Am lansat grupuri libere de discuții despre psihologie și stare de bine, pentru adulți și adolescenți. Înscrie-te aici.

Detox digital sau detoxifierea digitală: când apare nevoia și cu ce ne ajută concret?

Detox digital sau detoxifierea digitală: când apare nevoia și cu ce ne ajută concret?

Digital detox se referă la perioadele de abținere deliberată de la utilizarea dispozitivelor digitale, în special abținerea de la petrecerea timpului pe rețelele de socializare. Această practică reprezintă un răspuns personal la consumul excesiv de conținut digital.

Chiar dacă nu este un diagnostic oficial, modul în care folosim dispozitivele digitale poate fi adictiv. Și la fel ca orice altă dependență, comportamentul adictiv legat de timpul petrecut în fața ecranelor poate avea consecințe negative asupra sănătății mintale și fizice.

Digital detox: contextul utilizării excesive a telefonului

Termeni precum „abstinență, pauză, deconectare, detoxifiere, timp de repaus și deconectare” sunt adesea utilizați. Cu toate acestea, specialiștii au convenit asupra faptului că termenul „detoxifiere digitală” este termenul cuprinzător.

Ideea generală este aceea de a lua o pauză de la mediile online și digitale, angajându-ne în sarcini „non-digitale”

În același timp, sunt specialiști care sugerează că o detoxifiere digitală are loc de fiecare dată când o persoană se abține de la (sau reduce) utilizarea unui sau a tuturor dispozitivelor sau a anumitor aplicații, interacțiuni și/sau mesaje. Ei au subliniat, de asemenea, că detoxifierea în sine trebuie să fie realizată voluntar și intenționat.

Utilizarea pasivă a rețelelor de socializare

Consumul rețelelor de socializare este adesea împărțit în consum pasiv și activ. Utilizarea pasivă se referă la practica de a urmări activitatea altor persoane pe rețelele sociale. Cercetările indică faptul că o astfel de utilizare pasivă poate alimenta invidia și resentimentele, precum și teama de a pierde oportunități (FOMO – Fear of Missing Out), care provoacă anxietate.

Acest lucru poate determina unii consumatori pasivi, în special pe cei tineri și ușor de influențat, să facă diverse comparații. De exemplu, cercetările arată

că unii utilizatori de rețele sociale pot concluziona eronat că alții au o viață mult mai fericită. Acest lucru îi poate face să se simtă inferiori și inadecvați, ceea ce poate reduce stima de sine.

Utilizarea activă a rețelelor de socializare

Utilizarea activă a rețelelor de socializare se referă la practica de a posta în mod regulat videoclipuri, poze, actualizări de status, comentarii. Aceasta poate implica modificarea pozelor și videoclipurilor, de multe ori cu scopul de a căuta aprobarea și admirația celorlalți. În psihologie, acest lucru este cunoscut drept căutarea „validării externe”. În argoul urban, este cunoscut sub denumirea de „pescuirea de aprecieri” (fishing for likes).

Într-adevăr, acest proces poate duce la o autocritică nesănătoasă cu privire la imaginea corporală și stilul de viață general. Unele cercetări indică faptul că eforturile intense de a proiecta o versiune a realității pot avea costuri psihologice severe, în special dacă aprobarea și validarea dorite nu apar. Aceasta poate duce la îndoieli de sine și ură îndreptată spre propria persoană.

Semne că este timpul pentru un digital detox

Dacă utilizarea mediilor electronice îți provoacă oricare dintre următoarele experiențe, este un semn că ar trebui să iei în calcul o astfel de pauză:

  • dispoziție depresivă;
  • creșterea iritabilității, frustării sau furiei;
  • sentimente de nesiguranță;
  • pierderea somnului sau somn întrerupt;
  • sentimentul de a fi obligat să consumi, să răspunzi, să reacționezi sau să verifici rețelele sociale;

De asemenea, trebuie să fii atent la modul în care utilizarea mediilor digitale îți afectează alte domenii ale vieții. Dacă, de exemplu, ajungi să ignori responsabilitățile de acasă sau de la serviciu din cauza timpului petrecut online, atunci trebuie luată în considerare o detoxifiere digitală. Un alt semnal de alarmă este dacă pierzi interesul de a socializa față în față, preferând comunicarea online.

Pași pentru a face un digital detox

O detoxifiere digitală nu înseamnă întotdeauna abținere completă; mulți oameni își folosesc dispozitivele digitale în interes de serviciu, ori cu scopuri educaționale și familiale. Astfel, angajarea într-o detoxifiere digitală nu înseamnă că trebuie să renunți brusc și să te deconectezi complet de la tot; acest lucru nu este foarte realist. O strategie mai bună ar fi să reduci treptat sau să limitezi utilizarea într-o măsură rezonabilă. Astfel, o detoxifiere digitală ar trebui considerată o strategie importantă de curățare, resetare și eliberare psihică.

Iată cum poate fi început un digital detox:

1. Identifică problema pe care vrei să o rezolvi. Dintre toate aplicațiile mobile, aplicațiile de socializare, cum ar fi TikTok și Instagram, sunt printre cele mai populare și consumatoare de timp, în special în rândul generațiilor mai tinere care au crescut conectate la lumea digitală. Reflectează asupra sentimentelor negative pe care le experimentezi atunci când utilizezi tehnologia. Odată ce identifici aceste sentimente negative legate de timpul petrecut în fața ecranelor, le poți asocia cu un anumit comportament specific și apoi cu o sursă specifică (o rețea socială anume, o platformă anume, sau chiar telefonul în general).

