Am lansat grupuri libere de discuții despre psihologie și stare de bine, pentru adulți și adolescenți. Înscrie-te aici.
Rivalitate între copii

Rivalitatea dintre frați: ce este și cum o poți ține în frâu?

Rivalitatea dintre frați: ce este și cum o poți ține în frâu?

Îi privești din partea cealaltă a camerei cum se ceartă, din nou, pe ultima bucată de pizza. Cu o oră mai devreme unul dintre ei ascundea telecomanda ca să nu o găsească celălalt. Acestea sunt doar două simple exemple care s-ar putea să îți pară cunoscute, dacă ești părinte a doi sau mai mulți copii. Poate ai experimentat și tu rivalitatea dintre frați.

În mod cert, una dintre dorințele tale secrete este ca micuții tăi să se înțeleagă perfect, pe toate planurile. Ai vrea ca ei să împartă lucruri, jucării și cărți fără să se supere, să poarte haine asortate în pozele din vacanță și să sară unul în apărarea celuilalt atunci când apar mici conflicte la locul de joacă, la școală sau  în alte contexte. Dar, de multe ori, frații nu sunt și cei mai buni prieteni.

De ce apare rivalitatea dintre frați?

O situație foarte întâlnită, în rândul părinților cu mai mulți copii, este apariția unei rivalității între aceștia. Copiii au personalități și temperamente diferite, de aceea pot intra frecvent în competiție, pot fi geloși sau pot avea resentimente unul față de altul. Uneori se pot certa, iar lucrurile escaladează cu intensitate, dacă  părintele nu știe cum să gestioneze această dinamică. 

Adesea, rivalitatea dintre frați poate să apară încă dinainte de nașterea celui de-al doilea copil, continuând, cu trecerea timpului, astfel încât copiii ajung să se afle într-un fel de competiție pentru orice, de la jucării până la atenția și dragostea părinților. Felul în care nevoile copiilor se schimbă, odată cu dezvoltare acestora, afectează modul în care relaționează unii cu alții, potrivit specialiștilor. 

Pentru părinți, poate să fie frustrant să asiste la certurile copiilor. O casă în care există conflicte frecvente, este un mediu stresant, pentru toți membrii unei familii.

Iată câteva motive care pot sta la baza rivalității între frați:

Nevoile schimbătoare

Este natural ca nevoile copiilor, anxietățile și identitățile lor să afecteze felul în care interacționează cu frații mai mici sau mai mari. De exemplu, copiii mai mari care merg la școală, pot avea o claritate mai puternică a unor concepte precum „egalitate” și „corectitudine”, astfel încât le este mai greu să înțeleagă de ce frații mai mici sunt tratați diferit sau pot simți că un alt membru al familiei primește un tratament preferențial. Adolescenții, pe de altă parte, pot avea nevoie de mai mult spațiu și independență, ceea ce i-ar putea face să refuze să își ajute frații mai mici, în diferite activități, sau să petreacă timp cu ei.

Temperamente individuale

Temperamentul copiilor tăi, dispozițiile acestora și adaptabilitatea sunt părți ale personalității lor unice. Unii copii pot avea nevoie de mai multă atenție, în timp ce alții se pot simți sufocați de un astfel de comportament. Sau, dacă un copil este mai relaxat, iar altul mai energic, mai activ, este posibil să nu se înțeleagă întru-totul.

Nevoile speciale ale copiilor

Uneori, nevoile speciale ale unui copil, asociate cu anumite boli sau cu probleme emoționale mai profunde, pot necesita o atenție mai mare din partea părinților. Astfel că, un alt copil poate încerca să echilibreze nevoia de atenție și să acționeze astfel încât să atragă mai multă atenție și asupra lui.  

Exemplele din familie

Felul în care părinții gestionează problemele și conflictele influențează modul în care se comportă copiii, în situații similare. Dacă părinții se pot comporta productiv, fără agresivitate și cu mult respect unul față de altul, în situații dificile, copiii vor găsi un model pozitiv în aceștia. 

Recomandări pentru părinți 

Este important să știi că poți să contribui la relaxarea și îmbunătățirea relațiilor dintre copiii tăi și la diminuarea rivalității, în primul rând prin evitarea unor greșeli, ne sfătuiește Elena Marițescu, psihoterapeut Bellanima. Dacă te regăsești în următoarele rânduri, te sfătuim să elimini aceste comportamente, pe cât posibil. 

