Am lansat grupuri libere de discuții despre psihologie și stare de bine, pentru adulți și adolescenți. Înscrie-te aici.
Singurătatea dăunează grav sănătății, Bellanima
Sigurătatea – maladia omului modern

Sigurătatea – maladia omului modern

Singurătatea este o trăire complexă care, deși este universală, este percepută diferit de fiecare dintre noi, în funcție de contextul de viață, istoria personală, dar mai ales prin prisma unicității fiecărei persoane. Trăită dureros ca gol interior, parcă ne contaminează relațiile, ne lasă lipsiți de vitalitate și ne face indisponibili pentru cei care contează și pentru care ne dorim să contăm.

Etapa de dezvoltare tehnologică pe care o traversăm social și relațional, ne oferă o multitudine de oportunități de a fi în contact – nenumărate aplicații de dating, rețele de socializare deja nișate, care ne ține într-un contact permanent fiind “on”. Un adevarat boom tehnologic care ne fascinează și ne animă viețile printr-o permanentă stare de surescitare, care ne fomează reflexe comportamentale cu o precizie pavloviană. Iluzia de a fi on se risipește inevitabil și dezvăluie cu tristețe singurătatea, ca dramă personală, când căutăm în agenda telefonului sau pe una dintre rețelele de socializare un singur contact pe care să-l apelăm sau contactăm pentru a ieși în oraș pentru o scurtă plimbare, pentru o conversație simplă sub pretextul unui ceai sau a unei cafele sau pur și simplu pentru a împărtăși câteva gânduri și impresii. Adică, o interacțiune umană autentică.

Sentimentul de gol într-o relație

Alteori se poate întâmpla ca sentimentul de gol sau de stranie singurătate, sa fie trăit chiar fiind într-o relație. Ne putem simți confuzi și contrariați când partenerul nostru rămâne surd sau orb la cererile noastre de atenție sau la nevoia noastră de afecțiune. Din păcate mai nimic nu poate compensa această durere într-un moment din an, pe care îl asociem cu magia dorințelor împlinite, cu bucuria de a fi cu cei pe care îi considerăm dragi. În altă ordine de idei, a fi singur poate fi un moment prețios pentru că este o foarte bună ocazie de introspecție care poate deschide persective noi despre sine.

Depresia

Un alt versant, și încă unul abrupt însă, este depresia. Cum poate fi gestionată situația? Acceptă singurătatea ca pe o evidență că trebuie să schimbi ceva în viața ta, în relațiile tale, în felul în care percepi lucrurile sau în modul în care ești perceput. Încearcă pe cât posibil îmbunătățirea și consolidarea relațiilor actuale prin întalniri mai dese. Rețelele de socializare pot avea utilitatea lor, prin reactivarea unor relații mai vechi sau cunoașterea unor oameni noi. De asemenea, implicarea în proiecte adiționale profesiei actuale poate însemna șansa de a cunoaște oameni noi cu care ai putea avea interese, valori comune, astfel vei avea ocazia să explorezi oportunități noi de relație. Toate acestea pot fi opțiuni rezonabile extrem de avantajoase pentru starea interioară de bine și pentru a ieși din impasul în care te afli.

Dacă o parte dintre acestea au fost deja încercate și nu au funcționat, ar fi un moment bun să soliciți ajutor specializat pentru a explora motivațiile ascunse care te duc repetitiv în același punct, pentru a întelege ce nu merge, dar mai ales pentru a schimba situația în favoarea ta, implicându-te într-o consiliere psihologică sau psihoterapie.

Articol de Cristina Glomnicu, editor de specialitate în cadrul Centrului Medical Bellanima

Dacă dorești informații personalizate pentru situația ta, apasă aici pentru a contacta specialiștii Centrului Medical Bellanima.

Fondat în anul 2013 ca primul centru medical din România dedicat tratării depresiei şi tulburărilor asociate, Centrul Medical Bellanima pune astăzi la dispoziţia clienţilor săi experienţa şi cunoştinţele unei echipe de specialişti din domeniul psihiatriei, psihologiei clinice și psihoterapiei pentru diagnosticarea şi tratarea, în mod integrat si pluridisciplinar, unei arii vaste de tulburări şi probleme psihice, pentru toate grupele de vârstă.



 

Programează o ședință online sau în cabinet

0374 554 340

Spune-ne mai multe despre ce te preocupă.

Identificăm soluția potrivită pentru tine și te contactăm în curând.

    Serviciile noastre pot fi oferite atât în cabinet, cât și online. Contactați-ne pentru mai multe detalii.

    0374 554 340

    Luni – Vineri:
    09:00 – 20:00

    Newsletter

    Incepe aici
    close slider

    Ofertă promoțională

    Consiliere psihologica preliminara (2h) - 240 lei


    Primul pas pe care il recomandam clientilor nostri, pentru a intelege ce anume poate fi imbunatatit din punctul de vedere al starii lor interioare, este evaluarea psihologica preliminara (2h) care are un pret special in aceasta luna.

    La Bellanima, fiecare caz este tratat in mod personalizat, in functie de dificultatile, nevoile, obiectivele si resursele clientului nostru...


    Detalii Pachet

    phone