Am lansat grupuri libere de discuții despre psihologie și stare de bine, pentru adulți și adolescenți. Înscrie-te aici.
Lecții emoționale în pandemie
Lecții învățate și noi moduri de interacțiune sub amenințarea COVID-19

Lecții învățate și noi moduri de interacțiune sub amenințarea COVID-19

Cât de mult ne-au lipsit în perioada de izolare lucrurile mărunte pe care puteam să le facem, locurile în care mergeam, străzile pe care pășeam, parcurile în care ne plimbam, oamenii cu care interacționam.

Ne-am simțit captivi, fizic și emoțional: captivi într-o liniaritate a zilelor, captivi în același loc. Zile de naștere nesărbătorite, excursii anulate, sărbători în singurătate – aceasta a fost realitatea multora dintre noi. Și chiar dacă nu am fost singuri în locuințele noastre, nu este exclus să ne fi simțit singuri. Până la urmă, singurătatea este o stare de spirit profund intimă pentru persoana care o resimte.

Lipsa contactului social, lipsa interacțiunii cu prietenii și cu cei dragi aflați la depărtare și-au pus amprenta asupra dispoziției noastre afective. Poate și într-un sens bun, determinându-ne să apreciem lucrurile simple. În această perioadă am învățat, poate, să nu ne mai grăbim: să savurăm momentele, nemaifiind mânați de necesitatea de a ne deplasa în diverse locuri, de a fi mereu pe fugă. Am învățat, poate, că nu avem nevoie de multe obiecte sau experiențe pentru a fi fericiți.

Am învățat, poate, ce este important pentru noi: în momentele de liniște, către ce și către cine zburau gândurile noastre?

Am învățat, poate, să fim recunoscători: pentru viață, pentru sănătate, pentru ce avem.

Am învățat, poate, mai multe despre cine suntem.

Lecțiile învățate în perioada de izolare depind mult de cum am reușit să primim și să ne înțelegem emoțiile, pozitive și negative deopotrivă.   

În continuare vom avea parte de restricții; în continuare trebuie să fim cumpătați în gesturi, în comportamente. Astfel, ni s-au activat noi stimuli: urmărim gesturile și comportamentele celor din jur; suntem mai atenți la noi înșine și la spațiul din jurul nostru. Am devenit mai vigilenți.

Empatia

De-acum înainte, empatia față de cei din jur va avea și o altfel de manifestare, va însemna și să respectăm regulile de igienă și distanțarea socială: să purtăm mască, să ne igienizăm mâinile, să oferim spațiu.  Suntem provocați să gândim pe termen lung și mai departe de propriile nevoi, lucru care ne va schimba perspectiva și, într-un fel sau altul, ne va face să evoluăm

COVID-19 nu este numai o criză mondială de sănătate. Pentru multe țări a devenit o criză socială majoră. Sisteme întregi sunt afectate: sistemul de sănătate, sectorul economic, sistemul familial. Iar acest aspect a necesitat o reconfigurare: o adaptare la a trăi în incertitudine, la a lucra într-un mod diferit de cum eram obișnuiți, la o reajustare a felului în care ne raportăm unii la ceilalți. Distanțarea socială va face parte din viața noastră luni de zile.De aceea este important să nu o privim doar ca pe o sursă de frustrare și disconfort, ci să ne gândim mereu la faptul că este o măsură care are scopul de a salva vieți, are scopul de a ne proteja pe noi, pe cei dragi, viitorul nostru.

Articol de Cristina Glomnicu, editor de specialitate în cadrul Centrului Medical Bellanima

Dacă dorești informații personalizate pentru situația ta, apasă aici pentru a contacta specialiștii Centrului Medical Bellanima.Fondat în anul 2013 ca primul centru medical din România dedicat tratării depresiei şi tulburărilor asociate, Centrul Medical Bellanima pune astăzi la dispoziţia clienţilor săi experienţa şi cunoştinţele unei echipe de specialişti din domeniul psihiatriei, psihologiei clinice și psihoterapiei pentru diagnosticarea şi tratarea, în mod integrat si pluridisciplinar, unei arii vaste de tulburări şi probleme psihice, pentru toate grupele de vârstă.

 

Programează o ședință online sau în cabinet

0374 554 340

Spune-ne mai multe despre ce te preocupă.

Identificăm soluția potrivită pentru tine și te contactăm în curând.

    Serviciile noastre pot fi oferite atât în cabinet, cât și online. Contactați-ne pentru mai multe detalii.

    0374 554 340

    Luni – Vineri:
    09:00 – 20:00

    Newsletter

    Incepe aici
    close slider

    Ofertă promoțională

    Consiliere psihologica preliminara (2h) - 240 lei


    Primul pas pe care il recomandam clientilor nostri, pentru a intelege ce anume poate fi imbunatatit din punctul de vedere al starii lor interioare, este evaluarea psihologica preliminara (2h) care are un pret special in aceasta luna.

    La Bellanima, fiecare caz este tratat in mod personalizat, in functie de dificultatile, nevoile, obiectivele si resursele clientului nostru...


    Detalii Pachet

    phone