Voluntariatul: activitate la îndemână pentru îmbunătățirea sănătății mintale și stării de bine
Voluntariatul este o activitate cu impact major în viețile oamenilor. Fie că vorbim despre grupuri de tineret care fac activități de voluntariat într-o comunitate, despre voluntarii care construiesc locuințe pentru persoanele nevoiașe sau despre voluntarii de la un festival de muzică, ecourile acestei activități se întind pe multiple planuri.
Voluntariatul aduce beneficii organizației care coordonează activitatea, beneficiarilor direcți și voluntarilor, desigur.
Beneficiarii voluntariatului sunt, în primul rând, beneficiarii activității de voluntariat; însă repetate studii scot la iveală multiple beneficii pentru persoana care prestează muncă de voluntar.
Context
Voluntariatul este definit drept munca sau activitatea neplătită, dedicată persoanelor din afara familiei sau propriei gospodării.
Conform unui studiu publicat de către Asociația Americană de Psihologie, voluntarii trăiesc mai mult decât non-voluntarii; însă cu o condiție: motivul pentru care facem voluntariat să fie cel de a-i ajuta pe ceilalți, nu pe sine. Desigur, atunci când ne oferim voluntari, o facem și pentru că ne simțim bine, deci simțim beneficii pe propria piele; dar beneficiile pe termen lung se resimt atunci când îi punem pe ceilalți pe primul loc.
Altfel, oamenii se implică în activități de voluntariat din diverse motive: pentru a explora oportunități de carieră, pentru a învăța lucruri noi, pentru a fi activi pe durata pensionării, pentru a cunoaște oameni. Așadar, munca de voluntariat sporește accesul la resurse sociale și psihologice, aspecte despre care se știe că reduc intensitatea emoțiilor negative din viețile noastre.
Voluntariatul în studii
Adesea, discuțiile despre voluntariat merg în direcția beneficiarilor activității de voluntariat; dar studiile repetate demonstrează beneficii pentru voluntari.
Comparativ cu persoanele care nu fac activități de voluntariat, persoanele care au făcut voluntariat în ultimul an se declară mai satisfăcute de viețile lor și indică o stare de sănătate bună. În același timp, studiul realizat pe 70.000 de respondenți (pe o durată de 18 ani) a scos la iveală faptul că beneficiile sunt mai mari atunci când facem mai des activități de voluntariat: persoanele care fac voluntariat o dată pe lună au raportat o stare psihică mai bună decât respondenții care fac voluntariat mai rar sau deloc.
Persoanele din grupele de vârstă 16-24 de ani și 55-74 de ani beneficiază cel mai mult făcând activități de voluntariat datorită faptului că au, astfel, prilejul de a dezvolta legături sociale și au șansa de a învăța noi abilități.
Conform unui studiu care a urmărit legătura dintre voluntariat și longevitate, în medie, voluntarii trăiesc mai mult decât persoanele care nu au întreprins activități de voluntariat.
Cum să începem activitatea de voluntariat?
În 2018, psihologul Terri L. Lyon a dezvoltat planul în 5 pași care să ne ajute să identificăm cauzele sociale de care suntem interesați cu adevărat și cum putem folosi abilitățile pe care le avem deja pentru a susține acea cauză. Planul propune următorii pași:
- Identificăm domeniile de care suntem pasionați prin crearea unei liste despre cum anume am vrea să schimbăm lumea;
- Conștientizăm abilitățile și talentele cu care putem contribui la o cauză;
- Creăm un plan de acțiuni propriu, adaptat programului și vieții noastre;
- Monitorizăm rezultatele, impactul și eficiența acțiunilor de voluntariat derulate;
- Rămânem motivați și să încercăm să evităm burnout-ul.
Rolul de voluntar
Rolul de voluntar este un rol social adițional în viață. Teoria rolurilor afirmă că bunăstarea generală sporește atunci când adoptăm multiple roluri, iar rolul de voluntar este unul dintre acestea. Rolurile multiple sunt asociate cu mai multe resurse sociale, cu o rețea socială mai mare, cu percepția că ne aflăm în controlul propriei vieți.
Legăturile sociale formate pe durata activității de voluntariat amortizează stresul zilnic și anxietatea resimțită; în același timp, voluntariatul ne distrage de la propriile probleme.
Deși putem fi tentați să ne oferim ca voluntari în diverse activități, este bine să ținem cont de două aspecte înainte de a lua o decizie; aceste aspecte sunt semnalate, de astfel, și în planul în 5 pași propus de Lyon. Este important să alegem activități cu însemnătate pentru noi și să ținem cont de timpul pe care îl putem dedica unei anumite cauze.
Beneficiile generale ale voluntariatului
Voluntariatul ne oferă noi perspective asupra vieții; ne oferă acces la viețile și nevoile curente ale altor oameni. Voluntariatul nu înseamnă gesturi mărețe, poate însemna și gesturi mărunte, cum ar fi donarea de mâncare sau să dai zăpada la o parte din fața casei cuiva.
