Am lansat grupuri libere de discuții despre psihologie și stare de bine, pentru adulți și adolescenți. Înscrie-te aici.

Motivația: cum o (re)găsim. Legătura dintre motivație și obiceiuri

Motivația: cum o (re)găsim.

Legătura dintre motivație și obiceiuri

Motivația este energia pe care o imprimăm comportamentului nostru atunci când vrem să atingem un obiectiv. Și animalele au un comportament mânat de motivație: sunt motivate să își îndeplinească nevoile de bază, cum ar fi hrană, apă, reproducere. Satisfacerea acestor nevoi este necesară pentru supraviețuire, dar în același timp, nevoile trebuie îndeplinite la momentele potrivite și în cantitatea suficientă. Astfel, ajungem la concluzia că motivația este intersecția dintre starea internă și condițiile externe.

“Lucrurile nu sunt greu de făcut. Greu este să te pui în starea de a le face.” – Constantin Brâncuși. Iar în căutarea acelei stări creatoare suntem cu toții.

Nivelul de motivație al unei persoane este un rezumat dintre istoria sa personală și starea din prezent care lucrează împreună pentru a atinge obiective. Diverse tulburări psihice afectează nivelul de motivație al unei persoane, așa cum se întâmplă în depresie, tulburarea bipolară, PTSD, tulburări de anxietate. Dar și persoane fără un istoric de tulburări se confruntă cu problema lipsei de motivație.

Motivația este forța din spatele comportamentului nostru. Alimentează spiritul de competiție și stimulează conexiunile sociale. Este dorința de a a depune eforturi către o viață cu sens, direcție și însemnătate.

Motivația – tipuri

Adesea, oamenii au diverse motivații pentru care fac ceea ce fac. Pe de o parte, motivația poate fi extrinsecă, atunci când persoana este inspirată de forțe exterioare, cum ar fi alte persoane sau recompense. Motivația extrinsecă poate crește nivelul de motivație, dar doar pe termen scurt. Motivația poate fi și intrinsecă, atunci când sursa ei este interioară, cum ar fi dorința de a deveni mai bun la ceva. Acest tip de motivație este unul mai puternic, iar rezultatele obținute astfel sunt mai satisfăcătoare.

Motivația intrinsecă vine din interior – nu se datorează niciunei recompense anticipate sau vreunei presiuni din exterior. Spre exemplu, persoanele care aleargă fac asta deoarece le place sentimentul, iar activitatea a devenit parte din identitatea lor. Astfel, motivația intrinsecă devine o sursă continuă de motivație.

Motivația și obiceiurile

Să fii motivat înseamnă să vrei să faci ceva și să fii dispus să depui efortul pentru a realiza lucrul respectiv. Lupta cu motivația nu înseamnă eșec, ci te face uman.

Motivația are mult de-a face cu obiceiurile: crearea unor obiceiuri mici, simple pe care să le aplici în fiecare zi, ulterior putând construi pe ele. Spre exemplu, ți-ai stabilit scopul de a citi mai mult. Ce înseamnă asta, însă? Definește exact; în plus, începe cu ceva mărunt, cum ar fi 10 pagini pe zi. Aplică acest exercițiu până când îți intră în rutină, așa cum este spălatul pe față dimineața. Ulterior poți crește ușor numărul de pagini. Chiar dacă nu crești acest număr, la finalul unei luni tot vei fi citit undeva la 300 de pagini. Motivația este despre a găsi echilibrul sănătos dintre a face lucruri și a avea grijă de tine.

De ce să înțelegem motivația?

Pentru a ne crește eficiența. Pentru a lua măsuri. Pentru că ne încurajează să avem obiceiuri sănătoase. Pentru că ne ajută să ne simțim în controlul propriei vieți. Pentru că ne îmbunătățește nivelul de fericire și starea de bine.

Motivația înseamnă activare, perseverență și intensitate. Activarea este decizia de a iniția un comportament (cum ar fi înscrierea la un curs online). Perseverența este efortul continuu, dincolo de obstacolele întâlnite. Mergând pe exemplul dat, asta ar însemna să participi la curs în ciuda oboselii simțite. Intensitatea se referă la nivelul de concentrare și vigoarea pe care le punem în atingerea unui obiectiv. În exemplul dat, asta înseamnă să cauți mai multe informații decât cele aflate la curs.

Strategii – cum să fim motivați să facem sarcini dificile?

Este natural să ne simțim blocați din când în când, mai ales atunci când avem de făcut activități dificile sau inconfortabile. Dar unele strategii pot fi de ajutor; una ar fi concentrarea pe consecințele pozitive ale sarcinii respective, așa cum ar fi promovarea unui examen. Altă strategie ar fi cea de reglare emoțională din timpul unei sarcini, cum ar fi gândul că sarcina este temporară, va trece și poate urmează o activitate mai frumoasă, așa cum este o vacanță sau weekend-ul.

Altă strategie se referă la monitorizarea și urmărirea progresului astfel încât să faci, vizibil, trecerea de la o etapă la alta. Poate fi de un real ajutor să marchezi într-un mod vizibil și concret trecerea de la un nivel la altul; poți folosi diverse aplicații de monitorizare a progresului, o listă unde să treci activitățile și să le bifezi pe măsură ce le termini.