2. Identifică problema pe care vrei să o rezolvi. Dintre toate aplicațiile mobile, aplicațiile de socializare, cum ar fi TikTok și Instagram, sunt printre cele mai populare și consumatoare de timp, în special în rândul generațiilor mai tinere care au crescut conectate la lumea digitală. Reflectează asupra sentimentelor negative pe care le experimentezi atunci când utilizezi tehnologia. Odată ce identifici aceste sentimente negative legate de timpul petrecut în fața ecranelor, le poți asocia cu un anumit comportament specific și apoi cu o sursă specifică (o rețea socială anume, o platformă anume, sau chiar telefonul în general).

3. Alege o perioadă de timp. Detoxifierile digitale pot fi pe termen scurt sau lung. Unii oameni pot avea nevoie de doar câteva zile pentru a simți o diferență. Alții ar putea încerca o detoxifiere timp de 30 de zile – sau chiar mai mult. Comunicarea online prin rețelele sociale este o parte atât de integrantă a vieții, încât încercarea de a sta departe de ele poate provoca simptome de sevraj și poate duce la recidive. Acest lucru ar putea sugera că poate ai nevoie de o detoxifiere mai lungă decât crezi.

4. Identificarea alternativelor. Mulți oameni folosesc rețelele de socializare și dispozitivele digitale pentru a umple un gol social. O detoxifiere digitală de succes va crea timp liber pentru activități alternative, care ar putea umple acest gol într-un mod mai sănătos.

În acest sens, trebuie luate în considerare câteva întrebări:

  • Cum îți vei petrece timpul în lipsa rețelelor sociale?
  • Cu cine poți vorbi despre obiectivele și experiențele tale în timpul detoxifierii?
  • De ce resurse ai nevoie (cărți, articole, aplicații care susțin detox-ul digital)?

5. Răsplătește-te. Recompensele sunt un mod foarte bun de a te menține motivat și angajat în detox-ul digital. Gândește-te, astfel, la o recompensă specială pentru tine; aceasta poate fi ceva la fel de simplu ca ascultarea melodiei tale preferate la sfârșitul zilei. Sau te poți răsfăța cu o cină la restaurant după ce ai reușit să respecți detox-ul timp de o săptămână. Important este să te asiguri că recompensele nu sunt exact comportamentele pe care încerci să le reduci.

6. Cere ajutor dacă ai nevoie. Dacă simți că oricât te străduiești să respecți un digital detox, nu reușești, poate ar trebui să vorbești cu un terapeut. Acesta te poate ajuta să înțelegi ce se întâmplă și să îți ofere sprijin suplimentar.

Ce se întâmplă după digital detox

După detox, multe persoane tind să se răsfețe cu timp petrecut pe rețelele sociale, însă lucrurile stau puțin diferit de data aceasta: acestea petrec doar câteva zile pe social media, iar gradul de conștientizare a utilizării rețelelor sociale crește ca rezultat al participării la un detox digital. În același timp, oamenii conștientizează necesitatea unui detox digital realist, sustenabil și personalizat pentru fiecare utilizator, acolo unde este posibil.

Beneficiile unei digital detox

Rezultatele deconectării de la lumea online pot fi multiple și extinse, de la a fi mai productiv la muncă, până la a fi mai conectat cu oamenii din viața ta. Beneficiile unei pauze de la tehnologie includ și:

  • concentrare mai bună. Cu o multitudine de notificări și sunete pe care le scoate telefonul, este ușor să fim distrași. În timpul unei detoxifieri digitale, ne este mai ușor să observăm lucrurle din jurul nostru, aspecte care altădată ne scăpau;
  • mai puțin stres. Pentru unii oameni, prea multe informații pot fi o sursă de stres; prea multe informații pot fi chiar copleșitoare, ne pot face să ne simțim reactivi și veșnic în urma lucrurilor care se petrec în lume;
  • mai mult control asupra propriului timp. În medie, americanii își verifică telefoanele de 96 de ori pe zi! Pentru multe persoane, a verifica telefonul ori de câte ori au câteva minute libere este o acțiune reflexă care nu se bazează pe o nevoie reală. A lua o pauză de la dispozitivele sau mediile digitale te ajută să combați utilizarea compulsivă și să simți că ești în controlul propriilor impulsuri.

Concluzii

În concluzie, un detox digital poate oferi timp pentru introspecție și reînnoire; poate avea efecte pozitive asupra sănătății mintale și fizice și poate crea un spațiu nou pentru activități alternative care promovează sănătatea.

Nu în ultimul rând, specialiștii încurajează, mai degrabă, detoxifierile digitale concentrate pe dezvoltarea de relații sănătoase cu telefoanele și rețelele sociale.

Articol scris de Cristina Glomnicu, editor de specialitate în cadrul Centrului Medical Bellanima.

Surse articol:

Programează o ședință online sau în cabinet

0374 554 340

Spune-ne mai multe despre ce te preocupă.

Identificăm soluția potrivită pentru tine și te contactăm în curând.

    Serviciile noastre pot fi oferite atât în cabinet, cât și online. Contactați-ne pentru mai multe detalii.

    0374 554 340

    Luni – Vineri:
    09:00 – 20:00

    Newsletter

    Incepe aici
    close slider

    Ofertă promoțională

    Consiliere psihologica preliminara (2h) - 240 lei


    Primul pas pe care il recomandam clientilor nostri, pentru a intelege ce anume poate fi imbunatatit din punctul de vedere al starii lor interioare, este evaluarea psihologica preliminara (2h) care are un pret special in aceasta luna.

    La Bellanima, fiecare caz este tratat in mod personalizat, in functie de dificultatile, nevoile, obiectivele si resursele clientului nostru...


    Detalii Pachet