Am lansat grupuri libere de discuții despre psihologie și stare de bine, pentru adulți și adolescenți. Înscrie-te aici.
dezvoltare personală

Dezvoltare personală – ce este și cum funcționează?

Dezvoltare personală – ce este și cum funcționează?

Conceptul de dezvoltare personală pare foarte ofertant la prima vedere, promițând o evoluție și o transformare a individului pe toate planurile. De la fraze precum “Schimbă-ți viața în 5 pași”, “Schimbarea începe cu tine” sau “Află secretele succesului”, programele de dezvoltare personală promit o transformare personală dacă urmezi o serie de pași și reguli.

Ce este dezvoltarea personală?

Dezvoltarea personală este un concept de confluență, aflat la intersecția unor elemente din psihologie cum ar fi: motivația, autocunoașterea, managementul emoțiilor, stima de sine, atitudinea (pozitivă) și lista rămâne deschisă. Adițional, este susținută de discipline: filosofie, economie, politică, medicină sau sport.

Unele programe sunt concentrate pe activități și pași care înlesnesc conștientizarea, imaginea de sine și identitatea unui individ, în timp ce altele sunt create pentru a satisface nevoi materiale, precum creșterea calității vieții și un câștig financiar mai mare. De asemenea, sunt programe de dezvoltare personală care adoptă și promovează o poziție de sănătate, prezentând reguli de nutriție și sport, pentru ca individul să-și asigure longevitatea. 

Cum a apărut conceptul de dezvoltare personală?

Ideea de dezvoltare personală, de creștere, de cunoaștere de sine și de o înțelegere mai profundă asupra experienței umane și a umanității în general, traversează întreaga istorie culturală a umanității sub diverse definiții și înțelesuri. Spre exemplu, spiritualitatea estică, care înglobează, yoga, tehnici de meditație, reiki sau acupunctură, și care este din ce în ce mai prezentă în viețile noastre, se bazează pe un principiu de dezvoltare personală. 

Însă, dezvoltarea personală în înțelesul de mișcare “New Thought” apărută în Statele Unite ale Americii în secolul al XIX-lea și din care s-a dezvoltat industria actuală de self-help, se referă la altceva. Un moment important în istoria acestei mișcări a fost publicarea cărții “The Science of Getting Rich” de către Wallace Wattles în anul 1910, în care autorul propune ideea că un om se poate îmbogăți dacă își schimbă obișnuințele zilnice și tiparul gândurilor. 

Direcții principale de dezvoltare personală 

Deși la ora actuală există programe nișate de dezvoltare personală, de la construirea unei situații financiare mai bune până la atragerea partenerului ideal, direcțiile principale, de bază în dezvoltarea personală rămân aceleași:

  • Descoperă-te pe tine însuți! Prin tehnicile de dezvoltare personală, trainerii avizați susțin că pot să scoată la suprafață probleme sau blocaje profunde de care tu nu ești conștient și care te împiedică să ai o viață abundentă; 
  • Dă-i vieții tale o direcție! Un program de dezvoltare personală te ajută să-ți schițezi un plan de viață, cu pași și direcții de urmat; 
  • Fii mai eficient și mai concentrat! Urmând un program de dezvoltare personală, individul în cauză, are acces la precizie și claritate. Astfel, activitățile sale zilnice, fie profesionale sau personale, devin mai simple și mai ușor de prioritizat;
  • Rămâi motivat! Motivația este unul din elementele de bază în dezvoltarea personală, prin urmare, din acest punct de vedere, dacă individul rămâne concentrat pe scopul pe care și l-a setat, indiferent de dificultățile întâmpinate sau emoțiile resimțite, cu siguranță că va avea câștig de cauză; 
  • Rezistă la stres și adversități! Programele de dezvoltare personală presupun și o pregătire pentru situații negative. Oferă instrumente sau citate prin care individul devine mai adaptabil mediului său și poate să facă față problemelor;
  • Dezvoltă relații pozitive! Dezvoltarea personală te învață că oamenii cu care te înconjori pot să fie benefici parcursului tău individual sau să aibă o influență negativă, prin urmare trebuie să înveți cum să-i identifici pe primii.

Cum se intersectează dezvoltarea personală cu psihologia?

Psihologia, prin instrumentele și tehnicile de terapie dezvoltate pe parcursul timpului, are un aport nu numai în identificarea patologiilor și tratamentelor necesare, dar și în viața de zi cu zi, prin scoaterea la suprafață și înțelegerea experiențelor trăite de un individ și impactul lor asupra imaginii de sine și de viață pe care și le-a creat.

În schimb, dezvoltarea personală se concentrează pe un singur aspect al experiențelor proprii, mai exact pe eficientizarea acestora și dezvoltarea individului în sens de câștig financiar, profesional sau de statut social. Astfel, dezvoltarea personală scoate din ecuație instrumentele care stau la baza terapiei psihologice, excavarea traumelor și experiențelor trecute și se concentrează pe conturarea unui stil de viață, centrat pe zona exterioară, care să-i aducă individului satisfacții. 

Scopul dezvoltării personale

Dezvoltarea personală este un proces de lungă durată, individual sau în tandem cu un mentor, coach sau terapeut. Are ca scop creșterea eficacității atât în plan profesional – ca o modalitate adiacentă de a fi mai bun, în termeni de competitivitate și performanță, prin optimizarea abilităților personale, dar și pentru a îmbunătății calitatea vieții, a stării de bine și a relațiilor interpersonale. 

Stricto sensu, într-o lume care se află într-un proces alert de schimbare, dezvoltarea personală este un proces transformativ de maturizare continuă, care își propune valorificarea potențialului individual în cea mai bună versiune posibilă sau altfel spus, este un demers prin care o persoană se valorifică pe sine la cel mai înalt nivel.

Dacă ești într-un impas personal, din care ai impresia că nu știi să ieși, vino la Centrul Medical Bellanima, unde, în urma unei evaluări psihologice preliminare, vom știi să te îndrumăm spre tipul de terapie de care ai nevoie. 

Specialistul care te ajută pe acest subiect

 

Programează o ședință online sau în cabinet

0374 554 340

Spune-ne mai multe despre ce te preocupă.

Identificăm soluția potrivită pentru tine și te contactăm în curând.

    Serviciile noastre pot fi oferite atât în cabinet, cât și online. Contactați-ne pentru mai multe detalii.

    0374 554 340

    Luni – Vineri:
    09:00 – 20:00

    Newsletter

    Incepe aici
    close slider

    Ofertă promoțională

    Consiliere psihologica preliminara (2h) - 240 lei


    Primul pas pe care il recomandam clientilor nostri, pentru a intelege ce anume poate fi imbunatatit din punctul de vedere al starii lor interioare, este evaluarea psihologica preliminara (2h) care are un pret special in aceasta luna.

    La Bellanima, fiecare caz este tratat in mod personalizat, in functie de dificultatile, nevoile, obiectivele si resursele clientului nostru...


    Detalii Pachet