Am lansat grupuri libere de discuții despre psihologie și stare de bine, pentru adulți și adolescenți. Înscrie-te aici.

Intrebari frecvente despre hipnozaHipnoza m-a fascinat inca din timpul facultatii. Cand am inceput cursurile de pregatire, nu stiam la ce sa ma astept. Pentru mine, transa era ceva inconjurat in mister, intr-un val de ceata, alimentat, in parte, si de preconceptiile legate de acest subiect. Dupa ce am experimentat insa primele sedinte de hipnoza, mi-am dat seama cat de multe poate face mintea noastra atunci cand este corect stimulata.

Miturile legate de hipnoza vin din cunostintele limitate ale oamenilor pe aceasta tema, influentate, desigur, de prezentarea hipnozei in filme sau in reviste de larg consum. Conform acestora, hipnoza este un proces misterios si periculos, cu rezultate greu de prevazut, un fel de joc de noroc asupra caruia nimeni nu detine controlul absolut. In realitate, hipnoza reprezinta un proces simplu si cat se poate de natural. Lipsa intelegerii depline a fenomenului constituie, de fapt, cauza acestor preconceptii, la care se adauga, uneori, tendinta practicienilor si a profesorilor din domeniu de a da subiectului o alura complexa si misterioasa atunci cand nu este cazul.

Cea mai simpla forma de a intelege, pe scurt, modul in care functioneaza hipnoza este sa luam in considerare doua stari alternative prin care trecem cu totii de-a lungul unei zile: prima stare este cea in care gandurile noastre sunt orientate in mod constient catre ceea ce se intampla cu noi in acel moment – cu alte cuvinte, suntem constienti de lucrurile la care ne gandim; a doua stare este cea in care procesul se desfasoara automat (de exemplu, atunci cand citim o carte si nu mai auzim nimic in jurul nostru, cand ne uitam la un film si traim secventele ca si cum am fi acolo). Ne gandim la lucruri fara a fi constienti ca o facem. Aceasta este starea in care sunt luate deciziile ce ne afecteaza emotiile si credintele dupa care ne ghidam viata.

Hipnoza in terapie

In hipnoza clinica, se utilizeaza un scenariu croit pe situatiile cu care se confrunta clientul; acesta este introdus intr-o alta realitate, prin care invata sa dezvolte noi comportamente in raport cu situatiile imaginate. Prin transa, ne concentram atentia asupra senzatiilor, imaginilor sau asupra diverselor experiente. Sugestiile oferite de terapeut, cu rol de vindecare si dezvoltare activeaza un film interior, o constructie subiectiva, organizata in jurul problemei cu care pacientul vine. Transa ii reda corpului capacitatea de a renunta la hipercontrolul constient in favoarea mecanismelor invatate sau cu care suntem deja echipati.

Pentru o intelegere corecta a acestei proceduri, am selectat cateva dintre cele mai des intalnite intrebari despre hipnoza.

Intrebari frecvente despre hipnoza si hipnoterapie

Iti pierzi controlul asupra propriei vointe in timpul hipnozei?

Nu, nimeni nu poate fi hipnotizat impotriva vointei sale. In hipnoza, nu este vorba despre detinerea controlului de catre cel care hipnotizeaza, ci despre lucrul impreuna cu pacientul astfel incat acesta sa obtina schimbarea dorita in viata sa. Daca specialistii in hipnoza ar avea capacitatea de a-si impinge pacientii la gesturi impotriva vointei lor (cum ar fi jefuirea unei banci in folosul propriu sau vatamarea unei persoane etc.), lumea ar fi guvernata de acestia dupa bunul lor plac. Desigur, aceasta teorie este ridicola.

Dormi in timpul hipnozei?

Nu, in timpul hipnozei nu vei dormi. Aceasta preconceptie are la baza terminologia cuvantului „hipnoza”, care provine din latinescul „hypnos”(somn). Termenul este insa impropriu folosit. Hipnoza este, in general, o stare de relaxare profunda, si nu o stare de somn.

Vei putea sa iesi singur din transa?

