Am lansat grupuri libere de discuții despre psihologie și stare de bine, pentru adulți și adolescenți. Înscrie-te aici.

Iubirea de sine: temelia relațiilor romantice sănătoase

Iubirea de sine: temelia relațiilor romantice sănătoase

Iubirea este refrenul vieții noastre, este realimentarea continuă a pasiunii pentru viață. Există mai multe tipuri de iubire, dar niciuna nu s-a bucurat de mai multe poezii, cântece și romane, precum iubirea romantică.

Iubirea romantică este acel sentiment complex reprezentat de emoții și comportamente caracterizate de pasiune, intimitate și angajament. Iubirea este influențată atât de factorul biologic, cât și de factorul cultural; însuși modul în care ne exprimăm iubirea este influențat de cultura din care facem parte și de către propria percepție asupra acestui sentiment. Adesea, percepția asupra iubirii și asupra atașamentului ne-o formăm încă din copilărie.

De multe ori, considerăm că iubirea trebuie să fie îndreptată către ceva sau cineva din exterior. Dar ce fel de iubire am putea oferi în absența iubirii îndreptate către sine?

În rândurile următoare aflăm modalitățile prin care ne putem dezvolta iubirea de sine, de ce aceasta este baza pentru toate celelalte forme de iubire și cum să recunoaștem o relație sănătoasă.

Iubirea de sine: temelia relațiilor romantice sănătoase

Iubirea de sine

Iubirea de sine este despre aprecierea propriei persoane și despre conștientizarea și îndeplinirea propriilor nevoi; înseamnă să trăiești conform propriilor valori și să iei decizii care sunt în concordanță cu aceste valori.

Însăși capacitatea de a accepta iubirea celorlalți își are baza în iubirea de sine. În lipsa unei doze sănătoase de iubire de sine, iubirea celorlalți ne va părea falsă sau greșită, neancorată în realitate.

Modalități prin care ne putem dezvolta iubirea de sine:

  • prin a practica-o (oferindu-i corpului  mâncare nutritivă, odihnă și mișcare, iar minții, gânduri blânde și încurajatoare);
  • prin a impune limite (fii egoist pe termen scurt pentru a fi altruist pe termen lung);
  • prin a simți recunoștință (înlocuiește “Trebuie să… cu Am posibilitatea să… și observă schimbarea perspectivei);
  • prin a te ierta (azi, acum, pentru relațiile nesănătoase, pentru gândurile nesănătoase, pentru reacțiile avute – iertarea este un act de bunătate, exersează-l, în primul rând, cu tine);
  • prin a-ți vorbi așa cum i-ai vorbi unui prieten (niciodată nu i-ai vorbi urât sau nu ai descuraja un prieten atunci când e la pământ; adresează-ți ție aceleași încurajări pe care i le-ai adresa celui mai bun prieten).

 

Ecoul iubirii de sine în relațiile noastre

Iubirea de sine pleacă de la cunoașterea de sine: să te cunoști, să îți știi punctele tari, punctele slabe, să fii curios și nu furios la adresa ta, să simți că ești un om valoros. Relația cu tine însuți este baza celorlalte relații și este singura relație care durează până la sfârșitul vieții.

Conform Asociației Psihologilor Americani, iubirea de sine înseamnă să ai în vedere propria stare de bine și satisfacție. Iubirea de sine nu este infatuare, nu este despre a avea o percepție de sine grandioasă, ci despre a-ți recunoaște valoarea ca om și despre a avea grijă de propriile nevoi. Adesea, simpla întrebare: De ce am nevoie? și îndeplinirea acelei nevoi este cea mai înaltă formă de compasiune și iubire îndreptată către propria persoană.

Identitatea, oportunitățile și acțiunile noastre sunt interconectate cu relațiile pe care le avem. Deoarece relațiile au un rol atât de important, este la fel de important să le înțelegem. Cercetătoarea și autoarea Brené Brown menționează faptul că toți oamenii au o nevoie profundă de iubire și apartenență. Suntem construiți, din punct de vedere cognitiv, biologic, fizic și spiritual, să iubim, să fim iubiți și să aparținem. Studiile demonstrează de ani buni faptul că relațiile sănătoase ne ajută să fim mai sănătoși, să trăim mai mult, să gestionăm mai bine stresul, să avem obiceiuri mai sănătoase și chiar o rezistență mai mare în fața răcelilor.

Aceste legături pe care le creăm cu alte persoane, care au o bază sigură, ne ajută să ne formăm abilitatea de a ne regla emoțiile și comportamentul.

