Află mai multe despre noul nostru serviciu, o altfel de evaluare pentru o viață împlinită.

INTERVIU Andreea Enache-Tonoiu, Director al Centrului Medical Bellanima: Datoria bancara poate constitui un factor de stres semnificativ

Criza financiara care a inceput in 2009 constituie un factor de stres pentru majoritatea romanilor. Taieri de salarii, somaj, falimente pe banda rulanta, datorii la banci, cresteri de preturi. Suficiente motive pentru a suferi din cauza stresului. Totusi, declasarea unei depresii tine si de predispozitia genetica si de vulnerabilitatea psihologica a individului, sustine Andreea Enache-Tonoiu, Director al Centrului Medical Bellanima, primul centru medical din Romania dedicat tratarii depresiei, intr-un interviu acordat Manager.ro. In plus, conteaza si daca individul a dezvoltat mecanisme de aparare adaptative in procesul de maturizare si care este contextul social si familial prezent, care poate fi mai mult sau mai putin suportiv. Depresia este o afectiune complexa, la aparitia careia concura de obicei mai multi factori genetici, biologici, psihologici, sociali si chiar culturali.

1. Care este ideea din spatele acestei afaceri?

Bellanima este un proiect care isi propune sa ofere o solutie la o problema stringenta a celor care sufera de depresie si alte afectiuni psihologice asociate: nevoia de servicii de calitate, nevoia de empatie, de responsabiliate si implicare din partea celor care au menirea sa vindece aceste afectiuni. Cunosc situatii in care oameni care aveau nevoie de ajutor au cautat ani in sir o solutie terapeutica viabila pentru o tulburare depresiva severa si, atunci cand au gasit-o, acest lucru s-a intamplat doar in afara tarii; pentru mine, la fel ca pentru multi altii, este clar ca sistemul de sanatate mintala din Romania – atat cel public, cat si cel privat – are nevoie de o reinventare.

2. Cat a fost investitia? De unde provin fondurile? In cat timp planuiti sa va recuperati banii? De unde veti obtine veniturile?

Investitia de anul acesta este de 50.000 EUR si a fost realizata din fonduri proprii. Vom continua sa investim si in anii viitori in acest proiect pentru ca deja avem un raspuns foarte incurajator din partea clientilor si a altor persoane care considera ca Bellanima este un proiect extrem de necesar in Romania la ora actuala. Avem in vedere un plan de investitii ambitios pentru perioada 2014 – 2016 – fonduri proprii si private equity din partea unor investitori strategici. Personal, consider ca investitia se recupereaza cu fiecare om care este multumit de serviciile noastre. Bellanima nu este pur si simplu un business, ci un proiect de suflet menit sa ofere un sprijin real si solutii viabile persoanelor care sufera de depresie si alte tulburari psihologice asociate.

3. Care patura sociala este cea mai predispusa la acea boala?

S-au realizat studii care arata ca exista o prevalenta mai mare a depresiei in randurile oamenilor cu probleme financiare acute, insa relatia poate fi bi-directionala, deoarece si depresia poate conduce la pierderea locului de munca, a familiei si a retelei sociale de suport. In acelasi timp, s-a demonstrat ca prevalenta depresiei este cu atat mai mare cu cat discrepantele economice intre oameni sunt mai mari, Statul New York fiind pe primul loc din acest punct de vedere intr-un studiu din 2011 realizat in 43 de state din SUA. Totusi, depresia este o boala care nu iarta pe nimeni, indiferent de varsta, educatie, situatie financiara, ea se regaseste in toate paturile unei societati. O prevalenta semnificativa se observa insa in randul femeilor, pentru care riscul de a dezvolta o tulburare depresiva este de doua ori mai mare decat cel al barbatilor.

4. Care este profilul clientului pentru clinica dvs.?

Bellanima ofera servicii de tratare a depresiei pentru toate categoriile de varsta (copii, adolescenti, adulti, varstnici), in limbile romana, engleza si franceza, la sediul nostru si, in cazuri deosebite, la domiciliul clientului. Serviciile noastre se adreseaza atat persoanelor care sufera de depresie, cat si celor apropiati acestora. Membrii familiei si cei apropiati au nevoie, mai ales in cazurile grave, de suport psihologic ei insisi si de ajutor pentru a intelege boala celui aflat in suferinta si modul in care il pot ajuta cel mai bine.

5. Se spune ca depresia este boala secolului XXI. In Romania, cam cati romani credeti ca sunt bolnavi, dar nu recunosc asta si/sau nu se trateaza?

Pentru Romania, la ora actuala, nu exista studii concludente legate de prevalenta si incidenta acestei boli. Prin urmare, ne raportam in general la statisticile la nivel european care indica faptul ca, in fiecare an, 1 din 15 persoane sufera de un episod depresiv major (7%); daca sunt luate in considerare si tulburarile anxioase si toate formele de depresie, aceasta cifra ajunge la 4 din 15 (27%); tulburarile depresive sunt raspunzatoare pentru 12,4% din totalul anilor de incapacitate generati de toate bolile fizice si psihice, ceea ce face ca depresia sa fie boala cronica cu cel mai mare impact profesional, social si economic la nivel european (Sursa: Organizatia Mondiala a Sanatatii).