Da. Inca o data, hipnoza nu consta in controlul hipnotizatorului asupra celui hipnotizat. Pacientul va iesi din hipnoza daca alege sa faca astfel. Asadar, daca specialistul in hipnoza pleaca, de exemplu, persoana aflata sub hipnoza va putea iesi singura din aceasta stare. Trecem zilnic prin transa si prin alte stari alterate ale constiintei de sine (exemplu: visatul cu ochii deschisi), dar, de fiecare data, revenim la starea de constienta fara efort, in mod simplu si natural.

Vei dezvalui secrete in timpul hipnozei?

Nu. In timpul hipnozei, nu poti fi fortat sa spui sau sa faci nimic din ceea ce nu iti doresti sa spui sau sa faci. Aceasta preconceptie este strans legata de cea mentionata la prima intrebare. Daca ar fi adevarat, nu credeti ca politia ar hipnotiza suspectii si ar rezolva mult mai repede si sigur cazurile?

Oricine poate fi hipnotizat?

Hipnoza implica o stare de relaxare profunda. Desigur, unele persoane se relaxeaza mai greu, altele mai usor. Din acest motiv, exista persoane care intra mai greu in starea de transa decat altele. Dar toata lumea poate beneficia de pe urma hipnozei, fie si numai prin trecerea intr-o stare de transa usoara.

Ce este hipnoza?

Oricat de incredibil ar parea, trecem prin stari de transa de multe ori in timpul existentei noastre. Chiar si trecerea in starea de somn implica un anumit tip de stare de transa. Mai multe despre acest proces poti afla din acest articol.

Ce este hipnoterapia?

Hipnoterapia foloseste starea de hipnoza pentru a trata o varietate de probleme medicale si psihologice. Se estimeaza ca, in cazul a 85% dintre persoane, hipnoza clinica va avea efectele dorite. Ba chiar va produce rezultate acolo unde metodele de tratament conventionale au esuat. Atunci cand este realizata de un psihoteraput calificat, rezultatele hipnozei clinice sunt de lunga durata si chiar permanente. Este o forma de tratament natural si sigur, fara efecte secundare.

In ce situatii poate fi folosita hipnoterapia?

Terapia prin hipnoza poate fi aplicata in urmatoarele situatii: obiceiuri nedorite (fumatul, rosul unghiilor, urinarea in somn etc.), controlul greutatii/mancatul sanatos, imbunatatirea performantelor profesionale/scolare/sportive, cresterea increderii in sine, exploatarea potentialului, fobii, comportamente compulsive, probleme emotionale, probleme legate de somn, inhibitii, temeri, reducerea stresului, a tensiunii si a presiunii sangvine, probleme stomacale, probleme ginecologice, infertilitatea cu cauze psihologice, nasterea fara dureri, probleme dermatologice, controlul durerii, operatii chirurgicale minore, dureri asociate cu artrita, diferite dureri si stari de disconfort, probleme sexuale etc. Desigur, lista poate continua.

Cu alte cuvinte, atunci cand problema are la baza o conditionare recurenta (formarea unui obicei), acumulare de stres sau evenimente nerezolvate din trecut, terapia prin hipnoza poate fi folosita pentru a accesa si a reprograma aceste comportamente active la nivel inconstient.

Un articol de Irina Ciureanu, psiholog clinician si psihoterapeut cu formare in hipnoza clinica.

Programează o ședință online sau în cabinet

0374 554 340

Spune-ne mai multe despre ce te preocupă.

Identificăm soluția potrivită pentru tine și te contactăm în curând.

    Serviciile noastre pot fi oferite atât în cabinet, cât și online. Contactați-ne pentru mai multe detalii.

    0374 554 340

    Luni – Vineri:
    09:00 – 20:00

    Newsletter

    Incepe aici
    close slider

    Ofertă promoțională

    Consiliere psihologica preliminara (2h) - 240 lei


    Primul pas pe care il recomandam clientilor nostri, pentru a intelege ce anume poate fi imbunatatit din punctul de vedere al starii lor interioare, este evaluarea psihologica preliminara (2h) care are un pret special in aceasta luna.

    La Bellanima, fiecare caz este tratat in mod personalizat, in functie de dificultatile, nevoile, obiectivele si resursele clientului nostru...


    Detalii Pachet

    phone