 

Consecințele iubirii de sine în relațiile romantice

  1. Partenerul te va trata așa cum observă că te tratezi tu – odată ce te iubești, te simți complet, fără nevoia de a fi validat de cineva din afara ta; îți înțelegi nevoile și i le vei comunica partenerului, în loc să aștepți ca acesta să le ghicească; vei știi să îți comunici limitele, vei știi când este cazul să rămâi în relație și când trebuie să ieși din aceasta.
  2. Vei experimenta relații mai sănătoase – știind cum se simte să fii iubit, nu vei accepta mai puțin, nu vei mai găsi scuze pentru lipsa de efort a unui partener, nu vei permite ca alții să profite de timpul și disponibilitatea ta.
  3. Vei avea un parteneriat adevărat – nu vei mai intra în relații având așteptări de la partener; odată ce privești iubirea de sine ca pe un rezervor, întreabă-te: am umplut acest rezervor cu apreciere și nevoi îndeplinite sau este acest rezervor gol, la dispoziția celor din jur?

 

Cum știi că ești într-o relație de iubire sănătoasă

Fericirea în cuplu se referă la maniera pozitivă în care ne privim partenerul de cuplu și la angajamentul pe care ni-l asumăm pentru a menține relația. Doi parteneri creează o relație sănătoasă prin crearea unui spațiu sigur în care fiecare dintre ei își poate exprima nevoile, iar acestea sunt întâmpinate cu respect. În cadrul unei relații sănătoase, există loc și pentru individualitate: nu vei fi definit doar prin afilierea cu partenerul, identitatea ta nu se va baza pe identitatea partenerului. Din contră, timpul petrecut în singurătate, cu familia, cu prietenii sau colegii de lucru este protejat și încurajat într-o relație sănătoasă.

Spre deosebire de acest tip de dinamică relațională, relațiile disfuncționale creează un spațiu unde partenerii duc lupte de putere.

Relațiile sunt sisteme complexe care, ca orice alt tip de relație, necesită efort, respect, atenție.

Ziua iubirii, luna iubirii

Terapeutul de cuplu și familie Esther Perel are câteva recomandări despre cum putem sărbători ziua dedicată iubirii:

  • un lucru mărunt poate însemna mult: lasă un mesaj de iubire/recunoștință partenerului; ceva scurt, din suflet;
  • stabiliți un obiectiv comun: ce activitate puteți face împreună, o dată pe lună, pentru binele relației?
  • lăsați ceva în urmă: o teamă, dezamăgire, un reproș, o vorbă spusă la nervi;
  • răzvrătirea față de această zi poate fi una legitimă, dar, în același timp, ignorarea acestei zile poate fi un gest dureros și jignitor pentru partener; verificați părerea celuilalt.

Gând de final

În cadrul unuia dintre cele mai longevive studii derulate vreodată (între 1939-2014) de către cercetătorii de la Universitatea Harvard, rezultatele obținute au fost clare: relațiile bune ne fac mai fericiți și mai sănătoși, fără niciun dubiu. Iubirea nu este doar necesară, ci și sănătoasă. Știm asta din studii, din viața de zi cu zi, din felul cum se simte.

Specialiștii care te ajută pe acest subiect

 

 

Surse articol:

  • https://www.psychologytoday.com/us/blog/couples-thrive/201906/self-love-is-the-new-relationshipgoals
  • https://psychcentral.com/lib/self-esteem-makes-successful-relationships
  • https://www.verywellmind.com/ways-to-practice-self-love-5667417
  • https://www.apa.org/news/press/releases/2019/09/relationships-self-esteem
  • https://www.cepsychology.com.au/are-you-in-a-healthy-relationship/
  • https://www.psychalive.org/healthy-relationships-matter/
  • https://digitalworks.union.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1141&context=theses
  • https://www.sciencedirect.com/topics/psychology/romantic-relationship
  • https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-art-whole-being/202005/the-importance-deep-relationships
  • https://www.verywellmind.com/what-is-love-2795343
  • https://www.theschooloflife.com/article/self-love/

 

 

Programează o ședință online sau în cabinet

0374 554 340

Spune-ne mai multe despre ce te preocupă.

Identificăm soluția potrivită pentru tine și te contactăm în curând.

    Serviciile noastre pot fi oferite atât în cabinet, cât și online. Contactați-ne pentru mai multe detalii.

    0374 554 340

    Luni – Vineri:
    09:00 – 20:00

    Newsletter

    Incepe aici
    close slider

    Ofertă promoțională

    Consiliere psihologica preliminara (2h) - 240 lei


    Primul pas pe care il recomandam clientilor nostri, pentru a intelege ce anume poate fi imbunatatit din punctul de vedere al starii lor interioare, este evaluarea psihologica preliminara (2h) care are un pret special in aceasta luna.

    La Bellanima, fiecare caz este tratat in mod personalizat, in functie de dificultatile, nevoile, obiectivele si resursele clientului nostru...


    Detalii Pachet