M-am vindecat de anxietate generalizată
Cum am reușit? Prin adoptarea unui tratament personalizat pentru anxietate, cu care am fost confortabilă și pe care l-am acceptat ca fiind soluția pentru mine.
Dimineața, în stația de autobuz, când urmează să vină autobuzul plin. La cumpărături, o coadă mai lungă decât mă așteptam. O întrebare a unui necunoscut pe stradă care încearcă să afle cum se ajunge într-o anumită locație. Invitația în oraș pe care trebuie să o onorez, pentru că am promis, dar dintr-o dată, decizii simple, de la “cu ce să mă îmbrac” și “cum ajung acolo”, devin imposibile. Toate acestea sunt câteva exemple, la ordinea zilei, de situații când apare anxietatea. Anxietatea, adică teama exagerată, disproporționlă, de multe ori fără obiect, fără cauză, care poate fi însoțită de semne somatice, adică fizice.
Cum m-am vindecat de anxietate generalizată
Am încercat orice: ceaiuri, meditații, yoga, diverse tipuri de masaj, inclusiv ho’oponopono, acțiuni care mă scot din zona de confort, ceea ce ar avea ca scop creșterea stimei de sine. Nimic nu funcționează pe termen lung. “Tratamentul” pentru anxietate care îmi spune să experimentez și să fiu zen funcționează pe moment, dar la sfârșitul zilei revin temerile, senzația de frică, dificultățile de concentrare, hipervigilența, insomnia, libido-ul scăzut, senzația de nod în gât. Și nu pot fi oprite. Nici prin afirmații pozitive, nici prin exerciții de respirație. “Tratamentul” meu pentru anxietate holistic și spiritual nu mă ajută de fapt.
Anxietatea se manifestă în corp prin dificultăți de respirație, tresăriri musculare, tremor, dureri lombare, cefalee, tensiune musculară, hiperventilație, fatigabilitate, amorțeli, dificultăți de deglutiție – înghițire, hiperactivitate autonomă, tradusă prin roșeață sau paloare, palpitații, transpirații, mâini reci, diaree, urinat frecvent, uscăciunea gurii.
Tratament de anxietate, doar pentru mine
Când anxietatea a devenit atât de puternică încât venea cu mine în fiecare aspect al vieții și își permitea să se manifeste când voia și cum voia, când mi-am dat seama că nu mai am nicio șansă să o controlez, și că ea mă controlează complet, mi-am dat seama că e momentul să încep terapia. Moment pe care l-am tot amânat, pentru că asociam terapia cu excavarea trecutului, cu ce s-a întâmplat în copilărie, cu relația cu părinții. Și nu aveam energie pentru așa ceva, mi se părea inutil, având în vedere că problema mea era în prezent. De tratament pentru anxietate aveam nevoie în prezent, nu în trecut.
Prin mai multe recomandări, mi-am făcut o programare pentru terapie cognitiv-comportamentală la clinica Bellanima, terapie despre care nu știam nimic. Și de la prima ședință mi-am dat seama că este cadrul de care am nevoie. Nicio întrebare despre trecut, despre copilărie, ci despre scopurile mele, ce vreau de la mine și de la viață și ce mă deranjează în acest moment. De acolo am continuat să identific modurile în care reacționez în diferite situații de viață și gândurile care mă determină să fac așa. Apoi am învățat cum să mă pun la adăpost de propriile mele gânduri care-mi fac rău. Am învățat să caut argumente raționale pentru fiecare scenariu din mintea mea, să-mi dau seama care sunt valorile și nevoile mele reale și să încerc să le îndeplinesc cu cât mai puține compromisuri și cât mai autentic posibil.
Cum ajută terapia cognitiv comportamentală?
Cu ajutorul terapiei cognitiv comportamentale, ca formă de tratament pentru anxietate, persoanele care suferă de atacuri de panică sau anxietate învață că simptomele lor, deși extrem de neplăcute, pot fi controlate cu ajutorul minții, învață că ele nu pun în pericol viața și, chiar dacă apar, pot fi tolerate, suportate. Cei care practică o astfel de formă de psihoterapie învață să se confrunte cu situațiile considerate periculoase, care înainte erau evitate.
Tratamentul meu pentru anxietate continuă, cu ședințe de terapie regulate, și cu reintegrarea activităților relaxante, precum meditația sau yoga, care de data asta chiar ajută. Mi-am dat seama că inițial nu funcționaseră pentru că nu erau suficiente. Nu știam ce anume mă deranjează atât de profund încât provoacă în mine un comportament anxios, și practicam aceste tehnici în mod mecanic, ca formă absolută de tratament pentru anxietatea mea.
Tratamentul pentru anxietate poate să ia multe forme. Pentru unele persoane este necesar și benefic tratamentul medicamentos, pentru altele este indicată hipnoza sau alte forme de terapie. Însă eu m-am vindecat de anxietate generalizată cu ajutorul terapiei cognitiv comportamentale, ca formă de tratament pentru anxietatea mea.
Specialiștii care te ajută pe acest subiect
- Andra Bolohan, psihoterapeut
- Irina Pavel, medic specialist psihiatru