Află mai multe despre noul nostru serviciu, o altfel de evaluare pentru o viață împlinită.

Cum recunoști depresia la copii și cum îi poți ajuta

Cum recunoști depresia la copii și cum îi poți ajuta

Sănătatea mintală, în general și depresia la copii, în particular, sunt subiecte pe care societatea în care trăim le trece ușor cu vederea. Un studiu Eurostat din 2019 arată faptul că 99,4% dintre copiii sub 16 ani au o sănătate bună, conform spuselor părinților și tutorilor.

Sfatul specialistului – Mirela Hățiș, medic psihiatru pediatru: “Preocuparea timpurie pentru starea emoțională a copilului cu acordarea atenției cuvenite problemelor de natură psihică, pe lângă influența în calitatea relațiilor și în capacitatea de performare a copilului, are rol inclusiv în starea de sănătate fizică a copilului, întrucât creierul și restul corpului funcționează în interconexiune permanentă”.

Copiii pot fi depresivi. De ce?

Copiii pot trece prin aceleași stări și provocări emoționale ca și adulții. În Statele Unite, conform Cleveland Clinic, aproximativ 3% dintre copiii cu vârste cuprinse între 3 și 17 ani suferă de depresie, cele mai multe episoade depresive fiind înregistrate între 12 și 17 ani.

De multe ori frica și anxietatea însoțesc dispoziția tristă a celor mici, chiar și atunci când nevoile lor materiale și emoționale sunt asigurate. Atunci când aceste stări persistă și afectează activitățile de zi cu zi, există posibilitatea ca cel mic să sufere de depresie.

Printre factorii ce predispun la depresie se numără: vulnerabilitatea genetică, particularitățile de dezvoltare, de gândire și de personalitate ale copilului, factorii biologici, precum și factorii de mediu. Evenimentele nefavorabile de viață, de la decesul unui părinte până la pierderea legăturii cu acesta prin divorțul părinților pot reprezenta factori precipitanți ai unui episod depresiv.

Factori precipitanți pentru depresie la copii

Problemele din mediul familial

Despărțirea de unul sau ambii părinți prin divorțul acestora, decesul sau plecarea la muncă în străinătate, precum și conflictele sau relațiile tensionate între membrii familiei pot avea un impact negativ asupra echilibrului emoțional al copiilor. Violența domestică asupra copiilor sau asupra altor membrii ai familiei pot genera un mediu în care copilul să nu se simtă în siguranță, să fie speriat și copleșit.

Bullying-ul

Expunerea copilului la agresiune fizică, verbală sau emoțională în mediul școlar, familial sau în grupul de prieteni poate determina sau accentua sentimentele de anxietate, de neputință, de inferioritate pe care poate copilul deja le resimte. Aceasta poate afecta dezvoltarea copilului pe termen lung, calitatea relațiilor și nu în ultimul rând calitatea vieții acestuia.

În tulburările afective, 50% reprezintă rolul factorilor genetici și 50% rolul factorilor de mediu (Graham, 1999). 

Cum depistezi depresia la copii?

Conectarea cu emoțiile celui mic, acordarea atenției și luarea în serios a schimbărilor de dispoziție și de comportament survenite, reprezintă primul pas în depistarea depresiei la copii. Odată ce acest pas este făcut, principalele simptome la care trebuie să fim atenți sunt următoarele:

  • Probleme de comportament la școală, acasă sau la locul de joacă;
  • Schimbări legate de programul de somn și pofta de mâncare;
  • Stări de tristețe;
  • Iritabilitate;
  • Plâns facil;
  • Tendința la izolare;
  • Nivel scăzut de energie;
  • Dezinteres față de activitățile care în mod normal ar fi produs entuziasm;
  • Ideație suicidară cu sau fără comportamente de autovătămare;
  • Schimbări bruște de dispoziție;
  • Acuze somatice (ex: dureri abdominale, greață, vărsături, diaree, dureri de cap) fără o cauză organică depistată.

Stabilirea diagnosticului de depresie presupune interviul/anamneza cu copilul și părinții acestuia, evaluarea clinică, observarea directă a copilului precum și o serie de teste psihologice care au rolul de obiectivare a simptomatologiei și de excludere a altor probleme de sănătate mintală. Anumite boli infecțioase, hematologice, parazitare sau tiroidiene pot induce simptomatologie depresivă, de aceea, atunci când există această suspiciune, sunt necesare consulturi interdisciplinare sau analize de laborator suplimentare.

Depresia la copii: tratament

Intervenția terapeutică în episoadele depresive de care suferă copiii constă în psihoterapie și/sau tratament medicamentos, adaptată în funcție de severitatea simptomatologiei.

Consilierea psihologică (psihoterapia)

Rolul psihoterapiei individuale este acela de a permite copiilor să își exprime sentimentele într-un mediu securizant și de a primi ajutor în identificarea, exprimarea și gestionarea propriilor emoții și comportamente.

Medicație

Specialistul Psihiatru Pediatru, în funcție de severitatea simptomatologiei și gradul de afectare al funcționalității sociale și academice ale copilului, poate decide dacă, în ce cantități și pe ce perioadă de timp, conform ghidurilor și protocoalelor terapeutice existente, este necesară introducerea unui tratament medicamentos specific. În unele cazuri este necesară combinarea celor două metode de intervenție, pentru a obține rezultate benefice pe termen lung.

Depresia la copii este o problemă de sănătate mintală serioasă care, ignorată, are un impact negativ asupra dezvoltării armonioase a acestora. Specialiștii Bellanima vă pot oferi sfaturile și îndrumarea necesară ție și copilului tău. Programează o consultație!

Programează o ședință online sau în cabinet

0374 554 340

Spune-ne mai multe despre ce te preocupă.

Identificăm soluția potrivită pentru tine și te contactăm în curând.

    Serviciile noastre pot fi oferite atât în cabinet, cât și online. Contactați-ne pentru mai multe detalii.

    0374 554 340

    Luni – Vineri:
    09:00 – 20:00

    Newsletter

    Incepe aici
    close slider

    Ofertă promoțională

    Consiliere psihologica preliminara (2h) - 240 lei


    Primul pas pe care il recomandam clientilor nostri, pentru a intelege ce anume poate fi imbunatatit din punctul de vedere al starii lor interioare, este evaluarea psihologica preliminara (2h) care are un pret special in aceasta luna.

    La Bellanima, fiecare caz este tratat in mod personalizat, in functie de dificultatile, nevoile, obiectivele si resursele clientului nostru...


    Detalii Pachet

    phone