Pentru ca ne asteapta un sfarsit de saptamana cu vreme mai putin prietenoasa pentru plimbari in parc, dar numai buna pentru citit, am pregatit cateva sugestii de lectura care ii vor incanta cu siguranta pe cei pasionati de psihologie (si numai).
Clopotul de sticla (The Bell Jar) – Sylvia Plath
Probabil una dintre cele mai cunoscute marturii ale depresiei, Clopotul de sticla este povestea lui Esther Greenwood, o tanara care incepe un stagiu de practica in redactia unei reviste din New York. Noul mediu o face sa se simta nelalocul ei si sa se indoiasca de viitoarea ei cariera si de viata sa personala. Pe masura ce starea interioara i se deterioreaza, Esther incepe sa se simta ca prinsa sub un clopot de sticla, care o sufoca.
Inspirata de propria experienta a autoarei cu depresia, cartea este o perspectiva sincera si impresionanta asupra acestei afectiuni.
Mintile lui Billy Milligan (The Minds of Billy Milligan) – Daniel Keyes
Publicata in 1981, cartea documenteaza in detaliu povestea lui Billy Milligan, un tanar din Ohio, arestat pentru o serie de agresiuni sexuale. Pe masura ce este demarata o ancheta si este supus unui examen psihologic, incepe sa se contureze si diagnosticul acestuia – tulburare disociativa de identitate (cunoscuta si ca tulburare de personalitate multipla).
Dupa ce a citit povestea in presa, Keyes a tinut numeroase interviuri atat cu medicii si psihologii care l-au tratat pe Billy, cat si cu o buna parte din identitatile acestuia. Un alt element interesant este ca autorul a urmarit si inclus toate teoriile aparute la vremea respectiva cu privire la diagnosticul tanarului.
Scenariu pentru happy end (The Silver Linings Playbook)
Scenariu pentru happy end spune povestea lui Pat, recent externat dintr-o clinica psihiatrica dupa o cadere emotionala provocata de despartirea de sotia lui. Intors in casa parintilor sai, vrea sa se puna iarasi pe picioare si cauta sa gaseasca ceva mai multa claritate asupra lucrurilor care i s-au intamplat. La scurt timp dupa intoarcere, o cunoaste pe Tiffany, care se gaseste intr-o situatie asemanatoare cu a lui (locuieste intr-o anexa a casei parintilor) si care trece printr-o perioada dificila dupa moartea sotului ei.
Impreuna, sunt pusi in fata unor situatii care ii fac sa priveasca mai atent catre ei insisi si starea lor emotionala. Tulburarea de care sufera Pat nu este mentionata explicit in carte, dar, cel mai probabil, suferea de tulburare bipolara (in ecranizarea cartii s-a folosit, de altfel, acest diagnostic).
Acestea fiind spuse, spor la citit!