Am lansat grupuri libere de discuții despre psihologie și stare de bine, pentru adulți și adolescenți. Înscrie-te aici.

Mindsetul sau lentilele prin care privim viața. Mindset flexibil, mindset rigid

Mindsetul sau lentilele prin care privim viața.

Mindset flexibil, mindset rigid

Mindsetul: mentalitate, stare de spirit, mod de a gândi. Acestea sunt conceptele cu care asociem, adesea, felul în care gândim, luăm decizii și dăm sens existenței noastre.

Ce este mindsetul?

Ca definiție, mindsetul este un set de convingeri care compun felul în care ne raportăm la noi înșine și la lume. Mindsetul influențează multe: de la felul în care gândim și simțim, până la felul în care ne comportăm și reacționăm în anumite situații.

Conform psihologului american Carol Dweck, mindsetul fiecăruia joacă un rol esențial în ceea ce privește dorințele sale și modalitatea de a le îndeplini. De aici deducem faptul că midsetul este crucial pentru a ajunge la succes.

Este important de menționat faptul că mindsetul este mai mult decât un cumul de convingeri și credințe. Este ceva activ, viu, în acțiune, acel ceva care ne orientează reacțiile și tendințele. Astfel, mindsetul ne direcționează atenția către indicii cei mai importanți pentru noi, în așa fel încât să nu ne simțim copleșiți de informație; așadar, ne este de ajutor în procesul de selectare a informațiilor.

Cum ne formăm un mindset

Adesea, atunci când ne confruntăm cu o situație, mintea noastră declanșează un anumit mindset, o anumită raportare la acea situație. Iar atunci când mindsetul se întrepătrunde cu ființa noastră, ajunge să definească cine suntem și cine putem deveni.

Psihologul Dweck indică spre două surse primare care stau la baza formării mindsetului: modalitatea de a primi laude și etichetarea. Ambele își au originea în copilărie.

Modalitatea de a primi laude influențează mindsetul adultului de mai târziu; atunci când laudele oferite copilului sunt îndreptate spre rezultatele obținute, și nu înspre aprecierea efortului depus de acesta, noi îi formăm deja un mod de a se raporta la succes și eșec. În timp, copilul va ajunge să se simtă valoros și văzut doar atunci când obține rezultatele dorite. În contrast, prin accentuarea efortului depus, copilul înțelege că succesul și rezultatele vin în urma muncii depuse, un aspect care este în controlul său și pe care îl poate îmbunătăți în timp.

Pe de altă parte, etichetarea are la bază stereotipuri și asocieri care promovează un tipar de gândire ori rigid, ori flexibil. De exemplu, dacă unei fete i se spune constant că băieții sunt mai buni la matematică, iar băieților că fetele sunt mai bune la literatură, aceste remarci pot contribui la dezvoltarea unui mindset care răspândește ideea că abilitățile oamenilor sunt limitate la anumite domenii.

Impactul mindsetului

Mindsetul este o stare de spirit care influențează felul în care gândim și modul în care ne comportăm; consecințele mindsetului pe care îl avem ne afectează funcționarea optimă. Cu alte cuvinte, ceea ce gândești despre tine influențează succesul sau eșecul tău. Mindsetul ne ghidează atenția și motivația și influențează sănătatea fizică și starea de bine. Studii repetate au dovedit faptul că modul în care ne raportăm la lume afectează starea noastră de sănătate, de la presiunea arterială, până la nivelurile de cortizol și secreția de hormoni.

Mindset flexibil, mindset rigid

Mindsetul poate fi privit drept lentilele sau ramele care ne orientează către anumite asocieri sau așteptări. Aceste lentile ne ajută să schematizăm informații complexe și să le dăm sens. De regulă, mindsetul poate fi unul flexibil sau unul rigid.

Persoanele cu un mindset flexibil văd provocările drept oportunități de a învăța să gestioneze mai bine situațiile. Pe de altă parte, persoanele cu un mindset rigid tind să renunțe mai repede în fața unor circumstanțe dificile. În plus, persoanele cu acest tip de mindset tind să caute în mod constant validare, caută încontinuu să le dovedească ceva celor din jur.

Mindsetul flexibil este considerat adaptativ. Persoanele cu un mindset flexibil au convingerea că propriile talente pot fi dezvoltate prin exercițiu, aspect care influențează gândurile și comportamentele. În plus, gândirea flexibilă încurajează moduri adaptative de a tolera anxietatea, frustrarea și dezamăgirea. În final, aceste moduri adaptative devin adevărate strategii de atingere a obiectivelor.

De asemenea, persoanele cu un mindset flexibil tind să aibă mai multe reușite deoarece nu se preocupă de cum vor fi percepute, ci sunt mai interesate să aloce energie învățării.

Oamenii care au mindset rigid tind să aibă mereu ceva de dovedit și tind să devină defensivi atunci când cineva arată cu degetul spre ei; cu alte cuvinte, aceste persoane își măsoară valoarea prin prisma eșecurilor lor. Oamenii cu un mindset flexibil sunt perseverenți și rezilienți în fața eșecurilor – acestea îi motivează să muncească mai mult. Ca urmare, nu e de mirare că viața arată foarte diferit pentru aceste două tipologii de persoane.

Rolul mindsetului rigid

Cu toții reacționăm într-un mod rigid la anumite situații; adică avem niște triggere care atrag după ele reacții bine definite. De exemplu, atunci când suntem criticați sau comparați încontinuu cu alte persoane, putem deveni nesiguri sau defensivi, lucru care inhibă creșterea. La locul de muncă, de asemenea, anumite situații ne fac să fim rigizi. Pentru a ieși din această zonă, primul pas este să recunoaștem care ne sunt acest triggere și cum să lucrăm la ele.

