Am lansat grupuri libere de discuții despre psihologie și stare de bine, pentru adulți și adolescenți. Înscrie-te aici.
evaluare-psihică

Evaluare psihologică clinică – ce este și de ce este necesară?

Atunci când un copil are dificultăți de adaptare la școală sau un adult nu face față relațiilor profesionale și/sau personale, manifestarea disconfortului sau a problemelor afective devine evidentă. Însă, motivul declanșării acestor simptome nu este întotdeauna clar. O evaluare psihologică clinică are scopul de a elucida cauza sau cauzele care provoacă acest tip de manifestări, de a oferi psihologului clinician o imagine mai clară asupra situației și de a veni în completarea evaluării medicului psihiatru, atunci când situația cere expertiza acestuia.

Ce este o evaluare psihologică clinică?

O evaluare psihologică clinică constă într-un interviu condus de un psiholog clinician la care se adaugă o serie de instrumente de testare care evaluează și stabilește abilitatea/inteligența cognitivă, tipul de personalitate și comportament, dar care poate să evidențieze și dacă este vorba de o psihopatologie (depresie, anxietate, tulburări de personalitate).

Prin utilizarea acestor instrumente și aplicarea de chestionare, psihologul clinician poate să înțeleagă mai bine starea emoțională cu care se confruntă persoana în cauză și poate să determine cauza simptomelor manifestate. 

Care este scopul unei evaluări psihologice?

Scopul constă în determinarea felului în care o persoană funcționează din punct de vedere psiho-socio-emoțional și în identificarea tiparelor sale de comportament, precum și a stimulilor la care reacționează. Prin aplicarea testelor specifice, psihologul clinician evaluează:

  • Componența cognitivă (atenția, memoria, gradul de concentrare);
  • Comportamentul;
  • Componența subiectiv-emoțională (tipul de reacție comportamentală pe care o are persoana în fața unor stimuli sau situații specifice);
  • Personalitatea și tipul de mecanisme de apărare sau adaptare dezvoltate;
  • Contextul exterior – familial, profesional, relațional, cultural în care se manifestă simptomele clientului;
  • Gradul de discernământ;
  • Gradul de dezvoltare intelectuală și psihologică.

Evaluarea psihologică clinică are același scop pe care îl are și o consultație de specialitate pentru o simptomatologie fiziologică. Singura diferență constă în faptul că evaluarea psihologică testează și analizează funcționalitatea psihică și nu fizică.

Evaluare psihologică clinică – beneficii

O evaluare psihologică clinică ajută la: 

  • Definirea situației sau a problemelor concrete cu care se confruntă o persoană în momentul evaluării;
  • Stabilirea elementelor importante din istoricul personal comportamental;
  • Obținerea unei imagini de ansamblu a percepției asupra vieții, sinelui și a sănătății fizice și psihice a clientului;
  • Determinarea unui diagnostic corect a stării cu care se confruntă clientul;
  • Demararea unui plan de intervenție terapeutică.

Evaluare psihologică la vârsta copilăriei

În cazul copiilor, o evaluare psihologică este utilă atunci când părinții își doresc să înțeleagă dacă dezvoltarea sa psihologică este normală sau atunci când au motive de îngrijorare în legătură cu stările sale emoționale sau comportamentale. 

La copii, evaluarea psihologică se realizează în funcție de vârsta acestuia fie prin joc simbolic, joc liber și structurat sau interacțiune verbală, fie prin aplicarea unor teste specifice pentru evaluarea nivelului de dezvoltare / teste de autoevaluare în cazul copiilor mai mari. În cadrul evaluării, psihologul clinician ține cont și de relația copilului cu părinții, părintele sau alți membrii ai familiei, pe care o analizează în cadrul unor discuții de tip interviu. Discuția cu părinții se va referi la istoricul nașterii și dezvoltării copilului, la dinamica familială, dar și la problemele curente, cele care au determinat programarea pentru evaluarea psihologică. 

Recomandarea specialiștilor este ca părinții să-și pregătească copiii pentru evaluarea psihologică prin explicarea corectă a scopului ei, dar și a pașilor care urmează: mersul în clinică, preluarea de către psiholog și petrecerea unui interval de timp în cabinet fie pentru joc, fie pentru completarea unor chestionare. 

Dacă simți că ești într-un impas sau îți faci griji pentru dezvoltarea copilului tău, fă primul pas spre a fi bine la Centrul Medical Bellanima, unde specialiștii noștri sunt pregătiți să te ajute!

Specialistul care te ajută pe acest subiect

 

Programează o ședință online sau în cabinet

0374 554 340

Spune-ne mai multe despre ce te preocupă.

Identificăm soluția potrivită pentru tine și te contactăm în curând.

    Serviciile noastre pot fi oferite atât în cabinet, cât și online. Contactați-ne pentru mai multe detalii.

    0374 554 340

    Luni – Vineri:
    09:00 – 20:00

    Newsletter

    Incepe aici
    close slider

    Ofertă promoțională

    Consiliere psihologica preliminara (2h) - 240 lei


    Primul pas pe care il recomandam clientilor nostri, pentru a intelege ce anume poate fi imbunatatit din punctul de vedere al starii lor interioare, este evaluarea psihologica preliminara (2h) care are un pret special in aceasta luna.

    La Bellanima, fiecare caz este tratat in mod personalizat, in functie de dificultatile, nevoile, obiectivele si resursele clientului nostru...


    Detalii Pachet