il recomandam clientilor nostri, pentru a intelege ce anume poate fi imbunatatit din punctul de vedere al starii lor interioare, este evaluarea psihologica preliminara (2h) care are un pret special in aceasta luna.

    La Bellanima, fiecare caz este tratat in mod personalizat, in functie de dificultatile, nevoile, obiectivele si resursele clientului nostru...


    Detalii Pachet

    phone