Află mai multe despre noul nostru serviciu, o altfel de evaluare pentru o viață împlinită.

TERAPIA ABA

Interventia psihoterapeutica la copii diagnosticati cu tulburare de spectru autist presupune intelegerea specificului fiecarui copil in parte si ajustarea palierelor deficitare, pornind de la ceea ce este deja functional.

Într-un cadru prietenos, terapeutul ABA (terapie autism) urmărește deprinderea abilităților sociale de comunicare, joc și cooperare, stimularea motricității, comportamentelor de autoservire și ameliorarea comportamentelor problemă ale copilului.

Care sunt pașii într-un asemenea proces?

Pașii terapeutici în terapia pentru autism, ABA sunt stabiliți în urma evaluării inițiale. Se lucrează cu programe personalizate – fiecare copil este unic, deci fiecare program va fi unic. Stilul de lucru este dinamic și flexibil, ritmul este inițiat și susținut de interesele copilului, ceea ce știe deja, îi place și vrea să facă. Psihoterapeutul se concentrează în timpul ședințelor de terapie pentru autism pe dezvoltarea legăturii emoționale – foarte importantă, de altfel – și pe învățarea incidentală (să învețe cât mai multe lucruri prin joacă).
 

Stilul dinamic

Înseamnă mobilitate și aplicarea tehnicilor terapiei prin joc, în diada terapeut-copil. Cele mai importante aspecte în terapia comportamentală pentru copii sunt relația terapeutică, comunicarea (începând cu cea non-verbală – prin mimica feței, gesturi, expresii, onomatopee, intonație), susținerea emoțională, încurajarea și stimularea motivației.
 

Stilul flexibil

Înseamnă ajustarea pașilor în fiecare ședință – noutatea elementelor și tehnicilor aplicate în funcție de noile achiziții, de aplicabilitatea lor în viața de zi cu zi a copilului, dar și în funcție de ceea ce urmărim pe termen lung în terapiile pentru autism. Există o continuitate în terapie, dar pornind mereu de la ce s-a lucrat: lucrurile pe care copilul le învață vor fi folosite treptat, mai complex; achizițiile care aduc dificultăți vor fi modificate și simplificate.

Rolul părinților în terapia de autism

În tulburările de spectru autist, cel mai important co-terapeut este părintele. Acesta este pilonul de susținere și baza de la care se poate porni în terapia de autism. Terapeutul ABA oferă părinților planul inițial de intervenție, feed-back la sfârșitul fiecărei ședințe, dar și teme pentru acasă (în care sunt urmărite aceleași răspunsuri din partea copiilor și în cadrul familiei). Împreună cu terapeutul, vor fi dezvoltate anumite competențe comportamentale pentru familie, iar periodic vor fi evaluate și monitorizate progresele realizate, dar vor fi făcute și eventuale ajustări ale planului inițial.

Primele progrese în terapia comportamentală pentru copii se vor putea traduce ca zone de interes ale copilului – ariile în care răspunde mai bine, în care are un proces mai rapid de învățare decât în general – în funcție de acestea, se conturează următorii pași. Cu alte cuvinte, fiecare achiziție (lucru nou pe care îl învață) va fi următorul punct de plecare în terapie. Lucrul în echipă și cerințele consecvente vor realiza schimbările sperate în cadrul terapiilor pentru autism.

Programează o ședință online sau în cabinet

0374 554 340

Spune-ne mai multe despre ce te preocupă.

Identificăm soluția potrivită pentru tine și te contactăm în curând.

    Serviciile noastre pot fi oferite atât în cabinet, cât și online. Contactați-ne pentru mai multe detalii.

    0374 554 340

    Luni – Vineri:
    09:00 – 20:00

    Newsletter

    Incepe aici
    close slider

    Ofertă promoțională

    Consiliere psihologica preliminara (2h) - 240 lei


    Primul pas pe care il recomandam clientilor nostri, pentru a intelege ce anume poate fi imbunatatit din punctul de vedere al starii lor interioare, este evaluarea psihologica preliminara (2h) care are un pret special in aceasta luna.

    La Bellanima, fiecare caz este tratat in mod personalizat, in functie de dificultatile, nevoile, obiectivele si resursele clientului nostru...


    Detalii Pachet

    phone