Activitatea de voluntariat poate fi una individuală sau una în familie, fiind un prilej minunat de a le arăta copiilor beneficiile acestei activități. În plus, este o activitate gratuită.
Atunci când vorbim de beneficiile pe care le simțim din rolul de voluntari, acestea sunt multiple și acoperă mai multe planuri: psihic, fizic și social.
Îmbunătățirea sănătății fizice și mintale
Activitățile de voluntariat ne mențin activi: suntem permanent în mișcare și permanent ne gândim la ceea ce avem de făcut. Aceste beneficii le resimt mai ales voluntarii cu vârste peste 60 de ani; studiile arată că voluntarii din această grupă de vârstă raportează niveluri mai scăzute de depresie și anxietate decât non-voluntarii.
În același timp, voluntariatul reduce nivelul de stres și crește frecvența sentimentelor pozitive prin eliberarea de dopamină (neurotransmițătorul plăcerii, hormon cu rol în sistemul de recompensă al organismului). Atunci când facem lucruri pentru alții într-un mod dezinteresat, simțim că lucrurile au o însemnătate și ne simțim apreciați. Efectul acestor stări? Reducerea nivelului de stres; iar un nivel redus de stres înseamnă reducerea riscului de a dezvolta diverse probleme de sănătate, precum atac cerebral, boli ale inimii, depresie, anxietate.
Găsirea unui scop în viață și învățarea de noi abilități
Atunci când suntem voluntari într-un domeniu care ne pasionează, munca noastră devine esențială pentru cei din jur; iar pentru noi este prilej de a oferi lumii talentul nostru. Atunci când ne simțim pierduți, voluntariatul poate fi ancora noastră. Ceea ce facem ca voluntari poate deveni scopul nostru. Ne poate oferi o nouă direcție, putem găsi sens într-o activitate la care, altfel, poate că nu am fi avut acces.
Formarea unor legături noi și consolidarea celor existente
Voluntariatul presupune interacțiuni sociale și ajută la formarea unui sistem de sprijin format din oameni cu valori și interese comune. Pe scurt, ne oferă contextul necesar pentru a cunoaște oameni asemănători nouă. În același timp, voluntariatul ne expune la oameni cu un trecut diferit de al nostru, cu alte experiențe de viață; în timp, acest lucru ne face mai toleranți și ne îmbogățește perspectivele din care privim viața.
Dezvoltarea încrederii în sine
Voluntariatul este o bună oportunitate de a ne dezvolta stima de sine și încrederea în sine; mulțumirea pe care o simțim atunci când îi ajutăm pe ceilalți contribuie la dezvoltarea încrederii în sine. În același timp, ne oferă sentimentul apartenenței și ne îmbogățește identitatea. Cu cât ne simțim mai bine cu viața noastră, cu atât devenim mai optimiști cu privire la viitor.
Așadar, nu există urmă de îndoială: voluntariatul este extrem de benefic pentru sănătatea mintală. La nivel general, sporește nivelul de satisfacție asupra vieții și ne îmbunătățește starea de sănătate.
Alte beneficii ale voluntariatului
Suntem oameni diverși și diferiți, astfel încât putem resimți diferit beneficiile voluntariatului. Dar literatura de specialitate indică spre beneficii generale la nivel de dispoziție, învățarea de noi competențe și cunoașterea unor persoane-cheie pentru viitorul nostru. În plus, voluntariatul:
- diminuează sentimentul de singurătate și izolare
- îmbunătățește dispoziția generală
- ne ajută să învățăm skilluri noi care pot fi transferate în alte contexte, cum ar fi la locul de muncă sau în relațiile personale
- ne ajută să cunoaștem chiar potențiali angajatori
Concluzii
În final, putem spune că activitatea de voluntariat este una transformatoare deoarece este o modalitate puternică de dezvoltare personală. Implicarea în activități altruiste și conectarea cu ceilalți aduc împlinire, sentimentul că avem un scop în viață și fericire generală.
Articol scris de Cristina Glomnicu, editor de specialitate în cadrul Centrului Medical Bellanima.
Surse articol:
- https://www.apa.org/news/press/releases/2011/09/volunteering-health
- https://www.mayoclinichealthsystem.org/hometown-health/speaking-of-health/3-health-benefits-of-volunteering
- https://www.psychologytoday.com/intl/blog/the-recovery-coach/202407/the-mental-and-physical-health-benefits-of-volunteering
- https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1111/ajpy.12217
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10159229/
- https://newsroom.clevelandclinic.org/2022/11/28/why-volunteering-can-benefit-your-mental-health
- https://greatergood.berkeley.edu/article/item/how_volunteering_can_help_your_mental_health
- https://www.nami.org/people/how-volunteering-improves-mental-health/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12473312/
- https://www.mindstatepsychology.com.au/blog/the-psychological-benefits-of-volunteering