O altă strategie ar fi să atașezi unei activități dificile una mai plăcută, spre exemplu asculți muzică în timp ce scrii un raport sau asculți un podcast în timp ce faci curățenie.

Cum să-ți găsești motivația?

Ne putem găsi motivația din multe direcții. Spre exemplu, frica poate să fie o motivație atunci când suntem îngrijorați cu privire la supraviețuirea noastră, cu privire la viitor. În acest caz, ea poate fi funcțională. Altfel, găsirea motivației este un proces care presupune mai multe aspecte:

  • Cunoaște-ți ritmul natural și construiește în jurul lui – cunoaște-te la un nivel profund și fii sincer cu privire la preferințele tale. Vezi când ești mai productiv: dacă ești mai productiv în prima parte a zilei, fă în acea perioadă activitățile mai dificile sau care necesită un nivel mai mare de creativitate. Cunoscându-ți propriul ritm, îți vei putea organiza activitățile în așa fel încât acestea să coincidă.
  • Fă mai mult din ceea ce te motivează – procentul activităților plăcute să fie mai mare decât cel al sarcinilor dificile sau neplăcute.
  • Începe cu lucruri mărunte – orice călătorie începe cu primul pas, nu-i așa?
  • Dă-ți timp – toate lucrurile bune necesită timp și efort. Iar satisfacția ulterioară va fi pe măsură. Ai răbdare, dă-ți timp să construiești ceva într-un ritm natural și sustenabil pe termen lung.
  • Sărbătorește-ți progresul – sărbătorește orice mic progres și dă-ți timp să-l trăiești. Dacă nu faci decât să fugi de la un obiectiv la altul, vei vedea că devine din ce în ce mai greu să rămâi motivat.
  • Crește-ți nivelul de încredere în sine – studiile arată că este o legătură între încredere în sine și motivație. Prin a crește nivelul de încredere în sine și în propriile abilități, crește și încrederea că poți să-ți atingi obiectivele.

Întreabă-te

Pentru a ne apropia de o versiune a noastră cât mai motivată, este important să ne adresăm următoarele întrebări:

1. Ce îmi doresc să obțin de la viață? Ce îmi doresc să obțin de la cariera mea?

2. Obiectivele către care lucrez constant se aliniază cu scopul meu în viață? Dacă nu, acolo poate fi problema, contrastul dintre cele două, lucrul care ne demotivează.

3. Care sunt obstacolele cu care mă pot confrunta?

4. Ce pot face pentru a depăși aceste obstacole?

5. Care sunt punctele mele forte? Cum le pot dezvolta în așa fel încât să mă ajute să-mi ating obiectivele?

6. Cum să nu devin o barieră în calea propriilor scopuri? E foarte important să te cunoști în așa fel încât să ai o direcție. Nu poți fi motivat dacă nu vezi sensul pentru care faci ceea ce faci și cum contribuie asta la creșterea ta.

Ne-am găsit motivația. Cum să o susținem?

Pentru a te motiva și remotiva, gândește-te la toate realizările din trecut, la toate situațiile care păreau imposibil de făcut în trecut, dar pe care le-ai realizat. De ce? Deoarece asta îți arată că ești capabil să fii perseverent, că ești capabil de angajamente.

Concluzii

Discuțiile despre motivație sunt importante de avut, deoarece avem nevoie de motivație în toate aspectele vieții noastre. Așadar, e important să fim curioși cu privire la cine suntem, ce ne dorim de la viață și care sunt cele mai bune metode de a ne sărbători micile succese care vor deveni, apoi, motorul pentru a merge mai departe.

Surse:

https://letstalkaboutmentalhealth.com.au/2022/02/06/motivation/

https://www.psychologytoday.com/au/basics/motivation

https://www.psychologytoday.com/us/blog/finding-new-home/202201/how-increase-self-motivation

https://positivepsychology.com/motivation-theories-psychology/

https://www.psychologytoday.com/us/basics/motivation

https://www.apa.org/monitor/2021/10/feature-workers-motivation

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4864984/

https://www.counsellingconnection.com/index.php/2022/03/11/understanding-the-psychology-of-motivation/

Programează o ședință online sau în cabinet

0374 554 340

Spune-ne mai multe despre ce te preocupă.

Identificăm soluția potrivită pentru tine și te contactăm în curând.

    Serviciile noastre pot fi oferite atât în cabinet, cât și online. Contactați-ne pentru mai multe detalii.

    0374 554 340

    Luni – Vineri:
    09:00 – 20:00

    Newsletter

    Incepe aici
    close slider

    Ofertă promoțională

    Consiliere psihologica preliminara (2h) - 240 lei


    Primul pas pe care il recomandam clientilor nostri, pentru a intelege ce anume poate fi imbunatatit din punctul de vedere al starii lor interioare, este evaluarea psihologica preliminara (2h) care are un pret special in aceasta luna.

    La Bellanima, fiecare caz este tratat in mod personalizat, in functie de dificultatile, nevoile, obiectivele si resursele clientului nostru...


    Detalii Pachet

    phone