Ce este Sindromul Asperger?
Sindromul Asperger este o tulburare de neurodezvoltare. Din anul 2013, Asociația Americană de Psihiatrie a încadrat această tulburare sub umbrela tulburărilor din spectrul autismului (DSM-V). În trecut, condiția era cunoscută sub denumirea de autism cu funcționalitate ridicată; asta deoarece simptomele de sindrom Asperger sunt mai puțin severe decât alte tulburări din spectrul autismului.
Sindromul Asperger este o tulburare caracterizată de dificultăți de comunicare și de interacțiune socială, inteligență în limite normale sau peste medie, interese și comportamente repetitive sau restrictive. Spre deosebire de persoanele cu un diagnostic de autism, persoanele cu sindromul Asperger nu prezintă deficiențe de învățare, dar se pot confrunta cu unele dificultăți de învățare; au probleme mai puțin severe cu limbajul, dar tot prezintă unele dificultăți de înțelegere și procesare a limbajului.
Sindromul Asperger este o tulburare de spectru ce afectează diferit oamenii și în moduri diferite. Mai degrabă decât o dizabilitate, este o diferență: persoanele cu sindromul Asperger văd, aud și percep lumea într-un mod diferit de restul oamenilor. De aceea, această condiție este resimțită, uneori, ca parte din identitatea unei persoane.
Sindromul Asperger, simptome
Printre caracteristicile sindromului Asperger se numără:
- înclinații intelectuale sau artistice;
- particularități de limbaj (cum ar fi lipsa unui ritm de vorbire, ton monoton și un accent aparte pus pe anumite cuvinte);
- dificultăți motorii
- abilități sociale slab dezvoltate;
- atenție ridicată la detalii;
- perseverență foarte ridicată;
- integritate ridicată;
- apetență mare pentru rutină.
Astfel, se poate observa că această condiție aduce cu sine anumite puncte forte (capacitate de concentrare remarcabilă, capacitate ridicată de recunoaștere a unor tipare, atenție remarcabilă la detalii), dar și anumite provocări (sensibilitate ridicată la anumite sunete, lumini, gusturi, dificultăți de comunicare socială, dificultăți de ajustare a indicilor non-verbali, cum ar fi tonul vocii sau intensitatea sonoră, neîndemânare sau dificultăți de coordonare a mișcărilor, anxietate și depresie).
“Orice diagnostic stabilit reprezintă o situație generatoare de anxietate, dar care se dovedește a fi esențial pentru o intervenție timpurie particularizată, care vine astfel în sprijinul specialiștilor, printr-o adaptare cât mai eficientă la nevoile copilului, fiind necesară conlucrarea în echipă multidisciplinară, alături de părinți.” – psiholog clinician Georgiana Copoiu.
Primul semnal
Simptomele specifice sindromului Asperger debutează timpuriu. Primul semnal pentru părinții unui copil cu sindrom Asperger poate fi lipsa contactului vizual. Totodată, pe măsură ce copilul crește, se poate observa o inadecvare a sa în contexte sociale: copilul nu știe ce să spună sau cum să răspundă atunci când cineva vorbește cu el. Copilul nu știe să descifreze limbajul nonverbal al unei persoane: ce înseamnă atunci când aceasta își încrucișează brațele sau se încruntă. Un alt simptom este lipsa expresivității faciale. Totodată, copilul cu sindrom Asperger preferă să vorbească mult despre sine și despre subiecte care îl atrag foarte mult – poate repeta mereu și mereu aceleași teme de discuție, inclusiv aceleași mișcări corporale. Schimbările de rutină sunt cu greu acceptate.
Intervenția terapeutică la copiii cu o tulburare din spectrul autist presupune înțelegerea specificului fiecărui copil în parte și ajustarea palierelor deficitare, pornind de la ceea ce este deja funcțional. Astfel, sunt mai multe modalități prin care se poate interveni în funcție de nevoile copilului, inclusiv prin psihoterapie cognitiv-comportamentală, logopedie, prin susținerea psihologică a părinților prin ședințe de consiliere parentală, terapie ocupațională etc.
Terapia ABA este o intervenție terapeutică ce încurajează aspectele pozitive și le descurajează pe cele disfuncționale din sindromul Asperger. Concret, pentru a obține rezultate, terapeutul apelează la laude și întăriri pozitive ale comportamentului dorit. Totul adaptat la vârsta copilului, la ritmul său și la obiectivele stabilite. Diagnosticul unui specialist este calea către răspunsuri și către sprijin de specialitate.
Dacă observi simptome specifice sindromului Asperger la copilul tău, te așteptăm la o consultație la clinica Bellanima.