Am lansat grupuri libere de discuții despre psihologie și stare de bine, pentru adulți și adolescenți. Înscrie-te aici.

Cum construim relatii armonioaseO cunoscuta zicala spune ca “love is not enough” (dragostea nu este de ajuns). Pentru ca o relatie sa dureze, fara sa fie afectata negativ de viata cotidiana tensionata, provocarile profesionale, stresul la locul de munca sau multiplele atributii ale fiecarui membru ai unui cuplu, este nevoie sa ii acordam atentie si rabdare. In plus, relatiile de cuplu armonioase si sanatoase devin mai mult decat o necesitate, mai ales atunci cand in viata cuplului apare si un copil.

Este adevarat ca fiecare cuplu are o dinamica a sa, dictata de mai multi factori: structurile de personalitate ale celor doi parteneri, istoria cuplului, modalitatile prin care cuplul intelege sa-si rezolve conflictele, propriile traume nerezolvate si istoria de viata a fiecarui partener al cuplului.

Cu toate acestea, relatiile de cuplu sanatoase pot fi mentinute respectand cateva reguli clare ale convietuirii in doi.

  • Cultivarea comunicarii adecvate si a empatiei in cuplu

Capacitatea de a ne comunica reciproc gandurile, sentimentele si dorintele este foarte importanta. Este necesar sa ne intereseze si sa incercam sa intelegem si punctul de vedere al partenerului. O capacitate empatica mare imbunatateste calitatea vietii in cuplu.

  • Dorinta de schimbare atunci cand este nevoie

Relatiile de cuplu nu sunt statice, ci dinamice, sunt intr-o continua schimbare. Rutina produce o oarecare eroziune a unei relatii, de aceea e nevoie ca relatia sa fie permanent improspatata, recalibrata, reevaluata. Pentru acest lucru, cruciala este flexibilitatea fiecarui partener. O atitudine rigida sau chiar ostila nu face decat sa inrautateasca situatia unui cuplu, relatia incheindu-se printr-un divort/o despartire.

  • Petrecerea unui timp de calitate in cuplu

Este dificil sa imparti timpul si asa foarte limitat de nenumaratele responsabilitati cotidiene si sa ii oferi partenerului prilejuri de bucurie sau satisfactie. Totusi, oricat de incarcata ar fi o saptamana de munca, oferiti-va scurte momente in care sa faceti ceea ce va face placere: exersarea unui hobby, vizionarea unui spectacol de teatru sau a unui film.

Expertul in psihoterapie de cuplu Dr. John Gottman[1] a dezvoltat un program eficient pentru relatii de cuplu sanatoase, la care si psihoterapeutii Bellanima adera. El sugereaza cateva strategii pe care orice cuplu le poate utiliza:

  1. Construieste harti ale iubirii – un exercitiu foarte simplu de a cunoaste mai bine partenerul: Cat de bine cunosti lumea interioara a partenerului, istoria lui de viata, ingrijorarile, stresurile, bucuriile sau sperantele?
  2. Impartaseste admiratia si tandretea: Ca antidot pentru ura si neintelegere, acest nivel se centreaza pe cantitatea de afectiune si respect dintr-o relatie, cu scopul de a intari admiratia si tandretea, de a exprima aprecierea si respectul.
  3. Intoarce-te inspre partener: Afirma-ti nevoile, fii constient de semnalele pe care partenerul ti le da si raspunde la ele. Micile momente ale vietii cotidiene construiesc continuu relatia de cuplu.
  4. Mentine o pespectiva pozitiva: Adopta abordari pozitive in rezolvarea problemelor si succesul tentativelor de a repara relatia.
  5. Gestioneaza conflictele: Se foloseste mai degraba termenul de a ‘gestiona’ conflictul decat de a-l ‘rezolva’, deoarece starea de conflict intr-o relatie este naturala si are aspectele ei functionale, pozitive.
  6. Visele pot deveni realitate: Creaza o atmosfera care incurajeaza fiecare persoana sa vorbeasca cu onestitate despre sperante, valori, convingeri si aspiratii.
  7. Creeaza sens pe care ambii parteneri il impartasesc: Este important sa intelegi importanta viziunilor, miturilor, metaforelor despre relatia voastra.
  8. Construieste incredere: Aceasta este starea care apare atunci cand un membru al cuplului stie ca partenerul sau actioneaza si gandeste in scopul maximizarii intereselor si beneficiilor sale, nu numai in scopul maximizarii propriilor interese si beneficii. In alte cuvinte, “partenerul ma sprijina, este acolo cand am nevoie de el’.
  9. Angajament: Aceasta inseamna sa crezi (si sa actionezi in scopul acestei credinte) ca relatia ta cu aceasta persoana este o traiectorie pe termen lung, cu impartasirea celor bune dar si celor rele ale vietii. Implica sublinierea cailitatilor pozitive ale partenerului mai degraba decat amplificarea celor negative, in scopul construirii unei relatii empatice, de incredere.

Atunci cand simtiti ca niciuna din recomandarile de mai sus nu mai functioneaza, este necesar sa va adresati unui specialist in psihoterapie de cuplu, care va poate sprijini in regasirea echilibrului din cadrul relatiei. Despre terapia de cuplu puteti afla mai multe pe site-ul nostru.

Psihoterapeutii Bellanima, gratie formarii lor teoretice si practice eclectice, sunt echipati pentru a aborda toate tipurile de disfunctionalitati care pot interveni intr-o relatie de cuplu si pot lucra impreuna cu membrii cuplului pentru construirea si mentinerea unei relatii sanatoase.

Un articol de Beatrice Popescu, psihoterapeut autonom cu drept de libera practica in cadrul Centrului Medical Bellanima, specializat in psihoterapie cognitiv-comportamentala si psihoterapie rational-emotiva, Editor Fondator al Europe’s Journal of Psychology (www.ejop.org), absolvent al modulului de terapie de cuplu in paradigma ‘John Gottman’ la Universitatea Babes-Bolyai in cadrul formarii in REBT.

[blox_row][blox_column width=”1/1″ ][blox_button text=”Contacteaza-ne pentru a stabili o programare la doamna psiholog Beatrice Popescu.” link=”https://www.bellanima.ro/contact/” target=”_blank” button_type=”btn-primary” size=”btn-md” align=”left” animation=”none”/][/blox_column][/blox_row]

[1] Gottman, John; Silver, Nan (1999). The Seven Principles for Making Marriage Work. Crown Publishers imprint (Three Rivers Press).

Programează o ședință online sau în cabinet

0374 554 340

Spune-ne mai multe despre ce te preocupă.

Identificăm soluția potrivită pentru tine și te contactăm în curând.

    Serviciile noastre pot fi oferite atât în cabinet, cât și online. Contactați-ne pentru mai multe detalii.

    0374 554 340

    Luni – Vineri:
    09:00 – 20:00

    Newsletter

    Incepe aici
    close slider

    Ofertă promoțională

    Consiliere psihologica preliminara (2h) - 240 lei


    Primul pas pe care il recomandam clientilor nostri, pentru a intelege ce anume poate fi imbunatatit din punctul de vedere al starii lor interioare, este evaluarea psihologica preliminara (2h) care are un pret special in aceasta luna.

    La Bellanima, fiecare caz este tratat in mod personalizat, in functie de dificultatile, nevoile, obiectivele si resursele clientului nostru...


    Detalii Pachet