Primul centru medical din Romania dedicat tratarii depresiei s-a deschis in Bucuresti
Centrul Medical Bellanima, primul centru specializat în tratarea depresiei din România, s-a deschis în București în luna noiembrie. Acesta se adresează persoanelor care suferă de depresie și alte afecțiuni psihologice asociate și oferă următoarele servicii de specialitate: psihiatrie, psihologie clinică și psihoterapie în limbile română, engleză și franceză, pentru adulți, copii, adolescenți și persoane în vârstă. Dezvoltarea acestui centru specializat în tratarea depresiei vine ca o soluție în contextul unei realități alarmante: la nivel european, în fiecare an, 1 din 15 persoane suferă de un episod depresiv major (7%). Dacă sunt luate în considerare și tulburările anxioase și toate formele de depresie, această cifră ajunge la 4 din 15 (27%). Mai mult, tulburările depresive sunt răspunzătoare pentru 12,4% din totalul anilor de incapacitate generați de toate bolile fizice și psihice, ceea ce face ca depresia să fie boala cronică cu cel mai mare impact profesional, social și economic la nivel european (Sursa: Organizația Mondială a Sănătății).
Abordarea clinicii este una integrată – lucrul pe caz în echipe mixte de psihiatri, psihologi clinicieni și psihoterapeuți – iar metodologia de lucru este bazată pe cele mai bune practici din domeniu. De asemenea, se pune accent pe evaluarea riguroasă a efectelor intervenției terapeutice.
“Rolul Bellanima este de a oferi atât servicii de specialitate la cel mai înalt nivel profesional și uman, cât și de a crește gradul de conștientizare în ceea ce privește prevalența acestei boli și efectele grave pe care le generează pentru individ și comunitatea în care acesta activează atunci când nu este tratată corespunzător. Din păcate, în România, este încă o rușine să fii depresiv. Societatea stigmatizează depresivul și, mai mult, chiar depresivul se auto-stigmatizează, evitând să-și recunoască problema, să vorbească despre ea și să caute ajutor specializat. Acest lucru poate conduce la agravarea stării persoanei aflate în suferință și creează premisele pentru cronicizare. Este un cerc vicios care trebuie spart prin educație, empatie și, mai ales, prin câștigarea încrederii publicului larg în eficacitatea serviciilor specializate de tratare a depresiei.” – a declarat Andreea Enache-Tonoiu, Director al Centrului Medical Bellanima.
„Un obiectiv în tratamentul depresiei îl reprezintă integrarea serviciilor de sănătate mintală în întreg sistemul de sănătate (public, privat si non-guvernamental) prin combaterea rezistențelor legate de stigmă și prin promovarea abordării holistice a persoanei si a actului terapeutic. Una din prioritățile politicilor în sănătatea mintală în perioada 2014-2020 în țara noastră este promovarea serviciilor integrate in tratarea bolilor psihice, în care își găsește un loc important colaborarea partenerială public-privat în acordarea serviciilor de specialitate. În acest sens, Centrul Național de Sănătate Mintală și Luptă Antidrog salută inaugurarea Centrului Medical Bellanima care reprezintă un exemplu de modernizare a acestor servicii.” – a declarat Ileana Botezat-Antonescu, Directorul Centrului National de Sanatate Mintala si Lupta Anti-Drog (CNSMLA).
Centrul Medical Bellanima a încheiat un parteneriat strategic cu Sigmund Freud University din Viena. Această colaborare cu o instituție de renume, care oferă formare în 8 școli de psihoterapie în Viena, Paris, Berlin, Ljubljana, Milano și operează propriile sale clinici ambulatorii, are rolul de a furniza echipei de specialiști a centrului resurse de calitate pentru dezvoltare profesională continuă, cercetare și îmbunătățire a practicii terapeutice.
De asemenea, Bellanima este reprezentantul național pentru România al European Depression Association, asumându-și responsabilitatea de a promova la nivel local servicii de calitate pentru persoanele afectate de depresie, strategii de prevenție, precum și programe anti-stigmatizare.