Află mai multe despre noul nostru serviciu, o altfel de evaluare pentru o viață împlinită.

Comunicat de presa: Ziua Europeana Anti-Depresie 2015Pe 1 octombrie, Europa se mobilizează împotriva depresiei

Bucureşti, 1 octombrie 2015: Ziua Europeană Anti-Depresie este marcată în fiecare an pe 1 octombrie, fiind o iniţiativă a European Depression Association – EDA, promovată în România de către reprezentantul său naţional, Centrul Medical Bellanima. Tema evenimentului din acest an este „Move against Depression / Acţionează împotriva depresiei”, o iniţiativă care îndeamnă la stabilirea unor acţiuni concrete de luptă împotriva depresiei, inclusiv la nivelul politicilor publice. În acest sens, a fost lansat un manifest care propune şi detaliază soluţiile necesare pentru a combate şi gestiona eficient această afecţiune.

Manifestul publicat de EDA, adus şi în atenţia Parlamentului European, cere adoptarea unor politici urgente şi ferme la nivelul Uniunii Europene prin patru categorii de acţiuni:

  • Combaterea fenomenului de stigmatizare şi discriminare,
  • Asigurarea finanţării echitabile şi a parităţii de îngrijire,
  • Facilitarea accesului timpuriu la îngrijire şi tratament de calitate,
  • Îmbunătăţirea calităţii vieţii pentru cei afectaţi de depresie.

„Depresia este o afecţiune extrem de des întâlnită, cu potenţialul de a distruge vieţi, în ciuda faptului că acest lucru ar putea fi evitat prin tratarea sa corespunzătoare. Credem că, dacă mai mulţi oameni ar fi conştienţi de realităţile depresiei, am avea mai puţin de-a face cu stigmatizarea, iar cei afectaţi de depresie ar cere ajutor încă din fazele incipiente ale bolii, în condiţiile în care intervenţia la timp este fundamentală în tratarea eficientă a depresiei şi prevenirea căderilor ulterioare. Manifestul nostru subliniază acele măsuri-cheie care trebuie luate pentru ca oricine să aibă acces la sprijin eficace, încă din primul moment”, a declarat Vincenzo Costigliola, preşedintele European Depression Association.

Manifestul Anti-Depresie este lansat în condiţiile în care impactul depresiei în societate a ajuns la un nivel îngrijorător, cu perspective negative pentru următorii ani:

  • Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, 1 din 15 persoane din Europa trece, anual, printr-un episod depresiv major. Dacă sunt luate în calcul şi anxietatea şi toate formele de depresie, se ajunge la o prevalenţă de 4 din 15 persoane.
  • Conform European Depression Association (EDA), 1 din 10 persoane din Uniunea Europeană este afectată de un episod depresiv major de-a lungul vieţii.
  • Conform Institutului de Management şi Statistică Medicală, aproximativ 12% dintre români suferă, la un moment dat în viaţă, un episod depresiv major.
  • Un studiu publicat în European Journal of Neurology de către J. Olsen, în 2011, arată că, la nivelul UE, depresia generează costuri de aproape 92 de miliarde de euro în fiecare an. Acestea sunt reprezentate de costuri directe (spitalizare, medicaţie, servicii de psihiatrie şi psihoterapie, servicii sociale) şi costuri indirecte (scăderea productivităţii la locul de muncă, concedii medicale, pensii pe caz de boală, absenteism, şomaj de lungă durată).
  • Conform aceluiaşi studiu, în România costurile depresiei ajung să reprezinte aproximativ 1% din PIB.

În activitatea noastră, întâlnim oameni care suferă în tăcere ani de zile înainte să ceară ajutor. De asemenea, există şi persoane care cred că nu pot fi ajutate, nu apelează la ajutor specializat şi sunt copleşite în lupta lor cu depresia. Din acest motiv, măsurile antidiscriminare sunt absolut necesare şi este nevoie de implicare şi voinţă politică pentru a adresa această problemă. În plus, creşterea calităţii serviciilor şi a măsurilor de prevenţie a depresiei trebuie să fie o preocupare majoră în strategia naţională de sănătate. Dincolo de iniţiativele izolate din acest domeniu, este nevoie de eforturi concertate pentru a da o şansă reală la vindecare celor care suferă de depresie şi a-i încuraja să caute ajutor atunci când au cea mai mare nevoie de el, a declarat Andreea Enache-Ţonoiu, psiholog si cofondator al Centrului Medical Bellanima.

AFLA MAI MULTE:

Manifestul Anti-Depresie

Infografic – Despre depresie, afla si implica-te!

Ce este depresia?

Recomandari pentru membrii familiei unei persoane care sufera de depresie

Depresia si anxietatea la copii si adolescenti

Depresia din timpul sarcinii

Programează o ședință online sau în cabinet

0374 554 340

Spune-ne mai multe despre ce te preocupă.

Identificăm soluția potrivită pentru tine și te contactăm în curând.

    Serviciile noastre pot fi oferite atât în cabinet, cât și online. Contactați-ne pentru mai multe detalii.

    0374 554 340

    Luni – Vineri:
    09:00 – 20:00

    Newsletter

    Incepe aici
    close slider

    Ofertă promoțională

    Consiliere psihologica preliminara (2h) - 240 lei


    Primul pas pe care il recomandam clientilor nostri, pentru a intelege ce anume poate fi imbunatatit din punctul de vedere al starii lor interioare, este evaluarea psihologica preliminara (2h) care are un pret special in aceasta luna.

    La Bellanima, fiecare caz este tratat in mod personalizat, in functie de dificultatile, nevoile, obiectivele si resursele clientului nostru...


    Detalii Pachet

    phone