Cum putem începe “să relaxăm” un mindset rigid

Deși persoanele cu un mindset rigid nu ar fi de acord cu acest lucru, mindsetul se poate schimba. Iată cum:

  • atunci când începem să ne bucurăm de fiecare pas pe care îl facem, nu doar de rezultat;
  • atunci când gândim în termeni de “încă”: “Încă nu am rezolvat problema, și este în regulă”; “Încă nu am înțeles acest lucru, și este în regulă”. Acest cuvânt ar trebui integrat în vocabularul de zi cu zi;
  • atunci când începem să fim atenți la cuvintele și gândurile noastre.

Așadar, ne putem schimba mindsetul

Mindsetul ne ajută să simplificăm informațiile; dar ne poate face și să ne agățăm de experiențe trecute care nu ne mai ajută sau nu mai sunt de actualitate. De exemplu, dacă am fost dezamăgiți de oamenii din trecut, credința după care ne ghidăm în continuare este aceea că nu putem avea încredere în oameni.

Aceste convingeri fixe trebuie, așadar, puse sub semnul întrebării din când în când.

Vestea bună este că mindsetul poate fi schimbat, cu siguranță. Iar consecințele schimbării înspre un mindset fexibil sunt puternice. Spre deosebire de abilități, care trebuie exersate din nou și din nou, schimbarea mindsetului poate fi drastică.

Aceste convingeri fixe trebuie, așadar, puse sub semnul întrebării din când în când.

Vestea bună este că mindsetul poate fi schimbat, cu siguranță. Iar consecințele schimbării înspre un mindset fexibil sunt puternice. Spre deosebire de abilități, care trebuie exersate din nou și din nou, schimbarea mindsetului poate fi drastică.

Cum să ne dezvoltăm un mindset care să lucreze în favoarea noastră

“Devenim ceea ce gândim”; oricine a auzit această sintagmă măcar o dată în viață. Concret, cum putem începe chiar de astăzi să fim mai flexibili, astfel încât devenirea noastră să fie una presărată de bucurii, oricât de mici:

✔ Să nu mai privim viața în alb și negru

Gândirea de tipul totul sau nimic, alb sau negru creează o falsă dilemă: ne lasă impresia că avem doar două opțiuni; realitatea este că adesea există mai mult de două opțiuni, mai mult de două culori.

✔ Să reflectăm asupra propriilor convingeri

Din când în când, este bine să punem sub lupă credințele după care ne ghidăm. “Ce mă înfrânează?”,“Convingerile pe care le am mă susțin sau îmi limitează potențialul?”.

✔ Să ne redefinim scopurile

Dintr-o perspectivă psihologică, mintea noastră ne poate sprijini în a trăi o viață plină de oportunități sau, pe de altă parte, în a trăi o viață neîmplinită, în care nu ne atingem potențialul maxim. Având în vedere această putere a minții noastre, este cu atât mai interesant să înțelegem cum funcționează și cum o putem influența noi. Scopul principal este acela de a face pași înspre autocunoaștere.

✔ Din când în când, să ne întrebăm “De ce fac ceea ce fac?”

Putem realiza, astfel, că facem unele lucruri din automatism sau că le facem deoarece ne este greu să renunțăm la ele, deși ele nu mai sunt actuale. Acel “de ce?” trebuie redefinit.

Concluzii

Nimeni nu ne poate spune cum să ne trăim viața, nici măcar propriul creier. Noi suntem mai mult decât gândurile care ne trec prin minte. Decizia este întotdeauna în mâinile noastre. Iar o decizie bună atrage, adesea, o altă decizie bună.

Articol scris de Cristina Glomnicu, editor de specialitate în cadrul Centrului Medical Bellanima.

Surse articol:

  • https://dictionary.apa.org/mindset
  • https://www.verywellmind.com/what-is-a-mindset-2795025
  • https://www.sciencedirect.com/topics/psychology/mindset
  • https://www.frontiersin.org/journals/psychology/articles/10.3389/fpsyg.2022.821206/full
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10874242/
  • https://hbr.org/2016/01/what-having-a-growth-mindset-actually-means
  • https://www.psychologytoday.com/us/blog/seeing-what-others-dont/201605/mindsets
  • https://news.stanford.edu/report/2021/09/15/mindsets-clearing-lens-life/
  • https://www.psychologytoday.com/au/blog/the-adaptive-mind/201911/how-upgrade-your-mindset-succeed-in-life

Programează o ședință online sau în cabinet

0374 554 340

Spune-ne mai multe despre ce te preocupă.

Identificăm soluția potrivită pentru tine și te contactăm în curând.

    Serviciile noastre pot fi oferite atât în cabinet, cât și online. Contactați-ne pentru mai multe detalii.

    0374 554 340

    Luni – Vineri:
    09:00 – 20:00

    Newsletter

    Incepe aici
    close slider

    Ofertă promoțională

    Consiliere psihologica preliminara (2h) - 240 lei


    Primul pas pe care il recomandam clientilor nostri, pentru a intelege ce anume poate fi imbunatatit din punctul de vedere al starii lor interioare, este evaluarea psihologica preliminara (2h) care are un pret special in aceasta luna.

    La Bellanima, fiecare caz este tratat in mod personalizat, in functie de dificultatile, nevoile, obiectivele si resursele clientului nostru...


    Detalii Pachet