6. De unde reticenta romanilor fata de psihologi si psihiatri?

Multi oameni se tem sa apeleze la un psiholog sau un psihiatru din cauza stigmatului care planeaza asupra oricarui tip de afectiune psihica. Este nevoie de foarte multa empatie si educatie pentru a depasi aceasta bariera culturala. In acelasi timp, este nevoie si de o profesionalizare a serviciilor de psihiatrie si psihoterapie, care, in acest moment in Romania, sunt intr-un stadiu care este foarte departe de ceea ce inseamna bune practici la nivel international.

7. Cum va explicati ca romanii prefera sa se duca mai degraba la preot decat la psiholog?

Este o problema de educatie si cultura si, totodata, o falsa dilema: mersul la preot si mersul la psihoterapie nu se exclud pentru ca nu vizeaza si nu “trateaza” aceleasi probleme.

8. Cat costa, in medie, ora de tratament? Cat de mult conteaza pretul unei ore de consultatie in tratarea depresiei?

In centrul nostru, costul unei sedinte de psihoterapie este de 150 RON. Diferenta majora fata de alti furnizori este faptul ca Bellanima propune un model de interventie terapeutica bazat pe conlucrarea dintre medici psihiatrii, psihologi clinicieni si psihoterapeuti, intreaga activitate desfasurandu-se sub supervizarea unui director medical cu o experienta de 20 de ani in psihiatrie si psihoterapie in Franta si Marea Britanie. In acelasi timp, exista un sistem bine pus la punct de evaluare si monitorizare continua a evolutiei fiecarui client.

Acest mod de lucru constituie o premiera in Romania, unde, in mod traditional, psihiatria si psihoterapia au functionat independent si, de multe ori, chiar in competitie, punand uneori in pericol binele clientului. De asemenea, Centrul Medical Bellanima a incheiat un parteneriat strategic cu Sigmund Freud University din Viena. Aceasta colaborare cu o institutie de renume, care ofera formare in 8 scoli de psihoterapie in Vienna, Paris, Berlin, Ljubljana si Milano si opereaza propriile sale clinici ambulatorii, are rolul de a furniza echipei de specialisti a centrului resurse de calitate pentru dezvoltare profesionala continua, cercetare si imbunatatirea practicii terapeutice.

9. Multi romani au acumulat in ultimii ani datorii la banci. Cat de importanta este datoria bancara ca factor de stres in viata romanului avand in vedere ca, in prezent, numarul restantierilor se apropie de un milion de persoane?

Rambursarea datoriei bancare poate afecta siguranta materiala a individului si, din aceasta perspectiva, poate constitui un factor de stres semnificativ. Insa trebuie spus ca studiile efectuate la nivel european in legatura cu relatia dintre criza financiara declansata in 2008 si cresterea prevalentei tulburarilor de tip depresiv nu au produs rezultate concludente. Criza, cu intregul sau apanaj de neajunsuri, constituie un factor de stres, insa declasarea unei depresii tine si de predispozitia genetica, vulnerabilitatea psihologica a individului, dezvoltarea unor mecanisme de aparare adaptative in procesul de maturizare si contextul social si familial prezent, care poate fi mai mult sau mai putin suportiv. Depresia este o afectiune complexa, la aparitia careia concura de obicei mai multi factori genetici, biologici, psihologici, sociali si chiar culturali.

[blox_row][blox_column width=”1/1″ ][blox_button text=”Vezi articolul” link=”http://www.manager.ro/articole/sanatate/interviu-andreea-enache-tonoiu-director-al-centrului-medical-bellanima:-datoria-bancara-poate-constitui-un-factor-de-stres-semnificativ-54427.html” target=”_blank” button_type=”btn-primary” size=”btn-md” align=”left” animation=”none”/][/blox_column][/blox_row]

Programează o ședință online sau în cabinet

0374 554 340

Spune-ne mai multe despre ce te preocupă.

Identificăm soluția potrivită pentru tine și te contactăm în curând.

    Serviciile noastre pot fi oferite atât în cabinet, cât și online. Contactați-ne pentru mai multe detalii.

    0374 554 340

    Luni – Vineri:
    09:00 – 20:00

    Newsletter

    Incepe aici
    close slider

    Ofertă promoțională

    Consiliere psihologica preliminara (2h) - 240 lei


    Primul pas pe care il recomandam clientilor nostri, pentru a intelege ce anume poate fi imbunatatit din punctul de vedere al starii lor interioare, este evaluarea psihologica preliminara (2h) care are un pret special in aceasta luna.

    La Bellanima, fiecare caz este tratat in mod personalizat, in functie de dificultatile, nevoile, obiectivele si resursele clientului nostru...


    Detalii Pachet

    phone