Jocul simbolic – de ce este important?
Acest articol a fost pregătit de Darina Beațu, terapeut ABA în cadrul Centrului Bellanima de Intervenție în Autism.
Auzim tot mai des în rândul părinților afirmații care sună astfel: “El se joacă doar pe tabletă/telefon, nu este atras de jucării”. Ce poți face dacă te regăsești în situația aceasta? Un specialist te poate ajuta cu explicații și sugestii.
Ce este jocul simbolic?
Jocul simbolic este acela prin care copilul e un actor principal, iar lumea devine scena lui, o scenă folosită pentru a își crea propriile scenarii, pentru a folosi obiectele din jur pentru a se preface că sunt altceva. Este o scenă în care copilul interpretează roluri, face conversație, își schimbă tonalitatea, se folosește de fantezie și creativitate pentru a deveni un bucătar iscusit, un pompier, un dragon sau o Scufiță Roșie.
Care este importanța jocului simbolic?
Primul impact cu realitatea cotidiană al unui copil este integrarea în colectivitate. Acest lucru se întâmplă în jurul vârstei de 3 ani, când copiii sunt înscriși în sistemul de învățământ. Pentru a avea o tranziție ușoară în raport cu tot acest proces, copilul are nevoie ca înainte de a intra în colectiv să aibă dobândite prerechizitele activității ce urmează să se desfășoare. Jocul simbolic este unul dintre acestea: atunci când copilul va reuși să creeze secvențe funcționale de joc (construiește o șină de tren, plimbă trenul pe ea, apoi transportă oameni până la gară) va avea interese comune cu ceilalți copii și va iniția interacțiunea cu aceștia mult mai ușor.
“Nu am imaginație să creez jocuri de rol împreună cu copilul meu. Ce fac?”
Pentru a dobândi această abilitate, copilul nu are nevoie de un program structurat, de un anumit mediu sau context social. Jocul se poate desfășura oriunde și pe o perioadă determinată de interesul copilului. Iată câteva exemple:
- mama este ocupată cu activități casnice și nu dispune de timp suplimentar pentru a i-l acorda copilului, prin urmare se pot ocupa împreună de acestea (mama face mâncare, iar copilul o ajută spălând legumele).
- tata are nevoie să ajungă la mecanic, îl ia și pe copil (îi oferă o șurubelniță/bormașină de jucărie pentru a putea imita activitățile mecanicului).
- copilul participă la sortarea hainelor pe culori pentru a fi puse în mașina de spălat, scoase și puse la uscat.
După ce copilul are un istoric cu aceste activități de rutină, cu siguranță acesta le va transpune și în jocul lui independent cu jucării, va descoperi cât de distractive sunt și va fi motivat să le aleagă în detrimentul momentelor de repaus.
Ajutăm copilul să își dezvolte jocul simbolic prin a deveni partenerii lui de joacă, prin a utiliza noi diverse tonalități, prin a încuraja folosirea obiectelor și a jucăriilor în jocurile de imitație, jocurile de rol și de manipulare.
Cel mai bine învață copilul din interacțiunea cu o altă persoană, așadar vă incurajăm să vă jucați mult cu micuții voștri.
Specialiștii care te ajută pe acest subiect
- Darina Beațu, terapeut ABA