Rivalitatea dintre frați poate fi alimentată de atitudini ale părinților, precum: 

  • pe de o parte, critica îndreptată către unul dintre copii și, pe de altă parte, lauda adusă celuilalt, în mod constant;
  • provocarea unui comportament competitiv, la copii – unul împotriva celuilalt;
  • atribuirea unor „roluri”, de exemplu: „Maria este experta în matematică a familie.”/„Andrei este artistul familie.”;
  • ignorarea nevoilor și a intereselor individuale ale copiilor tăi.

Totodată, ca să ameliorezi rivalitatea dintre frați, poți urma câțiva pași care, cu siguranță, te vor ajuta să schimbi dinamica relației copiilor tăi. Iată ce poți face:

Respectă unicitatea și nevoile fiecărui copil

Nu este întotdeauna o idee bună să îți tratezi copiii exact la fel. Încearcă, în schimb, să îi abordezi ținând cont de nevoile lor individuale. Înainte de a lua o decizie care îi vizează, întreabă-i ce își doresc. 

Evită comparațiile

Îți poți răni copiii dacă le compari permanent abilitățile, făcându-i să se simtă nesiguri. Evită să discuți, de față cu ei, despre diferențele dintre aptitudinile, calitățile, capacitățile lor personale. 

Setează limite de bază

„Este important să îți ajuți copiii, cu calm, să înțeleagă ce este și ce nu este tolerabil în relația lor. Încearcă să nu încurajezi tendința unui copil de a-l critica sau corecta pe celălalt.

De asemenea, specialiștii te mai sfătuiesc și să încurajezi deschis comportamentele pozitive ale copiilor tăi, să îi asculți cu atenție atunci când vorbesc despre nevoile lor, să anticipezi posibilele probleme și să încerci, pe cât posibil, să abordezi obiectiv conflictele dintre ei, fără să te implici direct.

Învață să recunoști așteptările pe care ți le-ai creat pentru fiecare dintre copii

Așteptările tale au legătură cu modul în care tu ai reușit sau nu ai reușit să le împlinești în familia ta de baza? Dacă da, încearcă să separi imaginile și așteptările din propria ta copilărie și preia rolul de părinte adult, lasă liber locul pentru a vedea mai clar ce se întâmplă între copiii tai.

Introspectează-ți viața 

Există conflicte sau neînțelegeri neadresate între parteneri/părinți? Conflictele inconștiente din familie pot fi aduse la suprafață de către frați printr-o relație conflictuală.

Încearcă să petreci mai mult timp cu ei 

Și aici aplică în special cu cel care este mai furios, fără să folosești etichetări despre comportamentul lui și fără să te victimizezi despre cât îți este ție de greu. Ascultă-l cu inima deschisă și empatie față de situația grea în care se află, astfel poate îți va oferi o nouă cale în care el își va explora suferința.

Pentru a găsi, împreună cu un specialist, cea mai bună soluție pentru cazul tău și pentru liniștea familiei tale, te așteptăm la o discuție. Psihologii și psihoterapeuții de la Bellanima sunt pregătiți să răspundă nevoilor tale, să te ajute să găsești și să menții echilibrul, în familie, de la mic la mare.

Specialiștii care te ajută pe acest subiect

Programează o ședință online sau în cabinet

0374 554 340

Spune-ne mai multe despre ce te preocupă.

Identificăm soluția potrivită pentru tine și te contactăm în curând.

    Serviciile noastre pot fi oferite atât în cabinet, cât și online. Contactați-ne pentru mai multe detalii.

    0374 554 340

    Luni – Vineri:
    09:00 – 20:00

    Newsletter

    Incepe aici
    close slider

    Ofertă promoțională

    Consiliere psihologica preliminara (2h) - 240 lei


    Primul pas pe care il recomandam clientilor nostri, pentru a intelege ce anume poate fi imbunatatit din punctul de vedere al starii lor interioare, este evaluarea psihologica preliminara (2h) care are un pret special in aceasta luna.

    La Bellanima, fiecare caz este tratat in mod personalizat, in functie de dificultatile, nevoile, obiectivele si resursele clientului nostru...


    Detalii Pachet