Află mai multe despre noul nostru serviciu, o altfel de evaluare pentru o viață împlinită.

Cum arată primul centru din România specializat în tratarea depresiei

Centrul Medical Bellanima, primul din România specializat în tratarea depresiei, a fost deschis în Bucureşti la sfârşitul anului trecut. Clinica va oferi soluţii pentru cei care se confruntă cu depresia sau cu alte afecţiuni psihologice asociate acesteia.

Centrul se află în sectorul 1 al Capitalei şi a fost inaugurat în luna noiembrie a anului trecut, în contextul unei „realităţi alarmante“, după cum povesteşte directoarea centrului, Andreea Enache-Ţonoiu. „Potrivit unor studii, anual, la nivel european, una din 15 persoane suferă un episod depresiv major, fără a lua în calcul tulburările anxioase sau formele mai uşoare ale depresiei“, precizează directoarea centrului Bellanima.

Rolul clinicii este de a-i trata pe cei care se confruntă cu depresia, dar şi de a creşte gradul de conştientizare în ceea ce priveşte efectele pe care această boală le poate avea asupra pacientului şi a celor din jurul lui.

„La noi încă există teama de psiholog, de psihiatru, iar depresia este văzută ca un subiect tabu în România“, spune Andreea Enache.

Patru cabinete, zece specialişti

Centrul destinat tratării depresiei are în acest moment patru cabinete în care lucrează zece specialişti, dar urmează să fie extins. Abordarea clinicii este una integrată, iar experţii lucrează grupaţi în echipe de câte trei: psihologul clinician, psihoterapeutul şi psihiatrul. Andreea Enache-Ţonoiu spune că în momentul în care un pacient alege să apeleze la serviciile clinicii începe tratamentul după identificarea celei mai bune soluţii pentru el.

„În primul rând se realizează o evaluare psihologică iniţială, după care vin recomandările, îndrumările. Acestea sunt făcute în funcţie de fiecare pacient în parte, după care urmează tratamentul“, precizează directoarea Bellanima.

Totodată, aceasta spune că o atenţie deosebită este îndreptată şi către evaluarea efectelor pe care le are intervenţia terapeutică.

Maratonul vieţii, sfârşit cu aplauze

Directoarea centrului spune că imediat ce a fost inaugurat i-au trecut pragul pacienţi din toată ţara, iar printre primii oameni care au apelat la serviciile clinicii se numără şi o doamnă în vârstă de 40 de ani. Doamna B., aşa cum o vom numi pe pacientă, a fost printre primele persoane care au decis să îşi acorde dreptul la răspunsuri, după cum povesteşte chiar ea.

„Este probabil ca fiecare dintre noi, la un moment dat, să treacă printr-o perioadă mai lungă sau mai scurtă a vieţii în care să simţim că avem nevoie de nişte răspunsuri la anumite întrebări legate de ceea ce simţim sau gândim. Uneori găsim răspunsurile, alteori nu. Chiar şi atunci când le găsim, poate avem nevoie de o validare“, spune pacienta.

Femeia povesteşte că înainte de a apela la un psiholog a discutat cu cei din jurul ei, dar văzând că starea în care se afla nu se ameliora, a decis să ceară ajutor specializat.

„Am făcut o alegere foarte bună, am o relaţie mult mai bună cu mine, cu copilul meu şi cu cei din jurul meu“.

Totodată, spune doamna B., hotărârea de a merge la un psiholog – într-o societate precum cea în care trăim şi care „ne antrenează să ne depăşim limitele“ – este un act de curaj, iar dreptul la răspunsuri în unele momente în care nu ne mai găsim liniştea este foarte important. „Avem dreptul să ştim dacă tot acest maraton al vieţii noastre va avea un finiş cu aplauze sau nu“, încheie pacienta centrului.

Preţuri

Preţurile serviciilor din cadrul Centrului Bellanima variază, pornind de la 120 de lei pentru un control psihiatric şi ajungând la 250 de lei pentru o şedinţă de 50 de minute de terapie de cuplu. În ceea ce priveşte o evaluare psihologică, pentru două ore, pacienţii trebuie să plătească 200 de lei, în timp ce pentru o şedinţă de psihoterapie de 50 de minute, 150 de lei. De asemenea, preţul unei consultaţii psihiatrice este de 200 de lei.

Ce este depresia şi cât pierde România?

Andreea Enache-Ţonoiu, directoarea Centrului Medical Bellanima, spune că depresia afectează oameni de toate vârstele. Marea problemă este că, netratată corespunzător, boala avansează, unii pacienţi ajungând să se gândească şi la suicid.

„Cauzele depresiei pot fi naturale sau biologice, dar cu adevărat important este tratamentul. Dacă depresia nu este tratată de la început, se cronicizează“, avertizează Ţonoiu.

Printre primele simptome care ar trebui să ne ducă cu gândul la depresie se numără starea emoţională proastă, tulburările de somn, apariţia unor sentimente de vinovăţie sau de inutilitate, dar paleta stărilor care caracterizează depresia este mult mai largă.

În România, puţini sunt cei care apelează la servicii de specialitate în momentul în care se confruntă cu depresia. De multe ori, oamenii preferă să amâne consultul de specialitate, iar boala se cronicizează. Acest lucru conduce la deteriorarea calităţii vieţii, dar şi a activităţilor şi performanţelor sociale.

România pierde anual 1% din PIB

Potrivit unor studii de specialitate, la nivel european, depresia este boala cronică cu cel mai mare impact profesional, social şi economic. Anual, una din 15 persoane suferă un episod depresiv major, fără a fi luate în considerare şi tulburările anxioase. Studii realizate recent la nivel european în 30 de ţări, inclusiv în România, asupra impactului economic al tulburărilor neuro-psihice arată că, în 2010, statele din Europa au pierdut 92 de miliarde de euro din cauza tulburărilor depresive majore, care au afectat peste 30 de milioane de persoane.

„Având în vedere PIB-ul României din 2010, 124 de miliarde de euro, sunt calcule care arată că, anual, România pierde peste 1% din Produsul Intern Brut din cauza costurilor generate de tulburările depresive majore“, spune Andreea Enache.

Directoarea povesteşte că aceste costuri generate de afecţiunile neuro-psihice sunt comparabile cu cele generate de afecţiunile cardio-vasculare, cancer şi diabet la un loc.

[blox_row][blox_column width=”1/1″ ][blox_button text=”Vezi articolul” link=”http://adevarul.ro/news/bucuresti/foto-arata-primulcentru-romania-specializat-tratarea-depresiei-1_530a2418c7b855ff56988d40/index.html” target=”_blank” button_type=”btn-primary” size=”btn-md” align=”left” animation=”none”/][/blox_column][/blox_row]

 

Programează o ședință online sau în cabinet

0374 554 340

Spune-ne mai multe despre ce te preocupă.

Identificăm soluția potrivită pentru tine și te contactăm în curând.

    Serviciile noastre pot fi oferite atât în cabinet, cât și online. Contactați-ne pentru mai multe detalii.

    0374 554 340

    Luni – Vineri:
    09:00 – 20:00

    Newsletter

    Incepe aici
    close slider

    Ofertă promoțională

    Consiliere psihologica preliminara (2h) - 240 lei


    Primul pas pe care il recomandam clientilor nostri, pentru a intelege ce anume poate fi imbunatatit din punctul de vedere al starii lor interioare, este evaluarea psihologica preliminara (2h) care are un pret special in aceasta luna.

    La Bellanima, fiecare caz este tratat in mod personalizat, in functie de dificultatile, nevoile, obiectivele si resursele clientului nostru...


    Detalii Pachet

    phone