Am lansat grupuri libere de discuții despre psihologie și stare de bine, pentru adulți și adolescenți. Înscrie-te aici.
psihoterapie- sedinta

Psihoterapie individuală – ce este și când este necesară?

Psihoterapie individuală – ce este și când este necesară?

Psihoterapia sau terapia prin “cuvinte” este o metodă de a ajuta oamenii cu diverse probleme afective, emoționale sau mintale să le facă față și ulterior, să le depășească. Psihoterapia intervine atunci când dificultatea unei persoane nu este de natura organică și nu necesită tratament medicamentos pentru vindecare sau poate completa tratamentul medicamentos. Psihoterapeutul nu are dreptul să prescrie medicamente clientului său, cazurile care necesită un astfel de tratament fiind gestionate de către un medic psihiatru.

Scopul principal al psihoterapiei este acela de a ajuta persoana să elimine sau să controleze simptomele sau tiparele de gândire care o împiedică să funcționeze la un nivel optim. De asemenea, prin psihoterapie, persoana începe să-și conștientizeze blocajele și traumele, își poate schimba perspectiva asupra vieții și a sinelui și, prin vindecarea rănilor emoționale, poate să acceadă la o nouă stare de bine. 

Ce presupune o ședință de psihoterapie?

O ședință de psihoterapie poate să fie individuală, de cuplu sau de grup, pentru adulți sau copii, în funcție de circumstanțele fiecărui caz. În cele mai multe cazuri, sesiunile se desfășoară o dată pe săptămână și durează 50 de minute.

Psihoterapia presupune o relație între doi oameni. Prin urmare, în primele ședințe se fac precizări despre regulile de bază ale fiecărei metode de terapie și se construiește ceea ce noi numim alianță terapeutică, adică o relație bazată pe încredere și empatie (ce păstrează o distanță optimă), pe un anume tip de înțelegere comună, ce evită judecata, vinovăția, rușinea”, Mădălina Lincă, Psiholog clinician specialist și psihoterapeut principal în cadrul Centrului Medical Bellanima.

Cum ajută o formă de psihoterapie?

Principalele efecte pe care le urmărește un psihoterapeut, indiferent de orientarea teoretică în care este format, sunt: 

  • Diminuarea sau eliminarea simptomelor;
  • Îmbunătățirea stării de spirit pe termen scurt, dar și pe termen lung;
  • Creșterea stimei și încrederii în sine, a valorii personale și a asertivității;
  • Redobândirea controlului asupra vieții personale;
  • Dezvoltarea și menținerea unei relații mai sănătoase cu membrii familiei, prietenii și colegii;
  • Obținerea unui echilibru și congruență între sinele autentic, imaginea de sine și percepția celor din jur despre tine;
  • Dezvoltarea capacității de autenticitate.

Persoanele care aleg să înceapă o formă de psihoterapie o fac dintr-o multitudine de motive: dorința de dezvoltare personală, blocaj existențial, dorința de îmbunătățire a stării interioare, situație de doliu, traumă (fizică sau emoțională), un diagnostic medical neașteptat sau chiar o afecțiune afectivă precum depresia sau anxietatea.

Tipuri de psihoterapie

  • Psihoterapie psihanalitică;
  • Psihanaliză;
  • Psihoterapie cognitiv-comportamentală;
  • Psihoterapie prin hipnoză clinică, relaxare și tehnici ericksoniene;
  • Terapie comportamentală rațional-emotivă;
  • Terapie rogersiană (centrată pe client);
  • Terapie de scurtă durată axată pe soluții;
  • Psihoterapie psihodinamică;
  • Psihoterapie sistemică – cuplu, copil, familie;
  • Psihoterapia traumei;
  • Psihoterapie experiențială centrată pe adult – copil – cuplu și familie.

Cum aleg tipul de terapie care mi se potrivește mie?

Acest tip de alegere depinde de natura și intensitatea problemei pe care fiecare client dorește să o adreseze, de concepția sa asupra bolii sau de modul în care este exprimată și tolerată suferința psihică. 

În acest sens, Centrul Medical Bellanima recomandă inițial realizarea unei evaluări psihologice preliminare, în urma căreia, persoanei îi este recomandat un anumit tip de terapie, în funcție de necesitățile identificate împreună cu psihologul clinician. Evaluarea psihologică preliminară se desfășoară în 2 etape: 

  1. În prima etapă, clientul completează o serie de chestionare de autoevaluare a stării, care au scopul de a surprinde percepția asupra experienței emoționale curente, precum și a vieții sale în general;
  2. În a doua etapă, după ce psihologul clinician face interpretarea răspunsurilor din chestionare, are loc o discuție de tip interviu în care psihologul aprofundează problema cu care se confruntă și contextul apariției simptomelor prezente, precum și istoricul personal și medical.

La finalul acestei ședinței, psihologul clinician îți va comunica concluziile și va identifica tipul de terapie necesar în cazul tău și îți va face o recomandare către cel mai potrivit terapeut.

Dacă ești într-un impas personal, din care ai impresia că nu știi să ieși, vino la Centrul Medical Bellanima, unde, în urma unei evaluări psihologice preliminare, vom ști să te îndrumăm spre tipul de terapie de care ai nevoie. 

Fondat în anul 2013 ca primul centru medical din România dedicat tratării depresiei şi tulburărilor asociate, Centrul Medical Bellanima pune astăzi la dispoziţia clienţilor săi experienţa şi cunoştinţele unei echipe de specialişti din domeniul psihiatriei, psihologiei clinice și psihoterapiei pentru diagnosticarea şi tratarea, în mod integrat si pluridisciplinar, unei arii vaste de tulburări şi probleme psihice, pentru toate grupele de vârstă.

Programează o ședință online sau în cabinet

0374 554 340

Spune-ne mai multe despre ce te preocupă.

Identificăm soluția potrivită pentru tine și te contactăm în curând.

    Serviciile noastre pot fi oferite atât în cabinet, cât și online. Contactați-ne pentru mai multe detalii.

    0374 554 340

    Luni – Vineri:
    09:00 – 20:00

    Newsletter

    Incepe aici
    close slider

    Ofertă promoțională

    Consiliere psihologica preliminara (2h) - 240 lei


    Primul pas pe care il recomandam clientilor nostri, pentru a intelege ce anume poate fi imbunatatit din punctul de vedere al starii lor interioare, este evaluarea psihologica preliminara (2h) care are un pret special in aceasta luna.

    La Bellanima, fiecare caz este tratat in mod personalizat, in functie de dificultatile, nevoile, obiectivele si resursele clientului nostru...


    Detalii Pachet

    phone