Ce este complexul Oedip și cum poate fi depășit în mod sănătos
Complexul lui Oedip își are numele din mitologia greacă și prezintă o teorie psihologică despre dezvoltarea psihosexuală a copilului și despre cum aceasta îi va afecta relațiile de la maturitate.
Complexul lui Oedip este un concept introdus de către Sigmund Freud în teoria sa privind cele cinci etape ale dezvoltării psihosexuale la copii. La bază, conceptul face referire la atracția pe care copilul (băiatul) o simte față de părintele de sex opus (mama) și la gelozia/furia pe care o simte față de părintele de același sex (tatăl).
Desigur, este natural ca un copil să își iubească părinții. Dar, uneori, acele sentimente platonice se dezvoltă în atracție și posesivitate. Această transformare este caracteristica principală a teoriei din psihologie denumite complexul lui Oedip.
De ce este prezent complexul lui Oedip la maturitate?
Freud considera că o relație disfuncțională mamă-fiu ar duce la probleme familiale pe termen lung și la relații romantice defectuoase în viitorul copilului. Teoria sa sublinia faptul că băiatul ar nutri diverse sentimente pentru mama sa, sentimente pe care față de tată nu le are. Unii terapeuți pun acest aspect pe seama alăptării la sânul mamei, deși asocierea dintre o perioadă de alăptare prelungită și dorințele oedipale nu a fost dovedită din punct de vedere științific.
Manifestările complexului Oedip
Între 3-5 ani, când apare acest fenomen, copilul începe încet, încet, să-și dezvolte autocontrolul și să-și transforme impulsurile sexuale în comportamente acceptabile din punct de vedere social. În tot acest timp, manifestările pot fi diferite de la copil la copil, de la foarte subtile, la unele foarte intense.
Manifestările băiatului față de părintele de sex opus sunt:
- posesivitate;
- fixație;
- ostilitate;
- gelozie;
- dezvoltarea de fantezii;
- atașament exagerat.
Manifestările băiatului față de părintele de același sex:
- interzicerea de a face gesturi romantice față de mama sa, cum ar fi sărutul sau îmbrățișarea.
Cum poate fi depășit complexul lui Oedip?
Ca adult, nu poți ști cu exactitate dacă ai procesat acest conflict pe deplin, copil fiind.
Semnele care ar putea indica persistența acestui complex la maturitate sunt:
- antipatie inexplicabilă față de părintele rămas rival;
- atracție față de dorințele, stilul de viață și chiar garderoba părintelui preferat;
- alegerea unor parteneri romantici care se aseamănă cu părintele preferat;
- sentimente intense de posesivitate și protecție față de părintele preferat.
Anxietate și stil de atașament nesigur
Dacă nu este depășit, complexul Oedip va duce la interacțiuni sociale deficitare, conform rezultatelor unui studiu din 2019: bărbații care sunt foarte atașați de mamele lor tind să devină anxioși în relațiile romantice pe care le au. Concluziile studiului au fost acelea că acest complex este unul dintre factorii care influențează un stil de atașament nesigur la bărbați. Astfel, nerezolvarea complexului Oedip înseamnă relații dificile ca adult și persistența acestei fixații parentale.
Complexul lui Oedip este depășit cu succes atunci când băiețelul începe să dezvolte o relație sănătoasă cu tatăl său și începe să se identifice cu acesta, depășind stările conflictuale interioare. Depășirea cu succes a acestui complex oferă fundația unei identități sexuale sigure ca adult.
Cum ajută psihoterapia?
“Într-o psihoterapie de scurtă sau de lungă durată se pot explora atât schemele cognitive timpurii, cât și tipul de atașament al copilului, atât față de tată, cât și față de mamă. Se pot înlocui aceste tipuri de atașament nesecurizant sau anxios cu atașamente sănătoase, mai securizante. În acest sens, există o serie de tehnici și strategii care, odată deprinse, pot facilita depășirea blocajelor create de complexul Oedip și pot ajuta copilul sau adultul să aibă o viață satisfăcătoare, plină de sens. Terapia schemelor, care este o terapie psihodinamică, poate servi de asemenea la modificarea acestor tipare în timp, pas cu pas, creând fundația unor comportamente și afecte sănătoase, care conduc totodată și spre dezvoltarea unor relații interpersonale satisfăcătoare cu sexul opus”, Beatrice Popescu, MSc, PhD, psihoterapeut autonom la Centrul Medical Bellanima.
O evaluare psihologică la copii este recomandată pentru a identifica încă din dinamica primei copilării o serie de frustrări care, dacă ajung cu el la maturitate, se pot transforma în traume. Specialiștii Bellanima ajută clientul care inițiază o formă de terapie să sublimeze conflictele interne din timpul copilăriei.
Dacă te confrunți cu relații sociale și romantice dificile, dar ai și sentimente ambivalente și confuze față de părinții tăi, este posibil să fii încă blocat în complexul lui Oedip. Te așteptăm la o discuție despre tine și amintirile din copilărie.
Articol de Cristina Glomnicu, editor de specialitate în cadrul Centrului Medical Bellanima.